Zöld Óvoda Info Nap beszámoló (KDR) - 2014.10.30.

A 2014. évi II. félévi Zöld Óvoda információs napot október 30-án délelőtt tartottuk Ajkán a Vízikék Óvodában.

37-en regisztráltak. Közülük két óvoda képviselője nem érkezett meg. Részt vett az információs napon a KOKOSZ képviseletében a Zöld Óvoda Forrásközpont vezetője, Bihariné dr. Krekó Ilona. Külön öröm volt, hogy a megjelentek között üdvözölhettük Varga Bélánét, Tapolca város Önkormányzatának képviseletében.

A helyszínen, a Vízikék Óvodában egy szépen berendezett előadóterem várt bennünket. A házigazdák kiállításon mutatták be, hogyan dolgoznak a gyerekekkel. Az igényes munkák a meghívottak elismerését is kivívták, rengeteg ötletet vihettek haza tarsolyukban. A program előadói Varga Gábor, a Gaja Egyesület elnöke és Vajgerné Bőhm Erika, az egyesület titkára voltak. Az előadók bemutatták a Gaja Egyesületet, a Humusz Szövetség tevékenységét, az SH/4/5 Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése projektet, valamint a Zöld Óvoda címpályázat felépítését és a Natura 2000 hálózatot. Bolla Zoltánné jól felépített, a címpályázat pontjait is érintő, tartalmas előadásban ismertette az Ajka Városi Óvoda zöld óvodai tevékenységét. Rengeteg megvalósítható, jó ötletet ismerhettünk meg. Az intézményvezetés szakszerűségét dicséri, hogy az összevont, egységes irányítás alá került 7 tagintézmény megőrizve egyéni arcát hogyan teljesíti ki azt a programot, amiben megőrzi egyediségét.

kdrzoinfo1

Ajka és Térsége Civil Szervezetek Szövetsége vezetője, egyben Ajka város önkormányzati képviselője, Gerencsér Hilda bemutatta színes, sokrétű munkájukat. Ismertette a Társadalmi Megújulás Operatív Program - TÁMOP-5.5.4 kódszámú „Lakóközösségi programok, kezdeményezések támogatása” című pályázati felhívás keretében megvalósított „PA-CI Panellakó Civilek” című projektet.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelést segítő programjait ismertette Somlai Szilárd oktatási szakreferens. Gazdag képanyaggal illusztrálta igen érdekes előadását. Bemutatta a megye Natura 2000 területeit, ismertette a jelölőfajokat. Részletesen szólt azokról a jeles napokról, melyeknek programjához az óvodák is csatlakozhatnak.

A harmadik előadó a Patakparti Óvodában működő Buksi-suli programot ismertette. A SANSZ, a Segít A Négylábúak Szervezete Alapítvány terápiás kutyái olyan gyermekeken segítenek, akik  hátrányos helyzetűek, részképesség-zavarral vagy egyéb fogyatékossággal élnek.  A kutyákkal rehabilitációs foglalkozásokat tartanak. A Patakparti Óvoda óvónője, Papné Takács Ágnes óvodások körében végzett fejlesztő munkáját mutatta be.

kdrziinfonap2

A szünetekben egészséges büfé szolgálta a résztvevők jó közérzetét. A Gaja Egyesület kis ajándékával járult hozzá a résztvevők környezettudatosságához (vászonszatyor, kiadványok).

Az értékelőlapok összegzése alapján megállapíthatjuk, hogy a rendezvény elérte a célját. A résztvevők véleménye egyértelműen pozitív volt mind a programokat, mind az előadókat illetően. Megfogalmazódott, hogy több ilyenre lenne szükség. Ez erősíti a hálózatépítés folytatásának szükségességét.

Viszonylag hosszú felvétel ment le a városi televízióban az eseményről.

2015. január 21-én Tatabányán információs nappal kezdünk, új erővel, lelkesen, és megpróbáljuk a még nem „zöldeket” is odacsalogatni.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg