1. Zöld Óvoda infó nap

Beszámoló

A Nulla Hulladék hét 2013 alkalmából nyílt napot tartottunk a hulladékcsökkentés jegyében és információs napot a Zöld Óvoda jelölteknek, amelynek helyszínéül a Humusz Ház és tanösvénye szolgált. A nyílt napon elsősorban pedagógusok, szemléletformálással foglalkozó szakemberek, önkéntesek és más civil érdeklődők vettek részt, ahol az egyéb programok mellett a Zöld Óvodák támogató programját is bemutattuk.
Célunk az volt, hogy pedagógusoknak és óvópedagógusoknak párhuzamosan bemutassunk környezettudatos oktatási módszertanokat és gyakorlatokat, továbbá ismertessük a Zöld Óvoda cím elnyerését vagy megtartását támogató programunk már ismert részleteit, amelyet az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet megbízásából végez a Humusz Szövetség.
Az információs nappal célunk az volt, hogy az érdeklődő oktatási intézményeket segítsük a Zöld Óvoda cím elnyerésében, illetve megtartásában, hiszen az óvodák, törekednek majd arra, hogy a működésük során a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elveit a gyakorlatban alkalmazzák. Bemutatott eszközeinkkel segítséget nyújtottunk a környezetkímélő megoldásokhoz, és ahhoz, hogy a pedagógusok a szülőkkel és a helyi közösséggel együttműködve hatást gyakoroljanak a helyi környezeti problémák megoldására, továbbá tanórán kívüli tevékenységekkel biztosítsák majd a gyerekek ismereteinek bővítését.

szelektív hulladékgyűjtés a tanösvényen
A tanösvény bejárása minden óvópedagógusnak nagyon tetszett, az egyes állomások között az egyéni kérdésekre is sor került.

Közbeiktatott elemként munkatársunk rövid beszámolót tartott a Humusz Szövetség által kínált önkéntes lehetőségekről, amelyek közül számos kifejezetten pedagógusoknak, környezeti nevelésben jártas szakembereknek szól, és amelyek alkalmasak arra, hogy a munkánkban való részvétel révén további alkalmakon elsajátíthassák a gyakorlati tudnivalókat. Ugyanitt szó esett a közösségi szolgálat lehetőségéről, részleteiről és a gyakorlati megvalósítás során felmerülő problémákról is.
Végezetül a rendezvény lezárásaként, kis teremrendezést követően előkerültek a kézműves eszközeink is. Itt nem csak mi mutattuk meg az általunk ismert technikákat, így egy rögtönzött ötletbörze is kialakult a pedagógusok között. A tetra-pack pénztárca és a gumibelsőkből gyártott újrahasznált alkotások látványa a legfiatalabbtól a legidősebb résztvevőkig mindenkit cselekvésre késztettek. A gyakorlatban kézműves foglalkozásokra adtunk javaslatot a kicsikkel és a nagyobbakkal foglalkozóknak, az újrahasznosított/újrahasznált alapanyagok pedig rávilágítanak arra, hogy mely környezeti problémák kerülhetők el odafigyeléssel és kreativitással.

kézműves
Levezetésképpen, a nap záróprogramjaként a filmklubunk keretén belül - bár közel sem könnyű témaként - a Trashed című filmet néztük meg, amely a mozgókép segítségével próbált rávilágítani Földünk hulladék elleni harcának jelenlegi helyzetére.
A rendezvény során a recepciós pultnál a résztvevők jelezhették az elektronikus hírlevélre való feliratkozá iránti igényüket, amely megkönnyíti majd a pedagógusoknak a velünk való kapcsolattartást, a mentorálási tevékenységbe való bekapcsolódást és a továbbképzésekkel kapcsolatos információáramlást is.
A program során az érdeklődők újabb inspiráció gyanánt megtekinthették még a ReSzütyő kiállítást (maradékanyagból készült táskákra kiírt pályázat nyertes alkotásai), és a Felesleges Áruk Fórumát. A Humusz Ház kertjében felállítottuk a környezettudatos életmód témájával foglalkozó standunkat, ahol szintén bemutattuk a szemléletformáló és hagyományőrző játékainkat, kiadványainkat, szemléletformáló anyagainkat a szakmai érdeklődők számára, amelyek később a zöld óvodai tevékenységekbe is jól illeszthetők; a Humusz munkatársai egyéni tanácsadás céljából is elérhetőek voltak.
Mint minden humuszos rendezvényen, a kóstolnivaló most sem a máshol megszokott chips és kóla volt, a résztvevők a program teljes időtartama alatt kóstolhattak különböző „ökofrankó” falatkákat és gyógynövény teákat is.

A képek a galériában tekinthetőek meg! Tovább>>

Megelégedettségi kérdőív kitöltése az információs napról Tovább>>

Az információs nap regisztrációs lapja: Tovább>>

Az információs nap meghívója: Tovább>>

 

SH/4/5 logósvájci logószéchenyi programiroda logó

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.