Ökoiskola Információs Nap (ÉAR) - 2015. I. félév

Információs nap, összefoglaló:

Szakmai információs napunkat 2015. április 29-én rendeztük meg Szolnokon.

Egy vendég előadót hívtunk, a helyi iskola egy képviselőjét. Tóthné Nyíri Szilviát, az intézmény ökoiskola munkacsoportjának felelősét. A szakmai nap további előadásait az egyesület környezeti nevelője tartotta meg.

Az információs nap kiegészítő programjaként expo-t szerveztünk ökoszertár néven. Erre helyi érdekeltségű kiállítókat hívtunk meg, annak érdekében, hogy elősegítsük az intézmények hálózatosodását. Célunk volt, hogy az intézményzöldítés témájába vágó eszközök, szolgáltatások felsorakoztatásával a keresletet és a kínálatot egymással megismertetve segítsük a pedagógusok munkáját a címek elnyerésében.

A tervezett program a következő volt:

13:00 – 13:15 óra A résztvevők regisztrációja
13:15 – 13:45 óra Ökoszertár – környezet- és természetvédő szervezetek, cégek ajánlatai környezeti nevelő programok szervezése, illetve az intézmények zöldítése kapcsán
13:45 – 14:30 óra A kezdeményező szervezetek bemutatkozása. Az Ökoiskola kezdeményezés és a címpályázat bemutatása (háttere, előnyei)
14:30 – 14:45 óra s z ü n e t
14:45 – 15:45 óra Műhelymunka - a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok megbeszélése – Rusvai Károly, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola igazgatója
15:45 – 16:15 óra A Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolabemutatkozása
16:15 – 16:30 óra s z ü n e t
16:30 – 17:00 óra A Natura 2000 ökológiai hálózat bemutatása

A képzés napján a program kezdete előtt zajlott a zöld óvodai szakmai napunk. A helyszínen szakkiállításunk keretében köthettek a résztvevők új ismeretségeket szervezetekkel, szakemberekkel. A szakmai nap előadásai a meghatározott tartalommal, a megadott sorrendben hangzottak el. A címpályázat ismertetése, a Natura 2000 területekkel kapcsolatos ismeretek átadása, a helyi iskola bemutatkozása, műhelymunka, jó gyakorlatok bemutatása is megtörtént. Természetesen beszámoltunk a hamarosan megtartandó, akkreditált képzésünkről is. Az előadások elhangzása után a helyi iskola sikeres pályázatába is betekintést kaphattak a résztvevők. Igen hasznosnak, fontosnak értékelték ezt, hiszen így sokkal érthetőbbé és „testközelivé” vált számukra a pályázat. A rendezvény végén közös ötletbörzét tartottunk.

A képek a Galériában tekinthetőek meg! Tovább

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

SH/4/5 logósvájci logószéchenyi programiroda logó