Zöld Óvoda mentorálás (KDR) - 2015. II. félév

Jelenleg 133 intézmény szerepel a partneradatbázisunkban, amelyek részére továbbra is mentorálási tevékenységet folytatunk, vagy folytattunk.

2015. év II. félévében a mentorálási tevékenységünk elsődlegesen a rendelkezésünkre álló információk alapján kezdtük el. A Zöld Óvoda adatbázis alapján felvettük a kapcsolatot a címmel nem rendelkező óvodákkal, illetve a címmel rendelkező, de a közeljövőben lejáró, illetve a címet elvesztett (újra elsőként pályázó) lehetséges pályázókkal is. A mentorálások telefonos, e-mailes és személyes segítségnyújtással zajlottak.

Az előző félévben mentorált óvodákkal a mentorálás, a pályázatbeadás nyomon követése és a tanácsadás is folyamatos volt.

A félév során csoportos, személyes mentorálásra is sor került. A Pusztaszabolcs Városi Óvoda - Örökös Zöld Óvoda az „SH/4/5 Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése” elnevezésű projekt keretében „ÖKO játszóházba” várta a megye óvodásait 2015. augusztus 31-én. Ez idő alatt a pedagógusok számára az OFI képviselője, Halácsy Ágnes ismertette a svájci programot, bemutatta eddigi eredményeit, s a lehetőségeket, melyeket az óvodák számára biztosít a projekt. Vajgerné Bőhm Erika, pedig a Regionális Forrásközpont szakmai segítségét ajánlotta fel a Zöld Óvoda cím elnyeréséhez.

Egyéni mentorálások is történtek az intézményi igényeknek, kéréseknek megfelelően.

A pályázat beadásának határidejéig (szeptember 5.) részünkre folyamatosan érkeztek a megkeresések e-mailek, kérések, hogy nézzük át, javítsuk ki a pályázat épp elkészült részeit. A küldött anyagok alapján erre szükség is volt. A pályázati adatlapon egyes szempontok értelmezése okozott még gondot. Most először fordult elő olyan kérés, hogy menjünk el és gépeljük be az elkészült pályázatot, mert erre nem képesek az óvoda dolgozói… Amikor megkezdődtek a hiánypótlások, szintén folyamatosan kerestek bennünket, hogy segítsünk értelmezni és javítani a hibákat.

Összességében elmondható, hogy igény van arra, hogy az intézményeket segítsük. A pályázat beadásának határideje után igyekeztünk a régió térképén lévő „fehér foltokat elérni (e-mail, telefon). Talán Komárom-Esztergom megyében látunk még reményt arra, hogy nagyobb számban pályázzanak. Ezért ott 2016 márciusában hirdetünk még egy mentornapot. Továbbra is szeretnénk ösztönözni azokat, akiknek még az ígéretük szerint szándékuk a pályázás.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg