Zöld Óvoda Info Nap beszámoló (KDR) - 2014.06.18.

Az előzetesen elkészített elő regisztrációs lap alapján a régió összes óvodájába elküldtük e-mailben a felhívást, mely az előzetes regisztrációra nyújtott lehetőséget. Ezzel a regisztrációval 34 óvoda élt. Nekik továbbítottuk az információs napra szóló regisztrációs lapot is. Igyekeztünk olyan intézmények figyelmét is felhívni a lehetőségre, akik korábban együtt működtek a Gajával. Őket telefonon kerestük meg. Így végül június 18-án 16 óvodából 21 fő jelent meg a Tulipános Óvodában Székesfehérváron.

zo_kdr_infonap_20140618_1.jpg  zo_kdr_infonap_20140618_2.jpg

GALÉRIA

A szakmai program a Gaja Egyesület rövid bemutatkozásával indult, Varga Gábor elnök ismertette az egyesület tevékenységét, köszöntötte a résztvevőket.
A Humusz Szövetség oktatási programvezetője, Némethné Kavecsánszki Alexandra Úton a Zöld Óvoda felé című előadásában először megismertette a résztvevőkkel a Humusz Szövetség tevékenységét. Ezután bemutatta az SH/4/5 Zöld Óvoda, Ökoiskola Programok kiszélesítése című projektet, ismertette a forrásközpontok feladatait. Ezután került sor a Zöld Óvoda Program hátterének bemutatására, majd a 2014. évi Zöld Óvoda címpályázat ismertetésére.

A Gaja partnereinek, meghívott vendégeinknek a bemutatkozása következett: Silye Sándorné a Fúzió Egyesület munkájába, Szárszóné Mágó Éva a Zöld Kerekasztal Egyesület tevékenységébe nyújtott bepillantást. A Depónia Kft. Hulladékkezelési kiállítása alapján Kanizsai Zsolt tartott érdekes előadást. Mindhárman felajánlották további együttműködésüket is a résztvevőknek.

A szünetben zöldbüfé várta a vendégeket, akik, miközben felfrissültek, válogathattak a Humusz Szövetség, az OFI és a Bocs alapítvány kiadványaiból, illetve a Hand Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség Beyond2015 globális civil kampányát bemutató kiadványa is elvihető volt. Közben remek alkalom adott az ismerkedésre, kapcsolatfelvételre is, ami fontos hozadéka ennek a találkozónak.

A következő blokk egy interaktív foglalkozással kezdődött. Silye Zoltánné óvónő, a Fúzió Egyesület képviselője mese segítségével elevenítette föl és bővítette a gyerekek szelektív hulladékgyűjtési ismereteit.

A Tulipános Óvoda két óvónője vezette be a Zöld Óvoda pályázatírás gyakorlatába a résztvevőket. Szabóné Rippel Zsuzsa az elméleti ismereteket osztotta meg a jelenlévőkkel, Weninger Sándorné a Zöld Óvoda jó gyakorlatából mutatta be, miképp valósítják meg élményszerűen a pályázat keretében vállalt feladataikat.

A résztvevők aktivitása a nap folyamán végig megmutatkozott. Sok kérdés érkezett az előadókhoz az előadások közben és után is. Külön örvendetes volt, hogy a jelenlévők saját jó gyakorlatukból is megosztottak példákat, így a tapasztalatcsere is megvalósult.

Az információs nap utolsó előadása a Natura 2000 területek bemutatása volt. Némethné Kavecsánszki Alexandra előadásában sor került a fogalmak tisztázására. A program megvalósítása során remek lehetőségekkel élhetünk. A résztvevők eddigi tapasztalataikat is megosztották egymással. Kérdések, problémák is felmerültek ismereteik alapján.

A rendezvény értékelőlapjainak összegzése után megállapíthatjuk, hogy a rendezvény sikeres volt, a jelenlévők mindegyike úgy nyilatkozott, hogy sikerült elérnie azt a célt, amiért az információs napra eljött. A június közepi időpont nem volt a legszerencsésebb, hiszen megkezdődtek a szabadságolások, összevont csoportok működnek az intézményekben. A következőkben szeretnénk, ha több vidéki óvoda érkezne. Örvendetes ugyanakkor, hogy a jelenlévők azzal a szándékkal jöttek, hogy beadják a pályázatot, így igénylik a mentorálást is. Szeretnénk igényeiknek megfelelni.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóSz