Zöld Óvoda Info Nap beszámoló (NYDR) - 2014.06.27.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet koordinálásával, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló programban a Reflex Egyesület a Humusz Szövetség segítségével a nyugat-dunántúli régió regionális forrásközpontjaként ingyenes információs napot szervezett 2014. június 27-én, a Győr-Moson-Sopron megyei óvodák számára. Az információs nap szervezése előtt megkerestük a megye valamennyi óvodáját azzal a kéréssel, hogy amennyiben az intézményük Zöld Óvoda címmel rendelkezik és e címet a jövőben is meg kívánja tartani, vagy a közeljövőben szeretne pályázni ilyen címre, illetve Örökös Zöld Óvoda címre pályázik, akkor előzetes regisztráció útján hozza tudomásunkra azt, hogy érdeklődik a programunk iránt. Az óvodákat tájékoztattuk arról, hogy az információs napok szervezése mellett, útmutatók, segédanyagok, személyes tanácsadások és térítésmentes, akkreditált képzések révén szeretnénk segítséget nyújtani a munkájukhoz.

zo_nymr_infonap_20140627_2.jpg 	    zo_nymr_infonap_20140627_1.jpg

GALÉRIA

A rendezvény

Az információs nap helyszínéül a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolát választottuk, mint egy - a környezeti nevelés terén - példaértékű tevékenységet folytató oktatási intézményt. A rendezvényre meghívást kapott valamennyi előzetesen regisztrált óvoda, illetve a megyében található valamennyi zöld óvoda is. Bár a június végi időpont nem volt túl kedvező, ennek ellenére is szép számban jelentek meg a rendezvényünkön a megyében működő óvodák képviselői, pedagógusai, szakértői, a szemléletformálással foglalkozó szakemberei, valamint önkéntesei és más civil érdeklődők.

A program a regisztrációval kezdődött. A szakmai rendezvény Horváth Ferenc, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnökének köszöntő beszédével indult, aki röviden tájékoztatta a megjelenteket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. programjáról.

A meghívó szerinti első napirendi program előadója Némethné Kavecsánszki Alexandra, a Humusz Szövetség munkatársa volt. Előadásában - miután bemutatta a Humusz Szövetséget - beszélt a Zöld Óvoda Programról és bemutatta magát a címpályázatot. Tájékoztatta az érdeklődőket a zöld óvoda hálózat hazai jellemzőiről, a címpályázat hátteréről, valamint arról, hogy az elnyert cím milyen előnyökkel jár. Ismertette a pályázattal kapcsolatos tudnivalókat, megpróbált választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, továbbá igyekezett részletesen bemutatni azt, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a regionális forrásközpontoktól a pályázatot benyújtani szándékozó intézmények.

Mintegy 20 percnyi szünet után a program két, a címet már korábban elnyert zöld óvoda bemutatásával folytatódott. Elsőként Müllerné Nagy Krisztina a fővárosi Magonc óvodát, majd Molnár Imréné, óvodavezető a tényői Napközi Otthonos Óvodát mutatta be.  A jó gyakorlatok bemutatását célzó, színes képekkel illusztrált előadásokból bizonyára több jelenlévő is merített magának hasznosítható ötleteket.

A továbbiakban a rendezvény a címpályázatok során felmerülő nehézségek, akadályok köré szerveződött műhelymegbeszélésként folytatódott. A résztvevő óvodák röviden bemutatták saját óvodájukat is, és a már korábban pályázók megosztották tapasztalataikat arról, hogy milyen nehézségekkel találták magukat szemben a pályázás során. A műhelymunka során aktív beszélgetés alakult ki a résztvevők között, amelynek során sok hasznos tanácsot, ötletet adtak egymásnak.

Újabb rövid szünet után zárásként egy színes előadást hallhatunk a Natura 2000 területekről, hiszen a program a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése mellett külön elemként azt is célként tűzte ki, hogy növekedjen a Natura 2000-es területek ismertsége. Lajtmann Józsefnek, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársának előadása, melyben bemutatta Natura 2000 programot és a régió Natura 2000 területeit, minden résztvevő számára tartalmazott érdekes, akár új információkat is.

Kiegészítő programok

Az információs nap programjának két szünetében környezet- és egészségtudatos büfét üzemeltettünk. A szendvicsek elkészítéséhez helyi termelőktől beszerzett zöldségeket kínáltunk. Vendégeinket Fair Trade kávét kínáltunk, illetve szénsav¬men¬tes vízként csapvizet, szénsavas vízként 25 literes ballonból szódát szolgáltunk fel. Próbáltunk odafigyelni arra, hogy a büfénkben hulladék egyáltalán ne keletkezzen.

A vendégeink számára a szünetekben egy Zöld kiállítást is szerveztünk, belső helyszínen, az iskola aulájában. A kiállítás hátterét a helyi ökoiskola saját kiállítása adta; a gyerekek által készített alkotásokat mutattunk be.

A kiállításon a Reflex Egyesület felvonultatta a pedagógusok számára érdekes, jól használható kiadványait, brosúráit, szórólapjait, valamint hoztak egy válogatást más szervezetek kiadványaiból, újrapapír füzeteket, és bemutatkozó szórólapokat is (a Reflexről, a bakonyi oktatóközpontjukról). A Natura 2000 témához kapcsolódva is vittünk némi szakirodalmat az érdeklődők számára, illetve a Győr-Moson-Sopron megye védett területei bemutató térképeket is. Képviseltette magát a BOCS Alapítvány és a Magyar Környezeti Nevelők Egyesülete is kiadványaikkal, valamint a Humusz Szövetség is biztosított néhány példányt saját kiadású újságjából (ÚjraSzedve, Kukabúvár), illetve a Hand Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség Beyond2015 globális civil kampányát bemutató kiadványa is elvihető volt.

Kiállítóként megjelent az Ökológiai Stúdió Alapítvány is, melynek tevékenysége szintén a felnövekvő generáció környezeti nevelésének segítésére irányul. Az Alapítvány kiállította a saját - elsősorban a papír újrafelhasználásáról szóló - kiadványait, és bemutatta az érdeklődőknek a saját fejlesztésű papírtégla-készítő gépét, valamint kiállítottak néhány korábban készített papírtéglát is. A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség környezetvédelmi üzeneteivel ellátott molinókkal jelent meg. Ezen kívül még a helyi kommunális szolgáltató, a Győr-Szol Zrt. is jelen volt kiállítási anyagával.

Értékelés

A rendezvényen egy értékelőlap segítségével próbáltuk megítéltetni minden résztvevővel, hogy mennyire volt elégedett. A lapokon jelzett válaszokat összesítettük, és annak alapján elmondható, hogy a résztvevők többsége hasznosnak ítélte az információs napot. Többen úgy gondolták, hogy azért is hasznos volt a rendezvény, mert új kapcsolatok kialakítására is lehetőség volt. Néhányan kiemelték, hogy sok olyan új információhoz jutottak, melyeket jól tudnak használni a munkájuk, illetve a címpályázatok benyújtása során.

Reményeink szerint mindent összevetve a rendezvény segítette a különböző címekre pályázó intézmények képviselőinek felkészülését, és talán sikeresen járult hozzá ahhoz, hogy a nyugat-dunántúli régióban bővüljön a Zöld óvodák hálózata.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóSz