Zöld Óvoda Információs Nap (KDR) - 2015. II. félév

Időpont: 2015. október 14. (szerda) 9:00 - 13:00

Helyszín: Dunaújvárosi Óvoda (Dunaújváros, Pajtás u. 2)

PROGRAM:
9.00-ig regisztráció
9.00 – 10.00 a Zöld Óvoda programjának bemutatása, háttere, előnyei, a címpályázat bemutatása
10.00 – 10.20 szünet, Zöld Kiállítás
10.20 – 12.00 műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok) és egy címet már elnyert Zöld Óvoda bemutatkozása
12:00 – 12.20 szünet, Zöld Kiállítás
12:20 – 13:00 a Natura 2000 területek bemutatása

A rendezvényen 27 óvodapedagógus vett részt 19 intézményből.

kdr zo 2015 II félév

A GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

Az információs nap előadói Bihariné dr. Krekó Ilona főiskolai docens a KOKOSZ képviseletében, Varga Gábor, a Gaja Egyesület elnöke és Vajgerné Bőhm Erika, az egyesület titkára voltak.
A regisztrációt követően Vajgerné Bőhm Erika ismertette Gaja Egyesület és a HUMUSZ tevékenységét, az SH/4/5 Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése projektet. Bihariné dr. Krekó Ilona a Zöld Óvoda címpályázat felépítését mutatta be az Óvodai Nevelés Alapprogramjával párhuzamban. Sok gyakorlati példa, jó ötlet hangzott el, biztatva a jelenlévőket a pályázásra.

Tóth Ferencné tagintézmény-vezető jól felépített, a címpályázat pontjait is érintő, tartalmas előadásban ismertette a Dunaújvárosi Óvoda Szivárvány tagóvodájának zöld óvodai tevékenységét. A háromszoros Zöld Óvoda címet elért intézmény munkájából rengeteg megvalósítható, jó projektet ismerhettünk meg. Minden jelenlévőt biztatott a pályázat beadására. Felajánlotta a szakmai kapcsolattartást, a közvetlen segítséget a résztvevőknek.

Az információs napot Varga Gábor előadása zárta a Natura 2000 hálózatról.

Három szervezet fogadta el a meghívásunkat a Zöld Kiállításra és mutatkozott be.

  • A Baracsi Úti Arborétum és Tanösvény vezetője, Horváth Tibor mutatta be elsőként, milyen lehetőségeket kínálnak partnereiknek. Kis füzettel (Kinek a környezete? – a Baracsi Úti Arborétum és Tanösvény) és szórólappal (Dunaújváros védett természeti területei és emlékei) egészítette ki mondanivalóját. http://dunaujvaros.hu/doc/4226, https://hu.wikipedia.org/wiki/Baracsi_%C3%BAti_Arbor%C3%A9tum
  • A Dunaújvárosi Horgász Sportgyesületet Bakter János képviselte. Akcióikról, egyesületi rendezvényeikről beszélt. Konkrét programokat ajánlott a jelen lévő óvodások számára (haltelepítés megfigyelése, horgászat, stb.). (http://dunaferrhorgaszegyesulet.hu/)
  • Bali Zoltán, a dunaújvárosi Forrás Egészségbolt munkatársa kiállítást rendezett öko-tisztítószerekből. Elmagyarázta, melyiket hogyan érdemes használni. Nagy érdeklődés kísérte mondanivalóját, sok kérdést is kapott.

A szünetekben „ökofrankó” büfé várta a résztvevőket. A rendezvény során minden résztvevő kapott egy kisebb csomagot, melyben tájékoztató anyagokat talált a Gaja Egyesület jóvoltából.
A rendezvényértékelő lapok tanúsága szerint a résztvevők véleménye egyértelműen pozitív volt mind a programokat, mind az előadókat illetően. Megfogalmazódott, hogy több ilyen rendezvényre lenne szükség, amely erősíti a hálózatépítés folytatásának szükségességét.
A rendezvényen a városi televízió és két újság riporterei is jelen voltak, tudósítottak.
http://duol.hu/hirek/zoldre-valto-ovodak-1732598
http://www.dstv.hu/tipp/zold-ovoda

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg