Zöld Óvoda mentorálás (KDR) - 2014. I félév

Ebben az időszakban nagyon kevés idő állt rendelkezésre a kapcsolatfelvételre. E-mailen az adatbázis összes óvodája lehetőséget kapott előregisztrációra. A Humusz Szövetség által biztosított intézményi listán szereplő valamennyi óvodának elküldtük a felhívást.

Az előregisztrációra jelentkezett 34 óvoda, részükre az információs nap felhívását elküldtük. Közülük érkezett meg június 18-án Székesfehérvárra az a 21 fő, aki 16 óvodát képviselt. Az információs napon ajánlottuk a résztvevőknek, hogy éljenek a mentorálás lehetőségével. Elhangzott, hogy az óvodákban elkezdődtek a szabadságolások, összevont csoportokkal dolgoznak az óvónők, így reálisabb az augusztusi személyes találkozás.

Igyekeztünk azokkal az óvodákkal is kapcsolatot keresni, akik ugyan nem regisztráltak, de korábbi kapcsolatunk alapján arra gondoltunk, érdekli őket a pályázat. Közben is került sor kapcsolatfelvételre például a Maroshegyi óvodával.

Az információs nap résztvevőit telefonon kerestük meg, igénylik-e a mentorálást, és milyen konkrét kéréseik vannak.
Felvettük a jegyzőkönyveket. Ezek összesítése alapján az alábbi állapítható meg.
Egy óvoda már be is adta az idei pályázatát. Ők a szülői közösség „zöldítéséhez”, a cím megtartásához kérnek segítséget.

Egy olyan óvoda jelentkezett most, aki korábban sikertelenül pályázott a Zöld Óvoda címre. Velük kitüntetett figyelemmel, alapossággal kell eljárnunk, minden lehetséges módon segítve, hogy ez a pályázatuk sikeres legyen.

4 óvoda szeretné 2015-ben beadni pályázatát, közülük 2 óvoda helyszíni mentorálást kér, valamint a felkészülési időszakban a nevelőtestület részére is várnak segítséget. 2014 őszén ellátogatunk Jásdra és Cseténybe, illetve, ha azon a környéken még lesz érdeklődő, akkor lehetőséget adunk számukra is a helyszíni találkozásra.

Több vezető óvónő számára jelent problémát a testület meggyőzése. Nekik szeretnénk olyan gyakorlatias, programközpontú találkozás szervezni, ahol az intézményi jó gyakorlatokból ötletet és kedvet meríthetnek munkájukhoz.

Azoknak az óvodáknak, akik először pályáznak, és szeptemberben már meg is teszik ezt, az az igényük, hogy egyénenként beszéljük át pályázatukat, értelmezzük a szempontokat, pontozást. Erre egyeztetés alapján augusztus hónapban sor kerülhet.

Összességében nem volt könnyű az indulás. Ahhoz, hogy elegendő számú pályázat kerüljön beadásra, sokkal nagyobb számban kell elérnünk az óvodákat. Tapasztalatom szerint az e-mailes megkeresés nem elegendő. A jövőben a személyes megkereséseket kell előtérbe helyeznünk.

Az első elszámolási időszak tapasztalatainak megbeszélése után minden módon meg kell próbálni a kapcsolatépítést. Sajnos a nyári hónapok gyakorlatilag kiesnek, mert az óvodák nagy része zárva tart.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóSz