Ökoiskola Információs Nap (ÉAR)-2014.10.17.

Információs nap, összefoglaló:

Ideje: 2014. október 17.

Helye: Nyírségi Civil Ház, Nyíregyháza, Damjanich utca 4-6.

Résztvevők száma: 20 fő pedagógus

A résztvevők a következő intézményekből érkeztek: Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hajdúnánás, Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola, Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye, Kálmánházi Benedek Elek Általános Iskola, Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Debreceni Református Kollágium Általános Iskolája, Debreceni Dózsa György Általános Iskola, Hjdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola, Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium. 

Mivel még a félév elején elhatároztuk, hogy a szakmai információs napunk időpontját lehetőleg a félév elején szeretnénk megtartani annak érdekében, hogy minél előbb új partnerekkel bővüljön a mentorált intézmények sora, még augusztusban elkezdtük a tájékoztatást. A Humusz Szövetség által megvásárolt adatbázisban szereplő, a régióban található minden intézmény számára megküdtük tájékoztató levelünket. Ebben a programot ismertettük, és felhívtuk az intézményvezetők figyelmét az ökoiskola cím megszerzésének előnyeire, a mentorálással nyújtott teljeskörű segítségre, valamint természetesen az ezzel kapcsolatos szakmai napunkra. Ezen túl jeleztük a már velünk kapcsolatban lévő intézményeknek is, hogy van olyan iskola, mellyel kapcsolatban vannak, és van rá lehetőségük, értesítsék őket. Ezen túl, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ régióban található járási Hivatalai vezetőit is tájékoztattuk a lehetőségről, és kértük őket, hogy segítsék az iskolákat, valamint munkánkat a tájékoztatással, támogatással. Honlapon és közösségi oldalon is hirdettünk.

zkinfonap1

A regisztráció online felületen, telefonon és e-mailben is érkezett. A kiválasztott helyszín közel található az autóbusz állomáshoz, és a vasútállomáshoz is. A programunk 13:00-kor kezdődött meg regisztrációval. Minden résztvevő számára összeállítottunk egy csomagot, mely tartalmazta a címpályázat leírását, a konkrét pályázatot nyomtatott formában, az ökoiskolai segédanyagot, egyéb tájékoztató kiadványokat, tollat, és rendezvényértékelő lapot. Miután megvártuk, hogy a jelentkezettek megérkezzenek, megkezdődtek az előadások. A Humusz Szövetség és a Zöld Kör bemutatkozása után - mely során nem csak tevékenységeinkről, hanem a programban betöltött szerepünkről is beszéltünk – bemutattuk a címpályázatot és az ökoiskola kezdeményezést. Kiemelten kezeltük a programban való részvétel és az ökoiskolai cím elnyerése előnyeinek részletezését. Interaktív előadásokra törekedtünk, így már a kezdetektől bíztattuk a résztvevőket, hogy kérdezzenek, és osszák meg egymással tapasztalataikat, buzdítsák az első pályázókat.

A műhelymunkára egy nagy tapasztalattal rendelkező, és nagyon jó gyakorlatot mutató intézmény szakembere, a debreceni Gönczy Pál Általános Iskolától Somogyiné Győri Magdolna tartotta meg. A címpályázat megírása során előforduló kritikusabb pontokat, nehézségeket részletesen tárgyalta, majd saját intézményének igen élvezetes bemutatása következett. A Natura 2000 hálózatot is nagy érdeklődés övezte. A pedagógusok visszajelzése alapján nagy szükség lenne a régióspecifikus tájékoztatóra, többen szívesen beépítenék az iskolai életbe (kirándulások során) ezek megismerését.

zkinfonap2

A szakmai napon olyan szervezetek mutatkoztak be,  melyek a zöld, környezettudatos szellemiségben működő iskolák számára hasznos programlehetőségeket, eseményeket, ötleteket, ismereteket adtak.

A rendezvény szüneteiben egészség –és környezettudatos büfé üzemelt. A szendvicsek hozzávalóit helyi termelőktől szereztük be, idénygyümölcsöket kínáltunk, porcelán bögrét vittünk, és egy korábbi javaslatnak megfelelően szelektív hulladékgyűjtőket is. A szünetekben, és a rendezvény végén megvalósult a hálózatépítés. Az intézmények képviselői egymással, és velünk is sokat beszélgettek, leginkább szakmai, pályázatírással kapcsolatos kérdéseik voltak, de a jelen helyzet – témával kapcsolatos – problémáinak feltárására is irányult a figyelem.

A rendezvényt a résztvevők - az értékelő lapok alapján - a következőképpen értékelték. Az eseményről a legtöbben az elektronikus meghívóból értesültek. A témákat, kiadványokat a résztvevőkhasznosnak találták. A szervezet munkatársaival mindenki szívesen találkozna a későbbiekben is. Minden válaszadó szerint sikerült elérni a célt, amely miatt ellátogattak a rendezvényre. A hallgatóságnak legjobban az előadások tartalma, a szervezettség, a műhelymunka, a rendezvény hangulata tetszett. A későbbiekben szívesen fogadnának még több saját ötletet. A legfontosabb új információknak a kritériumrendszer bemutatását, a pályázat nehézségeinek megoldását, a civil szervezetek bemutatásást, és a Natura 2000 hálózat ismertetését tartották. A későbbiek során azt tervezzük, hogy még több játékos gyakorlatot és jó példát viszünk a szakmai napunk során, illetve az addig megismert konkrét példákat is szeretnénk felsorakoztatni. A rendezvény után minden jelenlévő számára elküldtük a szakmai napon elhangzott előadások anyagát, más segédanyagokkal egyetemben.

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logó miniszterelnokseg