Zöld Óvoda mentorálás (ÉAR) - 2015. II. félév

Jelenleg 105 intézmény esetében folyik, vagy folyt mentorálási tevékenységünk.

2015 év II. félévében a mentorálási tevékenységünk elsődlegesen a rendelkezésünkre álló információk alapján kezdtük el. Sorra vettük a pályázatot elnyert intézményeket, a képzésen részt vetteket, valamint a szakmai napon résztvevő intézményeket is. Megtörtént az adatok pontosítása is. Ott, ahol intézményvezető váltás történt, újra fel kellett vázolni a projekt nyújtotta lehetőségeket. Felmértük, hogy mely intézmények nem aktívak, itt újra felhívtuk a figyelmet a lehetőségekre. Minden partnerünk számára kiemeltük a személyes mentorálás lehetőségét. A korábban megkezdett mentori tevékenységet folytattuk, ebben az óvodák igényeihez igazodtunk.

Minden mentoráltunk esetében újra felvettük a kapcsolatot, és felajánlottuk a személyes mentorálás lehetőségét. Akik élni szerettek volna vele, azok esetében közös időpont egyeztetés történt, és megtörtént a mentorálás. Több intézmény egyelőre nem állt el egyértelműen a személyes mentorálástól, de jelenleg erre nem tudnak időhiány miatt sort keríteni erre, így a felajánlott segítséget levelezés formájában kérték, ha a későbbiekben tudnak időt fordítani a közös személyes munkára, akkor természetesen felkeressük őket.

A mentori folyamat során elsőként megfelelő mennyiségű információt gyűjtünk a partnerről (honlap, közösségi oldal, éves munkaterv, intézményi alapdokumentumok, küldetéstudat leírás alapján végezzük első körben, majd az intézménnyel történt konzultáció révén másodsorban). A helyzetfelmérést követően swot elemzést készítünk, melyet követően jön az egyedi fejlesztési terv készítése a pályázat tükrében, amit megküldünk az intézmények részére, amennyiben erre van igényük.

Természetesen a mentoráltjaink kérdéseire válaszolunk, pályázatukat kérésre átnézzük, kiegészítjük, komplex segítséget nyújtunk. A mentorálási naplókat, jegyzőkönyveket rendszeresen vezetjük.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg..

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg