Ökoiskola Információs Nap (ÉMR) - 2015. II. félév

Mivel az Észak-Magyarországi Régió mindhárom megyeszékhelyén (Miskolc, Eger, Salgótarján) szerveztünk már információs napot, ezért a helyszín kiválasztásánál az a szempont vezérelt minket, hogy egy ökoiskolákkal alulreprezentált, kevésbé középpontban lévő térség felé nyissunk. A megközelítést is figyelembe véve, Sárospatakra esett a választásunk. A sárospataki, sátoraljaújhelyi, cigándi ill. gönci és tokaji tankerületek területén 5 db ökoiskolát találtunk az országos adatbázisban, ami nagyon alacsony arány. Sárospatakon pedig nincs is ilyen intézmény. Helyszínként a megfelelő infrastruktúrával és megközelíthetőséggel bíró Árpád Vezér Gimnáziumot (ÁVG) választottuk. A rendezvény időpontját az előadókkal és az iskolával történt egyeztetést követően szerveztük meg.

Időpont: 2015. november 24. (kedd), 13:00 - 17:00-ig.

Helyszín: Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium (3950 Sárospatak, Arany János út 7.)

PROGRAM:
13:00 - 13:30 Regisztráció
13:30 -14:15 Az Ökoiskola program bemutatása, háttere, előnyei, a címpályázat bemutatása
14:15 - 14:45 Szünet, Ökoszertár Kiállítás
14:45 - 15:45 Műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok)
15:45 -16:15 Szünet, Ökoszertár Kiállítás
16:15 - 17:00 Natura 2000 területek bemutatása

Összesen 20 pedagógus regisztrált az információs napra, 13 iskola részéről (Sárospatak, Sátoraljaújhely, Karcsa, Kenézlő, Tiszakarád, Prügy, Tokaj, Tállya, Tarcal, Telkibánya, Komlóska).
A rendezvényen végül 21 pedagógus jelent meg a 13 iskola képviseletében.
Mivel Sárospatakon nincs Ökoiskola, így a házigazda a jól megközelíthető Árpád Vezér Gimnázium lett. Az intézmény is érdeklődik a természettudományos oktatás fejlesztése és az Ökoiskola cím iránt. A négy órás időtartamú programot az iskola igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte, hogy oktatási céljaik összhangban állnak az Ökoiskola programmal.
Ezt követően Demeter Zoltán, a Zöld Akció Egyesület elnöke röviden tájékoztatta a megjelenteket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. programjáról és a megvalósító szervezetekről.

émr öi 2015 II félév

A GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

Bemutatásra került az Ökoiskola program pályázati rendszere, az Ökoiskola hálózat és a címpályázat. Részletesen, pontról pontra megismerhették a résztvevők a pályázati adatlapot. Egy átlagos iskola működése alapján kitöltöttük a pályázat leglényegesebb elemét, az önértékelési táblázatot. Sokan ráismertek saját tevékenységeikre és belátták, hogy az első pályázók 60 pontja könnyen teljesíthető. Megpróbáltunk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, továbbá részletesen bemutatni azt, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a regionális forrásközpontoktól a pályázatot benyújtani szándékozó intézmények.

Majd a rendezvény műhelymegbeszéléssé alakult át, amelyet Scheuer Zsuzsanna a Humusz Szövetség Ökoiskola szakértője vezetett, kifejezetten élvezetes, pörgő, humort sem nélkülöző stílusban. A résztvevő iskolák pár mondatban bemutatták saját intézményük Ökoiskola programhoz való kapcsolódását, kiemelve a jó gyakorlatokat is. A 3 jelen lévő ökoiskola (Telkibánya, Tállya, Komlóska) képviselői is bemutatták, náluk hogyan működik a program a gyakorlatban. Összegyűjtöttük a felmerülő nehézségeket, megoldási javaslatokat, illetve az Ökoiskola lét előnyeit. Kiscsoportban is feldolgozásra került a téma, kitérve az iskolavezetés, a nem pedagógus kollégák, a diákok és az adott település döntéshozóinak szempontjaira is. A műhelymunka rendkívül hasznosnak bizonyult a résztvevők számára.

A program zárásaként egy újabb színes előadást tekinthettek meg a résztvevők. Demeter Zoltán (Zöld Akció Egyesület) bemutatta a Natura 2000 programot és a régió Natura 2000 területeit. Erre azért is volt szükség, mert a program a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése mellett, külön célként tűzte ki a Natura 2000 területek ismertségének növelését. Előadásában arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy hamarosan elkészül a Natura 2000 területekről szóló régió specifikus segédanyag is.
A szünetekben a miskolci Belvárosi Biovásár és helyi termelők termékeiből készített hideg büfé várta a vendégeket. Emellett az Ökoszertár kiállítás várta a résztvevőket és az iskola pedagógusait, diákjait is. Itt bemutatkoztak az iskolák környezeti nevelési munkáját segítő civil és állami szervezetek standjai, kiállításai:

•    Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület (Sátoraljaújhely) – környezeti nevelési tevékenység, kiadványok bemutatása, középpontban a Zemplén természeti értékeivel.
•    Zempléni Fenntarthatósági Központ (Komlóska) – környezeti nevelési tevékenység, erdei iskola szolgáltatás
•    Kazinczy Ferenc Múzeum (Sátoraljaújhely) – múzeumpedagógiai, környezeti nevelés, természettudományos kiállítások és kutatás bemutatása

Emellett minden iskola kapott egy kiadványokból álló egységcsomagot, amely egyrészt az OFI, másrészt a Humusz Szövetség és Zöld Akció Egyesület környezeti nevelésben jól használható kiadványait tartalmazta. Annak érdekében, hogy visszajelzést kapjunk rendezvény sikeréről, hatásosságáról, egy rendezvény-értékelőlapot töltettünk ki a résztvevőkkel, melyek tanúsága szerint a résztvevők összességében jó hangulatúnak, alkotó légkörűnek, segítőnek értékelték a rendezvényt.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg