Zöld Óvoda mentorálás (NYDR) - 2015. II. félév

2015. év II. félévében a mentorálási tevékenységünk első lépéseként a korábban mentorált óvodákat hívtuk telefonon, az iránt érdeklődve, hogy miként állnak a pályázat benyújtásával. Biztattuk őket, hogy lehetőség szerint még a szeptemberi határidő előtt nyújtsák be a pályázatukat.

Szeptember végéig a tervezetteknek megfelelően 15, illetve azt követően december közepéig bezárólag további 10 újonnan pályázó intézményt sikerült mentorálni a nyugat-dunántúli régióban.

E-mail-es felhívásunkra többen jelezték, hogy szívesen veszik ingyenes segítségünket, és várnak minket, hogy segítséget adjunk a pályázat elkészítésében. Az óvodák képviselői ebben a félévben is örömmel fogadták jelentkezésünket, a megkeresett óvodák többsége a telefonos tájékoztatók alapján éltek a személyes tanácsadás lehetőségével is. A személyes mentorálások nagy részét augusztus végén, illetve szeptember hónap elején, továbbá októberben végeztük.

Örömteli tapasztalat, hogy az intézmények többsége nem zárkózott el a címpályázat benyújtásának lehetőségétől. Általánosan elmondható, hogy az óvoda pedagógusok még mindig nyitottabbak, érzékenyebbek a téma iránt, bár már itt is érzékelhető némi apátia, rosszkedv az oktatás politika aktualitásai miatt!

A mentorálás során az óvodákat tájékoztattuk a legfrissebb szakirodalomról, oktatóanyagokról, módszertani újdonságokról, a régiós bemutatóhelyekről, oktatóközpontokról. Tájékoztattuk az óvodákat a tervezett információs napról, illetve a 2016. I. félévében megtartandó térítésmentes akkreditált képzésünkről is.

A mentorálást követően igény esetén megküldtük a kért segédanyagokat, illetve az útmutatókat.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg