Komposztbuli

Ha ősz, akkor avarégetés (!??)… mondják sokan vidéken, városon egyaránt! A környezettudatos szemléletformálás jegyében arra szeretnénk felhívni iskolások, óvodások és természetesen a felnőttek figyelmét, hogyha ŐSZ, akkor.. LOMBKOMPOSZTÁLÁS! Az alábbi beszámoló a Galgamenti Népfőiskola sok éve sikeres ovis és sulis lombkomposztáló programját mutatja be.

Ne égessük el az értékes növényi anyagokat, hisz termőfölddé alakul kb. fél-egy év alatt. Ehhez csupán egy megfelelő zugot kell kiskertünkben kialakítani, ahol a levelek, ágak, fűkaszálék és a háztartási növényi hulladék összegyűjthetők. Településeinken (Galgahévíz, Tura, Vácszentlászló és Zsámbok) a szelektív hulladékgyűjtési rendszerében is hasznosul a zöld hulladék, ha kitesszük a külön gyűjtött zöld hulladékot a komposztos kukában.   

Komposztálni az is tud, aki nem tud! – kezdte előadását Körösi Báti Edit ökológus az iskolai Komposztbulin. Álljon itt egy folyamatábra, ami igazán szemléletessé teszi, hogyan zajlik ez a természetes folyamat.

komposztalos folyamatabra

„A mi gesztenyefánk” avagy Iskolai Regionális Komposztbuli Galgahévízen - 2010. november 18. - csütörtök

5 iskolai csapattal találkoztunk ezen a napon. Tura, Galgahévíz, Vácszentlászló és Zsámbok, valamint Boldog 10 fős csapatait láttuk vendégül. Aktuális témánk a települési nevezetes fák és a komposztálás volt. Minden település nagyon készült, legjobban az ötletes komposztálásra buzdító versek előadása sikerült. A komposztálással előadónk Körösi Báti Edit ismertette meg a résztvevőket. Totót is töltöttek ki, rajzokat és kéregmintákat is hoztak a gyerekek. Végül minden csapat ajtókopogtató őszi díszt készített. Apró ajándékként ceruzát, környezetbarát füzetet és a Szitakötő újság példányait vihették haza a résztvevők.

Programunkat támogatták a Szelektív Kft és a Humusz Szövetség, Liget Műhely Alapítvány. Együttműködtünk a Zagyvamenti Környezet- és Természetvédő Egyesülettel és helyi segítőink is voltak: Darnyikné Hajdú Margit, Basa Brigitta, Köles Tímea, Bozlék Mihály.

Köszönünk szépen minden segítséget!

gyeerkrajz a mi fankrol

Galgahévízi Levelek csapat rajza – Gesztenyefa a templomnál (Fotó: Kölesné Földes Tímea)

A mesés ősz kincsei avagy Óvodai Regionális Komposztbuli Galgahévízen – 2010. november 10. szerda

3 óvodai nagycsoport érkezett a Művelődési Ház nagytermébe ezen a szép őszi napon, Galgahévízről, Boldogról és Zsámbokról. Házigazdánk a Csemetekert Óvoda volt, óvónőik, dadusaik, konyhás nénik mind izgatottan készültek. Témánk: A mesés ősz kincsei. Az ovisok előfeladata Őszilevél királyfik és Őszike királylányok készítése volt, amit egy mesében mutattak be a csoportok. Polgármester úr köszöntötte a vendégeket. Fontos, hogy már a kicsik is tudják, mi az a komposzt, vagyis a zöld növényi hulladékokból kialakuló termőföld. A sorversenyek során, a képkirakóknál, a termésekkel való játékban mind ezeket a zöld növényi anyagokat használhatták. A program zárásaként szüreti játékaikat mutatták be a települések ovisai. Tízóraira finom süteményt, almát, teát kaptak a kicsik, óvodánként a meglepetés ajándék faépítő játék volt. Köszönjük a vendéglátók, a segítők lelkes előkészítő és lebonyolító munkáját, az Emberséggel az Emberért Egyesület részéről Köles Tímea segítségét valamint a Szelektív Kft. támogatását. 

agaprito bemutato

Aprító bemutató -  Archív:Komposztbuli 2002 – Galgahévíz  

Forrás: Galga-Ökoinfo hírlevél 2010 decemberi száma. A hírlevelet szerkeszti: Nagy Andrea.