„…Úgy élj, hogy te legyél virágnak virága…”

Öko-ballagás Batthyány Kázmér Gimnáziumban - írta és rendezte Scheuer Zsuzsanna

A hagyományos – mondjuk ki: nagy hulladékmennyiséggel járó, a környező növényvilágot tekintve pedig szó szerint lelombozó – végzős-búcsúztató helyett az idei tanévben iskolánkban, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban öko-ballagást tartottunk.

Mint ötletgazda és mint 11.-es (ballagtató) osztályfőnök, igazán jó példával kellett elöl járnom, hogy – ha idén nem is, de évről évre apró lépéseket téve – minden osztályt, tanárt és szülőt is megmozdítsak a jó ügy érdekében. A cél az iskola „felvirágoztatásának” visszaszorítása, az újrahasználható dekorációs elemek elterjesztése, a hulladék csökkentése, oly módon, hogy a látvány, a meghittség, az ízlésesség és a diákos nosztalgia ne sérüljön.

Osztályommal a táblát és a teremajtót színes krétával, illetve jövőre is felhasználható anyagokkal (pl. mulcs, cserepes minirózsák stb.) díszítettük. Egy közeli kertészetből pár gyepszőnyeget rendeltünk (kis mennyiségénél fogva végül is ingyen érkezett), ezeket a tanterem közepére összetolt asztalokra helyeztük. E parányi „rétet” a biológia szertár kitömött állataival (fácán, hörcsög, görény stb.) népesítettük be, közéjük pedig virág- vagy hobbyboltban kapható (de szintén szülői felajánlásból származó) színes művirágokat szúrtunk. Az összkép olyan vidámra sikeredett, hogy perceken belül turisztikai célponttá vált a termünk: a látvány az iskola összes tanárát és idelátogató diákját ámulatba ejtette. Ami a végzősöket illeti, a hatás frenetikus volt. Az utolsó osztályfőnöki óráról érkező (tarisznyájukban többek között a Tudatos Vásárlók Egyesületének hasznos kis kártyáját őrizgető), kisírt szemű ballagók az éneklést abbahagyva, földbe gyökerezett lábbal bámulták a valósághű installációt, mint egy állatkerti simogatóban nyúlkáltak az órákon sokszor látott oktatási eszközök felé, és mosolyogtak, – mit mosolyogtak! – nevettek!

 

Öko-ballagás

 

Öko-ballagás

 

A ballagás végeztével osztályom 2 perc alatt visszavitte helyére a szemléltető eszközöket, feltekerte a gyepszőnyeget (amelyet később az iskolaudvar füvesítésére használtunk fel), és köszönettel, de érintetlen-üresen adtavissza a takarítószemélyzetnek a számára kiutalt kukabélelő zsákot. Nulla hulladék!

Jövőre? Ami engem illet, már ki is találtam, mit adok 8 év után elballagó diákjaimnak vágott virág helyett.

De ez ma még titok!

 

Scheuer Zsuzsanna

Batthyány Kázmér Gimnázium