Ökoiskola Információs Nap (NYDR) - 2015. II. félév

Időpont: 2015. november 19. (14:00-18:00)

Helyszín: Gothard Jenő Általános Iskolában (9700 Szombathely, Benczúr Gyula utca 10.)

A helyszínválasztás miatt a rendezvényre elsősorban Vas megyei iskolákból érkező vendégeket vártuk, azonban mivel az eseményt meghirdettük az egész régióban, így várható volt, hogy érkeznek résztvevők a szomszédos Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből is.

Az információs nap programja:
14:00 – 15:00 regisztráció, az Ökoiskola Program bemutatása, háttere, előnyei, a címpályázat bemutatása
15:00 – 15:20 szünet, Zöld Kiállítás
15:20 – 16:40 műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok) és egy címet már elnyert Ökoiskola bemutatkozása
16:40 – 17:00 szünet, Zöld Kiállítás
17:00 – 18:00 Natura 2000 területek bemutatása

Az információs nap helyszínéül ezúttal a már ökoiskolaként működő Gothard Jenő Általános Iskolát választottuk, amely több éve példás tevékenységet folytat a környezeti nevelés terén Szombathely városában.
A rendezvényen - a közeljövőben az Ökoiskola vagy az Örökös Ökoiskola címre pályázó iskolák közül - 22 pedagógus vett részt, 13 intézményből.

nydr öi 2015 II félév

A GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

Az információs napot, a házigazda intézmény vezetője, Mándl Józsefné igazgatónő nyitotta meg. Ezután Horváth Ferenc, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke, a nyugat-dunántúli regionális forrásközpont nevében köszöntötte röviden a megjelenteket, és megköszönte a házigazdának, hogy helyszínt biztosítottak a rendezvényhez. Az információs nap programjának ismertetése után első előadóként Horváth Ferenc bemutatta röviden a Reflex Környezetvédő Egyesületet, valamint a pár mondatban a program koordinátoraként a HUMUSZ Szövetséget, majd részletesen ismertette az Ökoiskola fejlesztési programot. Részletesen bemutatta a címpályázathoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. Külön kitért arra is, hogy 2015-ös pályázati kiírás pályázati dokumentációjában az előző évihez képest milyen változások történetek. Arra biztatta a résztvevőket, hogy mielőbb nyújtsák be pályázatukat, akár még az idei évben, de legkésőbb a jövő évi pályázat megjelenése előtt, mert így a most megismert feltételek mellett nyújthatják be a pályázataikat. A forrásközpont nevében minden szakmai segítséget felajánlott a pályázóknak.

A program második része a házigazda intézmény, mint ökoiskola bemutatkozásával folytatódott. Varga Tamás, a Gothard Jenő Általános Iskola tanára vetített képes előadásban mutatta be a környezeti nevelés terén eredményesen működő szombathelyi intézményt.
Az előadás után a Reflex Környezetvédő Egyesület környezeti nevelőjének, Szűcs Gábornak a levezetésével műhelymunka kezdődött a címpályázás során felmerülő akadályok, nehézségek átbeszélésére, illetve a felmerülő problémák megoldására. A műhelymunka első részében a jelenlévők tetszés szerinti sorrendben, első körben az első pályázaton gondolkodók „mutatkoztak be” elmondták, ki mennyire ismeri a pályázatot, hol tartanak a pályázat folyamatában, milyen nehézségeket, akadályokat látnak az ökoiskolává válás folyamatában. Ezek alapján próbáltuk eloszlatni azokat az aggályokat, amelyek szerint az ökoiskolai lét többlet adminisztrációval, plusz munkával, többlet pénzigénnyel jár. Az egymással való ismerkedés során néhány jó gyakorlatot is megismerhettek a jelen levők.
A továbbiakban konkrét gyakorlati segítséget nyújtottunk a pályázat elkészítéséhez. A kivetített önértékelési táblázat minden sorát végignézve tanácsokat adtunk azok kitöltéséhez.

A rendezvény záró programjában Lajtmann József, a Reflex Környezetvédő Egyesület tagja, szakértője tartott egy színes, képekkel gazdagon illusztrált előadást a Natura 2000-es területekről, elsősorban Vas megyére koncentrálva. A bemutató során a résztvevők kezébe adta Pro Vértes Közalapítvány által kiadott, a helyi védett területeket megyénként összegyűjtő, képekkel, szöveggel illusztrált térképeit. A résztvevőket arra biztatta, hogy ismertessék meg a gyerekekkel, diákokkal a környezetükben található helyi védett és Natura 2000-es területeket, mert ezáltal erősebb lesz a kötődésük a lakóhelyükhöz.
Az információs nap programpontjai közötti szünetekben ökofrankó büfével vártuk vendégeinket, továbbá egy főként ismeretterjesztő brosúrákból, kiadványokból álló zöld kiállítást is szerveztünk a vendégeink számára.
Az egyik szünetben bemutatóval egybekötött kiselőadást is hallhattak a résztvevők az iskolákban használandó környezetbarát írószerekről és papír-termékekről.

Az Ökoiskola információs nappal párhuzamosan pedig egy önálló eseményt is szerveztünk Ökoszertár néven. Itt lehetősége nyílik az iskolai pedagógusoknak megismerkedni konkrét eszközökkel, szolgáltatásokkal, amelyek segítik az Ökoiskola gyakorlati megvalósítását. A kiállításon való részvételre e napon néhány civil szervezetet sikerült bevonni.

Az elégedettségi kérdőíveket külön táblázatban összegeztük, melyek tanúsága szerint a résztvevők összességében jó hangulatúnak, alkotó légkörűnek, segítőnek értékelték a rendezvényt. A vendégeink többsége hasznosnak ítélte a szombathelyi tájékoztató napunkat.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg