Zöld Óvoda mentorálás (KDR) - 2014. II félév

2014. július 21-én Vajgerné Bőhm Erika, a régiós tevékenységben közreműködő Gaja Egyesület képviseletében részt vett Budapesten a Humusz Szövetség által szervezett konzultáción. A megbeszélés témája a projekt eddigi feladatai, eredményei, problémái voltak. 2014. július 23-án Vajgerné Bőhm Erika tájékoztatót tartott a Humusz megbeszélésről a Tulipános Óvodában. A napirenden szerepeltek:

- az eddigi feladataink értékelése,

- a felmerült problémák tisztázása,

- az újonnan kinevezett óvodavezető tájékoztatása a projektről.

Résztvevők: Gárdonyi László, Szabóné Rippel Zsuzsa, Wéninger Sándorné, Tóth-Szöllősi Ágnes.

Ezután felvettük a kapcsolatot Komárom-Esztergom megye, Veszprém megye és Fejér megye tankerületi igazgatóival e-mailben majd telefonon. Megszerveztük, egyeztettük a tankerületi látogatásokat. Egyeztettünk a Mocsai Kis Csillag Óvodával a látogatásról.

2014. július 22-23-án felkerestük Komárom-Esztergom megye járási tankerületeinek vezetőit. Tatán Kremnitzky Gáborral, Tatabányán Berczellyné Nagy Mariannával, Esztergomban Nagy Gabriellával, Kisbéren Kolonics Évával, és Oroszlányban Farkasné Biró Mónikával folytattunk jó hangulatú beszélgetéseket. Tiszteletre méltó az érdeklődés és segítő szándék, amellyel fogadtak bennünket. Ismertettük az SH/4/5 kódszámú Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektet, amelynek keretében 2016-ig segítjük Komárom-Esztergom megye oktatási intézményeit abban, hogy sikeresen pályázhassanak a Zöld Óvoda, Örökös Zöld Óvoda címre.

Felkerestük 2014. július 22-én a Mocsai Kiscsillag Óvodát, ahol megbeszélést folytattunk az óvoda vezetőjével és a jegyző asszonnyal. Láthattuk azt a fejlesztő munkát, melynek eredményeképp az óvoda tetejére napelemek kerültek, melyek az intézmény energiaköltségének csökkentését hivatottak segíteni.           

2014. július 28-29-én felkerestük Veszprém megye járási tankerületeit. A tankerületi igazgatók szabadsága esetén a tanügyi referensekkel találkoztunk. Egyetlen tankerülettel, a sümegivel nem sikerült személyes kapcsolatot felvennünk. Balatonfüreden Kovácsné Fodor Veronikával, Balatonalmádiban Bodó Krisztinával, Tapolcán Tóth Máriával, Pápán Egyházi Andreával, Zircen Lingl Katalinnal, Ajkán Fülöp-Bornemisza Szilviával, Veszprémben Schindler Lászlónéval, Várpalotán Koncz Annamáriával és Devecseren Fejes Gáborral folytattunk jó hangulatú beszélgetéseket.

2014. augusztus 19-én, kedden 8:00 - 16:00 óráig  a székesfehérvári Tulipános Óvodában mentorálási napot tartottunk. A rendezvényen 3 intézmény vett részt. Áttekintettük a Zöld Óvoda pályázatuk beadásának helyzetét. Két óvoda, a Ligetsori és a Rákóczi Úti esetében bátorítottuk a pályázat beadását. A pákozdi Nyitnikék Óvoda felkészülését a továbbiakban segíteni kívánjuk, mert ők még nem álltak készen a sikeres pályázatírásra.

2014. augusztus 28-án mentorálási napra került sor Veszprémben a Bóbita Körzet Hársfa Tagóvodájában. 6 óvoda pedagógusai voltak jelen.  Ezt követően 2014. szeptember 2-án Tatabányán a Sárberki Általános Iskolában vártuk az érdeklődőket.  7 óvoda képviseltette magát.  Mindkét helyszínen azonos módon zajlottak a találkozók. A regisztrációt követően Varga Gábor, a Gaja Egyesület elnöke a komposztálási ismereteket és gyakorlati tanácsokat adott az érdeklődőknek.A Zöld Óvoda szakemberek a 2014. szeptemberi pályázati anyag kapcsán felmerült kérdéseket beszélték meg a résztvevőkkel.

Örömmel töltött el minket, hogy a Közép-dunántúli régióban szép számmal pályáztak sikeresen az intézmények. 2015-re úgy tűnik, többen lesznek majd újak. Igyekszünk még több intézményt megszólítani telefonon is.

Jelenleg 74 mentorált intézményünk van, de ezek között szép számmal azok vannak, akik már egy címet nyertek. Amit nem igazán sikerül elérni, hogy kistelepülések is bekapcsolódjanak.

Folyamatos zajlik a kapcsolatépítés és a tájékoztató tevékenység az óvodákkal: tapasztalatunk szerint az óvodákban az elektronikus levelezés még nem napi gyakorlat. Több alkalommal küldtünk a régió összes óvodájába levelet. Ezekben ismertettük a pályázatot, ajánlottuk segítségünket. A tankerületi látogatásokról rövid beszámolót küldtünk az óvodáknak. A mentorálási napokról tájékoztató levelek mentek ki. Két alkalommal telefonon is megpróbáltuk a kapcsolatot fölvenni minél több intézménnyel.

Folyamatos kapcsolatépítés zajlott a régió civil szervezeteivel a pályázat segítése, a Zöld Óvodák támogatása céljából: ez bizonyult a legnehezebb feladatnak. Veszprém megyében talán több, Komárom-Esztergomban nagyon kevés a működő civil. A kapcsolatfelvétel még személyes kontaktokon keresztül sem könnyű. Fejér megyében könnyebb a helyzetünk.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg

2014. július 21-én Vajgerné Bőhm Erika a Gaja Egyesület képviseletében részt vett Budapesten, a Humusz Szövetség által szervezett konzultáción. A megbeszélés témája a projekt eddigi eredményei, a felmerült problémák tisztázása voltak.