Ökoiskola mentorálás (NYDR) - 2015. II. félév

2015. év II. félévében a mentorálási tevékenységünk első lépéseként a korábban mentorált iskolákat hívtuk telefonon, az iránt érdeklődve, hogy miként állnak pályázat benyújtásával. Biztattuk őket, hogy lehetőség szerint még a szeptemberi beadási határidő előtt adják be a pályázatukat.

Szeptember végéig a tervezetteknek megfelelően 15, illetve azt követően december közepéig bezárólag további 10 újonnan pályázó intézményt sikerült mentorálni a nyugat-dunántúli régióban.

E-mail-es felhívásunkra többen jelezték, hogy szívesen veszik ingyenes segítségünket, és várnak minket, hogy segítséget adjunk a pályázat elkészítésében. Az iskolák képviselői ebben a félévben is örömmel fogadták jelentkezésünket.

A megkeresett iskolák többsége a telefonos tájékoztató alapján éltek a személyes tanácsadás lehetőségével is. A személyes mentorálások nagy részét augusztus végén, illetve szeptember hónap elején, továbbá október végeztük. A mentorálás során az iskolákat tájékoztattuk a legfrissebb szakirodalomról, oktatóanyagokról, módszertani újdonságokról, a régiós bemutatóhelyekről, oktatóközpontokról. Tájékoztattuk az iskolákat a tervezett információs napról, illetve a 2016-os félévben megtartandó térítésmentes akkreditált képzésünkről is.

Örömteli tapasztalat, hogy egy intézmény kivételével, nem zárkóztak el a cím pályázat benyújtásának lehetőségétől. Az iskolákban tapasztalható rossz légkör ellenére a téma iránt általában érdeklődőek. A mentorálás során a tanárokkal, iskola vezetőkkel sikerült átbeszélni a pályázat lényegi elemeit, a megállapodások alapján folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot. A képzés lehetőségére nyitottságot mutattak, várják annak meghirdetését.

A mentorálást követően igény esetén megküldtük a kért segédanyagokat, illetve útmutatókat.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg