Fenntarthatóság és istenhit

Amikor környezetvédelemről, szemléletformálásról olvasunk, általában egy iskola vagy lakóközösség, esetleg egy önálló háztartás példáit szokták bemutatni. De mi a helyzet a gyülekezetekkel? Íme egy példa, hogyan lehet egy hitközösség programjait fenntartható módon megszervezni.

A dabasi Gyülekezet gyermekeinek szervezett nyári napközis táborban népi gyermekjátékokat készítettek velük. Ehhez egyszerű, természetes anyagokat használtak fel: fűzvesszőt, csuhét, tojástartót, kavicsokat, magokat. A fiatalok kitakarították és homokkal töltötték fel a régi, elhanyagolt homokozót, amit nagy élvezettel vettek birtokba a kisebbek. Egy ismerős, lovat tartó testvér elhozta kocsiba fogva két lovát, amelyeket etettek, simogattak a gyerekek, kocsikázhattak velük, sőt a hátukra is lehetett ülni.

A Gyülekezeti Ház udvarán szorgoskodó lelkes fiatalok.A hitközösségben kezd hagyománnyá válni, hogy egy évben kétszer, tavasszal és ősszel egy napot együtt töltenek a Gyülekezeti Házuk udvarán. Ilyenkor bográcsban főznek, olyan alapanyagokból, amiket a kertjeikből, kamráikból hoznak. Megversenyeztetik az asszonyok házi készítésű lekvárjait, majd ezekkel töltik meg a helyben készült palacsintákat. A főzéskor keletkező zöldhulladékot külön vödörben gyűjtik, amit egy tag elvisz a komposztálójába, a PETpalackokat pedig a hulladékszigetre szállítják.

Az első Gyülekezeti Napon még eldobható evőeszközöket, műanyag poharakat és tányérokat használtak. "Ezek nemcsak, hogy nem voltak strapabíróak és hőállóak, de a rendrakásnál, majd az elszámolásnál derült ki, hogy drágák is, meg rengeteg szemetet is termelnek" - mondja Dr. Bartháné Harsányi Nóra, a Gyülekezet egy tagja. A presbitérium ekkor határozatba foglalta, hogy rendezvényeinken többet nem használnak egyszer használatos eszközöket. A legközelebbi alkalomra már vitték hagyományos tányérjaikat, poharaikat és evőeszközeiket, amiket a helyszínen közösen mosogattak el.

A gyülekezeti napon minden alkalommal szerveznek jótékonysági vásárt. Könyveket, újságokat, megunt tárgyakat hoznak el otthonról, amelyeknek eladásával a rendezvényt támogatják.

A Gyülekezet pénztárát más módon is próbálják gyarapítani. Jó szórakozás, és a közösséget is nagyon jól összekovácsolja a papírgyűjtés. Az ifjúságot is bevonva segítenek az otthonokban, cégeknél felgyülemlett reklámújságoktól, dobozoktól, aktualitását vesztett kiadványoktól megszabadulni. Egy-egy alkalommal 3-4 tonna papírhulladékot is összegyűjtenek, ami a gyülekezetnek is hasznot hoz, és a természet erőforrásait is kíméli.

A dabasi Gyülekezetnek még sok ötlete van arra, hogy a teremtett világ fenntarthatóságát hogyan szolgálhatják. Később talán olvashatunk ezekről is.