Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás a lakásban?

Bizarr megoldás a tengerentúlról
Év: 
2011
Szám: 
Nyár

Alapvető szabály, hogy a komposztáláshoz zöldjavakra (kerti és konyhai zöldhulladékra), oxigénre, nedvességre és néhány négyzetméter szabad földterületre van szükség. Legalábbis így tudtuk – eddig.

A komposztálás során alapvetően a természetben lejátszódó folyamatokat használjuk fel, alakítjuk saját igényeinkhez. Ehhez elvileg nélkülözhetetlen az élő talaj. A zöldjavak lebontását, majd ezekből az alapanyagokból a bonyolultabb humuszanyagok felépítését talajlakó élőlények (gombák, baktériumok, ászkák, százlábúak, földigiliszták, stb.) végzik, betelepülésükhöz nélkülözhetetlen a közvetlen kapcsolat a talajfelszínnel.

A kanadai Brit Columbia tartomány Vancouver nevű városában, csakúgy, mint a Nagy Almának becézett New Yorkban a saját kerttel nem rendelkezők számára dolgoztak ki egy vörösgiliszták segítségével megvalósuló komposztkészítési eljárást. A giliszták az ételmaradékot és a bomló növényi hulladékot gilisztakomposztnak nevezett növényi trágyává és talajjavítóvá alakítják.

A beltéri komposztálás némi időt és figyelmet igényel, nem minden vesződségtől mentes, és nem mindenkinek való – áll a tájékoztató kiadványban. Hogy elkezdhessük ételmaradékaidat gilisztákkal feldolgoztatni, készítenünk kell egy gilisztaládát és szerezni egy-két kiló vörösgilisztát.

A vörösgiliszták
Amikor egy forgalmazótól vörösgilisztát rendelsz, valószínűleg trágyagilisztát (Eisenia fetida) vagy vöröslő gilisztát (Lumbricus rubellus) fogsz kapni, olyan fajokat, amik hatékonyan dolgozzák fel az ételmaradékot és tenyésznek gilisztaládában. Ezek nem keverendőek össze a közönséges földigilisztával (Lumbricus terrestris), ami rendszerint barna vagy szürke színű.

Hogy mennyi gilisztára van szükséged, az attól függ, hány kiló „gilisztakaja” keletkezik a háztartásodban hetente. Ha szűk egy kiló (kb. 2000 darab) gilisztát telepítesz a ládádba, ezek körülbelül három és fél kiló ételmaradékot lesznek képesek feldolgozni hetente. A szükséges gilisztamennyiség határozza meg, milyen méretű gilisztaládát kell használnod.

komposztládaA komposztláda
Gilisztaládádat tarthatod a konyhában, a pincében vagy a garázsban, vagy 13 és 24 °C közötti hőmérsékleten a szabadban is. Komposztláda készítéséhez az alábbiak alapján alakíts át egy műanyag, vagy fa dobozt:

Minden kiló gilisztához kb. 0,2 m2 felületrészt kell számítani. A doboz sekély legyen (20-30 cm mély), és legyen fedele, hogy biztosítsa a nedves és sötét körülményeket.

Fúrj legalább tíz, 1-2 cm átmérőjű lukat a tetőre és az oldalára a szellőztetéshez és vízelvezetéshez.

Tégy a láda aljára ételmaradékot és fedd le a tápközeggel kb. 20 cm vastagságban (erre használhatsz pár centi széles újságpapírcsíkot, virágföldet, vagy leveleket).

Permetezz rá annyi vizet, hogy nagyjából olyan nedves legyen, mint egy kifacsart szivacs. A hozzáadott ételmaradék nedvesen fogja tartani a tápközeget, de időről időre szükségessé válhat, hogy vízzel újra benedvesítsd.

Amikor hozzáadod a gilisztákat, helyezd őket a tápközeg tetejére, és vedd le a komposztláda fedelét egy órára. Mivel a giliszták érzékenyek a fényre, be fogják ásni magukat a közegbe.

Hogyan és mivel etesd a gilisztáidat?
komposztálás a lakásbanGilisztáidat etetheted naponta, kisebb mennyiségű táplálékkal, vagy hetente egyszer, a teljes heti mennyiséggel (a nagy darabokat, mint például a brokkoli torzsája, fel kell aprítani). Tolj félre valamennyi tápközeget, és tedd be az ételmaradékaidat. Majd takard be az ételt friss, száraz tápközeggel. A giliszták mind a tápközeget, mind az ételt megeszik és gilisztakomposztnak nevezett sötét, dús anyaggá alakítják. Ahogyan a régebbi tápközeg elfogy, körülbelül havonta, adj hozzá friss tápközeget.

A vörösgiliszták megeszik a gyümölcs és zöldségmaradékot, összetört tojáshéjat, kávézaccot, teafiltert és a maradék kenyeret, gabonaféléket. Ne kapjanak hús vagy halmaradékot, zsíros, olajos ételeket.

Hibaelhárítás
A gyümölcsmuslicák gyakran zavaróvá válhatnak a gilisztaládákban és környékükön. Ezt úgy előzhetjük meg, ha kerüljük a láda túlnedvesedését, és ügyelünk rá, hogy mindig a tápközeg alá temessük az ételmaradékokat. A kellemetlen szagokat úgy kerülhetjük el, ha elve nem teszünk szagos ételmaradékot (pl. hagyma, brokkoli) a ládába, és biztosítjuk a megfelelő levegőellátást, illetve nedvességtartalmat.

Gilisztakomposztod begyűjtése
Amikor a tápközeg már leginkább sötét, morzsalékos talajra kezd hasonlítani (általában 1-4 hónapon belül), elérkezett az idő a komposzt begyűjtésére. Ekkor told a láda teljes tartalmát az egyik oldalra. Tégy friss, nedves tápközeget a másik oldalra, és kezdj el ételmaradékot helyezni rá. Körülbelül egy hónap alatt a giliszták legnagyobb hányada átmászik az új tápközegbe, és kikotorhatod a viszonylag gilisztamentes komposztot. A gilisztakomposzt, ha túl sokáig a ládában hagyod, egy idő után mérgezővé válik a gilisztákra. A gilisztakomposzt mind a lassan kioldódó, mind az azonnal felvehető tápanyagok kiváló forrása. Ha átülteted növényeidet, ültetés előtt dobj egy marékkal a mélyedésbe. A gilisztakomposztot belekeverheted cserepes növényeid földjének felső rétegébe is.

A teljes cikket, melyben a hibalehetőségekről és a megoldásukról is részletes leírást találsz, itt olvashatod: http://www. humusz.hu/komposztalas_ lakasban. A módszert kipróbálók tapasztalatairól ugyanitt várjuk a hozzászólásokat.

Szerkesztette: Rátz Judit
Fordította: Horvátth Sarolta
További információ:
www.nyccompost.org