Közterületi kutyapottyantóst a városba!

  • 2010. szeptember 01. 02:00
  • graczek

Kutyásként merészelek előhozakodni azzal, ami jó ideje nyomja a lelkemet, egyúttal kiáltványt intézek a közterület fenntartóhoz.

Azon most nem vitatkoznék, hogy a kutya való-e városba vagy sem. Szerintem igen, ha lenne elég zöldterület, ha nem építenék be az utolsó kis fűcsomót is. A városban az emberen kívül más létformának is helye van: növényeknek és állatoknak is lenniük kell, ha nem szeretnénk tényleg olyan űrlényekké válni, mint amilyeneket a Spektrum műsoraiban mutogatnak (pl. Jamie Oliver gyermekétkeztetési reformjáról forgatott sorozatban egy tízéves forma kisgyereknek akkor mutatták meg életében először az epret...). Szóval, nekem a városba belefér a kutya.

Mindannyian tudjuk, hogy az igazán neuralgikus pont a kutyapiszok. A termés felszedésének kultúrája mindig kissé hiányos, bár egyre több olyan hely van, ahol már a kutyások nézik ki és szólnak rá arra a gazdára, aki nem tesz eleget kötelességének. Néhány éve, amikor a kutyagumi szedős  kampányokban élte ki magát minden reklámoktól besavanyodott művészeti vezető az ügynökségeken, elkezdődött a hajcihő. Az önkormányzatok reformáltak: Budapest egyre több kerületében helyezték ki a gyűjtőket, rájuk nejlonzacskót aggatva. (Jó, ha tudja mindenki, hogy a kutyapotty a közterület-felügyelet szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, a vegyes hulladék közé kerülhet, tehát nem csak az erre a célra felállított gyűjtőkbe lehet bedobni, amik egyébként mindig tele vannak más szeméttel.) Az új éra beköszönte óta iszonyat mennyiségű zacskó fogy, régebben lehetett kapni papírzacskót, de annak az ingyen(!)zacskó óta leáldozott. Nap mint nap figyelem, sajnos, magamon is, hogy mennyi megy el. Azzal kis sikert értem csak el, hogy újrahasználom a boltban szerzett zacskót, ugyanis nem kérem a zacskót. Próbáltam alternatívákat: kislapát, aminek a napi négyszeri mosása nem túl szívderítő, vízfogyasztás szempontjából sem, az újságpapír pedig - finoman szólva - nem alkalmas.

A problémás ebek


Elkezdtem keresgélni az ideális megoldást, és - heuréka! - rátaláltam a komposztálásra, ami a konyhai hulladékok miatt egyébként is életem "szerves része". Találtam is csomó külföldi honlapot, ahol erről van szó. A kutyapottyantós nagyon egyszerűen működik: tulajdonképpen egy földbe süllyesztett komposztláda, aminek fedele van. Vannak olyan mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, amelyek segítik a gyorsabb bomlást. A porokban lakozó parányi baktériumokat az organikus szennyvíztisztítók egyébként már jól ismerik.

Íme egy videó a sok közül (angol): Creating a Dog Waste Composter

És egy honlap, ahol leírják a kuttyapottyantós készítésének csínját-bínját. http://www.cityfarmer.org/petwaste.html

Akit kert vesz körül, a komposztálóval könnyedén elérheti, hogy a saját szemétmennyiségét ne növelje még ezzel is. A városi kutyások érdekében pedig javaslom a közterületi kutyapottyantós meghonosítását!

graczek