Ökoiskola Info Nap beszámoló (NYDR) - 2014.06.27.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet koordinálásával, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló programban a Reflex Egyesület a Humusz Szövetség segítségével a nyugat-dunántúli régió regionális forrásközpontjaként ingyenes információs napot szervezett 2014. június 27-én, a Győr-Moson-Sopron megyei iskolák számára. Az információs nap szervezése előtt megkerestük a megye valamennyi iskoláját azzal a kéréssel, hogy amennyiben az intézményük ÖKOISKOLA címmel rendelkezik és e címet a jövőben is meg kívánja tartani, vagy a közeljövőben szeretne pályázni ilyen címre, illetve Örökös Ökoiskola címre pályázik, akkor előzetes regisztráció útján hozza tudomásunkra azt, hogy érdeklődik a programunk iránt. Az iskolákat tájékoztattuk arról, hogy az ingyenes információs napok szervezése mellett, útmutatók, segédanyagok, személyes tanácsa¬dások és térítésmentes, akkreditált képzések révén szeretnénk segítséget nyújtani a munkájukhoz.

A rendezvény

A június végi időpont ellenére a megyében működő iskolák képviselői, pedagógusai, szakértői, a szemléletformálással foglalkozó szakemberei kellő számban jelentek meg a rendezvényünkön.  Az információs nap helyszínéül nem véletlenül választottuk a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolát, hiszen egyrészt ökiskola címmel rendelkezik, másrészt - a környezeti nevelés terén – több éve végez olyan sikeres tevékenységet, amely példaértékű lehet a bármely más oktatási intézmény számára is.

oi_nymr_infonap_20140624_1.jpg 	  oi_nymr_infonap_20140624_2.jpg

GALÉRIA

A rendezvényünkre a megyében található valamennyi ökoiskola mellett meghívást kaptak azon iskolák is, akik az előzetes regisztráció során jelezték, hogy részt vennének a programon.

A négy órás időtartamú program a vendégeink regisztrációja után egy rövid köszöntő beszéddel indult. Horváth Ferenc, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke röviden tájékoztatta a megjelenteket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. programjáról.

A szakmai program Némethné Kavecsánszki Alexandrának, a Humusz Szövetség munkatársának előadásával kezdődött. Miután a Szövetség képviselője röviden bemutatta a szervezetet, beszélt az ÖKOISKOLA Programról és bemutatta magát a címpályázatot. Tájékoztatta az érdeklődőket az ökoiskola hálózat hazai jellemzőiről, a címpályázat hátteréről, valamint arról, hogy az elnyert cím milyen előnyökkel jár. Ismertette a pályázattal kapcsolatos tudnivalókat, megpróbált választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, továbbá igyekezett részletesen bemutatni azt, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a regionális forrásközpontoktól a pályázatot benyújtani szándékozó intézmények.

A folytatásban bemutatkozott egy, a címet már korábban elnyert ökoiskola. Természetesen a helyszínválasztásunk miatt nem is jöhetett szóba más, minthogy a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolát mutassuk be. Ezzel is az volt a célunk, hogy a jelenlévők számára jó gyakorlatokat mutas¬sunk be, melyekből maguk is meríthetnek ötleteket saját munkájukhoz. A tartalmas, színes képekkel illusztrált előadást Kotrics Andrea, a házigazda ökoiskola vezetője, valamint munkatársa, Fátrainé Csanaki Éva prezentálta.

Ezután a rendezvény műhelymegbeszéléssé alakult át, amely során a résztvevő iskolák pár mondatban bemutatták saját intézményüket is, illetve a már korábban valamilyen címre pályázó iskolák igyekeztek megosztani tapasztalataikat arról, hogy a címpályázatok során milyen nehézségekkel találták magukat szemben, milyen akadályok merültek fel.
A műhelymunka rendkívül hasznosnak bizonyult, hiszen annak során kialakult igen aktív beszélgetésben sok hasznos tanácsot, ötletet adtak egymásnak a résztvevő iskolák képviselői.

A program zárásaként egy újabb színes előadást tekinthettek meg a résztvevők. Lajtmann József, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa előadásában bemutatta Natura 2000 programot és a régió Natura 2000 területeit. Erre azért is volt szükség, mert a program a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése mellett külön célként tűzte ki a Natura 2000-es területek ismertségének növelését. Előadásában arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy hamarosan elkészül a Natura 2000 területekről szóló régió specifikus segédanyag is, amelyet bizonyára mindenki számára hasznos lesz.

Kiegészítő programok

Az információs nap programpontjai között két szünetet tartottunk. A 2x20 perces pihenőidőben környezet- és egészségtudatos büfével vártuk vendégeinket. A szendvicsek elkészítéséhez helyi termelőktől beszerzett zöldségeket kínáltunk. Vendégeinket Fair Trade kávéval kínáltunk, illetve szénsavmentes vízként csapvizet, szénsavas vízként 25 literes ballonból szódát szolgáltunk fel. Próbáltunk odafigyelni arra, hogy a büfénkben hulladék egyáltalán ne keletkezzen.

A szünetekben egy Zöld kiállítást is szerveztünk a vendégeink számára. A kiállítás hátterét a helyi ökoiskola diákjai által készített alkotások adták. A Reflex Egyesület a kiállításon a felvonultatta a pedagógusok számára érdekes, jól használható kiadványait, brosúráit, szórólapjait, valamint hoztak egy válogatást más szervezetek kiadványiból is, újrapapír füzeteket, és bemutatkozó szórólapokat is (a Reflexről, a bakonyi oktatóközpontjukról). Képviseltette magát a BOCS Alapítvány és a Magyar Környezeti Nevelők Egyesülete is kiadványaikkal, valamint a Humusz Szövetség is biztosított néhány példányt saját kiadású újságjából (ÚjraSzedve, KukaBúvár), illetve a Hand Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség Beyond2015 globális civil kampányát bemutató kiadványa is elvihető volt.

A Natura 2000 témához kapcsolódva is kínáltunk szakirodalmat az érdeklődők számára, illetve bemutattuk a Győr-Moson-Sopron megye védett területei bemutató térképeket is.
Kiállítóként megjelent a felnövekvő generáció környezeti nevelését segítő Ökológiai Stúdió Alapítvány is, amely elhozta a saját - elsősorban a papír újrafelhasználásáról szóló - kiadványait, és bemutatta az érdeklődőknek a saját fejlesztésű papírtégla-készítő gépét, valamint kiállított néhány korábban készített papírtéglát is. A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség környezetvédelmi üzeneteivel ellátott molinókkal jelent meg.  Ezen kívül még a helyi kommunális szolgáltató, a Győr-Szol Zrt. is jelen volt kiállítási anyagával. Kiállított kiadványok között megtalálható volt Móricz Zsigmond Általános Iskola saját kivitelezésben elkészített tanösvényét bemutató brosúra is.

További kiegészítő programelemként házigazdánk, Kotrics Andrea egy rövid séta keretében mutatta be az érdeklődőknek a Móricz Zsigmond Általános Iskola saját fűszer- és iskolakertjét, a komposztálót, továbbá az iskolaudvar további érdekességeit, melyek szintén több résztvevőnek adtak ötleteket saját iskolaudvaruk fejlesztéséhez.

Értékelés

Annak érdekében, hogy visszajelzést kapjunk rendezvény sikeréről, hatásosságáról, egy rendezvény-értékelőlapot töltettünk ki minden résztvevővel. Az így kapott válaszokból, az összesítés után az derült ki, hogy a vendégeink hasznosnak ítélték az információs napot. Többen kiemelték, hogy sok olyan új információhoz jutottak, melyeket jól tudnak használni a munkájuk, illetve a címpályázatok benyújtása során, illetve pozitív megerősítést kaptak mindennapi munkájukhoz. Néhányan megemlítették, hogy örülnek, hogy a programunktól a mentorálás révén, illetve az ingyenes akkreditált képzés révén is segítséget kapnak, amellyel feltétlenül élni is fognak.

Bízunk benne, hogy a rendezvényünk segítette a különböző címekre pályázó intézmények képviselőinek felkészülését, és sikerrel járult hozzá ahhoz, hogy tovább bővüljön az ökoiskolák hálózata a nyugat-dunántúli régióban.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük,a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logó szechenyi programiroda