Kollégiumi komposztálás

A cikkben bemutatott kollégiumi komposztálási program az ELTE Vezér úti Kollégiumában kezdődött el, ahol 353 felsőoktatási hallgató lakik. A hallgatók által kidobott szerves hulladékot 2008 őszén kezdték el gyűjteni az ELTE EKSZ (Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért) program önkéntesei. A program azóta is folyik, több mint 2 tonna felett van a képződött humusz mennyisége.

 

Az intézményi nyers konyhai hulladék és a kerti zöld hulladék kezelését a kollégium környezetvédelmi munkacsoportja kezdeményezte. A 2003-ban bevezetett szelektív hulladékgyűjtés utolsó lépéseként vezettük be a komposztálást. Az épületben 353 fő lakik, szintenként mintegy 40 fő.

A gyűjtőedényeket a konyhában, közvetlenül az asztalok mellett helyeztük el, hogy a hallgatók könnyen beledobhassák a konyhai hulladékokat. Plakátokat tettünk ki minden szinten és belső levelezésben is kiküldtük az érintetteknek, hogy mi gyűjthető a komposztdobozban és mi nem. A gyűjtőedényeket naponta ürítik a munkacsoport tagjai: a fel nem aprított hulladékot 5 cm-nél kisebb darabokra aprítják és leviszik a kertben található komposztkeretbe. A keretben az anyagokat összekeverik faaprítékkal vagy falevéllel, ez ugyanis megkönnyíti a komposztálódás folyamatát. A keletkező humuszt a kollégium kertjében használjuk fel. A gyűjtött mennyiségeket statisztikailag is mértük, így a napi mennyisségek összeadódtak. A kerti hulladékot (faágakat, levelet, füvet) lombkomposztálóban dolgozzuk fel.

 

Miért jó ez?

A közösségi komposztálás több szempontból is hasznos tevékenység. Egyrészt köztudott, hogy a háztartási hulladék 28-30%-a szerves, komposztálható hulladék. Az ELTE-kollégiumban így 353 fő által termelt szerves hulladék 3 éve teljes mértékben helyben hasznosul. Kevesebb lett az elszállított hulladék mennyisége, tápanyagdús humusz keletkezett, amit a helyi fűszerkertben és virágoskertben használtunk fel, a fűszereket pedig a lakók használhatják fel. A megszervezés során a közös munka közelebb hozta a munkacsoporttagokat is, így a projekt közösség- és szemléletformáló ereje sem elhanyagolható.

 

A tevékenység megszervezése

A megszervezés során a legfontosabb feltétel a szinteken elhelyezett gyűjtők rendszeres (napi) ürítésének megszervezése volt. Ez rövid szervezési idő után sikerült: a munkacsoporttagok rendszeresen összegyűjtik egy vödörbe a szerves hulladékot, leviszik a kerti gyűjtőbe, a benti vödröket pedig hetente tiszta vízzel kimossák, hogy a kellemetlen szagokat el lehessen kerülni.

 

Eredmények

Az eddigi három év során mintegy 2000 kilogramm humusz keletkezett a konyhai hulladékból. Ehhez nem számoltuk hozzá a lombkomposztálóban lévő anyagokat, mert annak a lemérése nehezebb feladat. Egyik legnagyobb eredménynek mégsem ezt tartjuk, hanem a szemléletben elért változásokat. A heti egyszeri tisztításkor a gyűjtővödröket eltávolítjuk a konyhából. Ilyenkor többen is kérdezték már, hogy hol vannak a gyűjtők, mert nem lenne jó, ha megszűnne a komposztálás. Ezért feltételezzük, hogy a komposztálás népszerű és ha a hallgatók kikerülnek a kollégiumból, akkor is figyelni fognak arra, hogy hova teszik a komposztálható anyagokat.

 

Költségek

Összesen 7 darab komposztkeret van a kertben, darabonként 12.000 forintba kerültek. Szükség volt még a szinteken vödrökre, ezek darabonként 1500 forint értékűek. Gumikesztyű, kézigereblye is szükséges, ezek pár száz forintba kerülnek. A lombkomposztáló darabja 13.000 forint volt, ebből 3 darabot vettünk. Tehát 136.500 volt az összes költség.

 

A megszervezéshez szükséges idő

A megszervezéshez mintegy két hét kellett. Idő kellett a belső és külső gyűjtők megvásárlásához, telepítéséhez, a lakók értesítéséhez, a plakátoláshoz és a munkacsoport munkájának megszervezéséhez (leviteli beosztás).

 

 

Tapasztalatok, jó tanácsok

A program meghirdetése során több problémával találkoztak a munkacsoport tagjai, ezeket folyamatos ellenőrzéssel és újragondolással viszonylag könnyen el lehetett hárítani.

 

  • Először is, kezdetben a lakók közül páran nem megfelelően gyűjtötték a hulladékot a plakátok és a hírlevél ellenére sem; a gyűjtőedénybe néha belekerült kenyér, csont, kolbász, egész tojás és sajt is. Erre megoldás volt a megismételt hírlevél és a szintgyűlés összehívása.
  • Kezdetben gondot jelentett az is, hogy kevés szerkezetes anyag került a gyűjtésbe, jelenleg az előkomposztált föld és előkészített ágapríték hozzáadagolásával ez a probléma is megoldódott.
  • A harmadik, legnagyobb, nagy odafigyelést igénylő feladat a gyakori levitel kérdése. Folyamatosan biztosítani kell, hogy mindig legyen valaki, aki leviszi, és a komposztkeretbe helyezi a felgyűlt anyagokat. Egy-egy nagyobb kollégium esetében ez különösen fontos kérdés lehet.
  • Nagy segítség volt a komposztálásban járatos civil szervezet segítsége.

 

 

További információk

www.fenntarthatosag.elte.hu

http://komposztforum.hu/