Játékkölcsönzők

jatekokA kereskedelmi szemlélet enyhítésének ügyes módja, amivel sok szülő él, a játékkölcsönző. Ezek olyanok mint a könyvtárak - csak itt a gyerekek játékokat kölcsönöznek. Ha a közösségbe játékkölcsönzőt telepítenek, az összehozza a családokat azzal, hogy megosztják egymással a közösségi javakat.

Becslések szerint világszerte 4500 játékkölcsönző működik 31 országban, Új-Zélandon például 217 játékkölcsönző áll több mint 23000 gyerek szolgálatára. A játékokat kölcsönzők segítenek a szülőknek a takarékoskodásban. A helyi közösségi értékek alapján a kölcsönzők vezetői kiszűrhetik azokat a játékokat, amelyeknek nincs nevelő hatásuk, vagy a negatív fogyasztói szemléletet erősítik, mint például a Barbie baba és a játékautók vagy fegyverek.

jatekkolcsonzoA kölcsönzők a szülőknek azt a fontos dilemmáját is megoldják, hogy hogyan adják meg a gyereknek a változatos és ingergazdag eszközökkel való játék jogát, miközben elkerülik a túlzott fogyasztást és pazarlást. Ezenkívül a játékkölcsönző segíti a szülőket abban, hogy csökkentsék a piac gyerekekre gyakorolt hatását. A szülők sokszor azt tapasztalják, hogy a játékbolti vásárlást gyakran feszültségek és konfliktusok terhelik.

A kölcsönző a választható játékok bőségét nyújtja a gyerekeknek. A közösségi javak megosztása szintén értékes dolgokra tanítja a gyerekeket: nagylelkűségre, empátiára és a környezeti értékekre. A megosztás pozitív tapasztalatai ragályosnak tűnnek, és a szülők ajándékoznak is játékokat, gyerekruhákat cserélnek egymással, a használt tárgyakat ajándékba adják egymásnak, belépnek a könyvtárba, közösen használnak autókat, és csatlakoznak az ,,időbankhoz" (nálunk inkább szívességbank - a szerkesztő), vagyis mindenféle szolgáltatásokat nyújtanak egymásnak.

A cikk részlet a 2010 A világ helyzete - A kultúra átalakítása fogyasztástól a fenntarthatóságig című könyvből, a magyar kiadás a Föld Napja Alapítvány munkája.