Zöld Óvoda mentorálás (ÉAR) - 2014. I félév

A „Zöld Óvoda, Ökoiskola Programok kiszélesítése” című projekttel kapcsolatosan az óvodák mentorálása a következő módon történt. A Humusz Szövetség rendelkezésünkre bocsátott egy adatbázist, melyben azon óvodák elérhetőségei szerepeltek, melyek az Észak-alföldi Régióban találhatóak. Minden intézmény számára tájékoztató jelleggel küldtünk üzenetet, melyben értesítettük őket a jelen programba való bekerülési lehetőségekről, illetve az általános tudnivalókról.

Sok óvoda esetében tapasztaltunk gyors és pozitív visszajelzést, több intézmény közölte, hogy több éve próbálják elnyerni az zöld óvoda címet, de ezt megelőzően vagy nem jártak sikerrel, vagy nem volt elegendő kapacitásuk a pályázat megírására. Ezen túl igen motiváltnak tűntek a program mentorálás által biztosított segítségnyújtásával kapcsolatban. Számos óvoda számít arra, hogy a mentorálási tevékenység keretében sor kerül konkrét gyakorlati tanácsok adására, az intézmény adottságainak felmérésével és figyelembe vételével. Felmerült annak az igénye is, hogy ha pályázó intézmények kapcsolatba kerülnek, segítséget nyújthatnak egymásnak is, a kapcsolatteremtésben pedig segíthetünk a mentorálás során.

Több intézmény viszonylag gyorsan reagált megkeresésünkre, és válasz e-mail-ben vagy a megadott telefonszámon kereste szervezetünket, vagy zöld óvoda szakértőnket. A Humusz Szövetség létrehozott egy online előregisztrációs lapot, melyen regisztrálhattak azon intézmények, melyek részt kívánnak venni a programban, illetve érdeklődést mutatnak irányában. Az online regisztrációs lap linkjét elküldtük az intézményeknek. Folyamatosan érkeztek a jelentkezések, így egyre bővült a partnerlista is.

Azon intézményeket, melyek az online előregisztrációs lapon, telefonon, vagy e-mailben való megkeresésünk során jelentkeztek a programba, felvettük egy részletes táblázat formátumú adatbázisba, valamint egy közös levelezési listára. A levelezési lista segítségével minden intézményhez gyorsan és biztosan eljutnak a legfrissebb hírek és információk a programmal, pályázattal kapcsolatban. Az intézményeknek feltettük a kérdést, hogy milyen időpont lenne számukra megfelelő egy szakmai információs nap megrendezésére. Viszonylag korán, június 12-én sikerült megrendezni a fórumot, melyen szép számmal vettek részt a jelentkezők.

A szakmai nap remek alkalomnak bizonyult a személyes kapcsolatfelvételre, számos óvodapedagógust ismerhettünk meg, akikkel ezt megelőzően csak telefonon vagy e-mailben tudtunk kommunikálni. A szakmai nap valamilyen szinten mentorálási funkciót is betöltött, hiszen számtalan fontos kérdést tettek föl a résztvevők, és kaptak rá – remélhetőleg – hasznos választ.
Maga a mentorálási folyamat természetesen már a szakmai nap megrendezése előtt elkezdődött, hiszen az intézmények tájékoztatásuktól kezdve kérték a segítségünket. Személyes mentorálásra ezidáig nem került sor, melynek oka az óvodai pedagógusok, intézményvezetők elfoglaltsága volt. Több intézménnyel helyeztünk kilátásba viszont személyes találkozót, melynek időpontját a későbbiekben fogjuk egyeztetni.

A mentorálási munka során zöld óvodai szakértőnk 13 óvodával vette fel a kapcsolatot: a téglási Bárczay Anna Városi Óvodával, a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájával, a Demecseri Tündérkert Óvodával, a debreceni Gönczy Pál Utcai Óvodával, a Hajdúhadházi Református Iskola és Óvodával, a Hortobágyi Nyitnikék Óvodával, a Jászárokszállási Városi Óvodával, a tiszabői Margaréta Óvodával, a Méhteleki Óvodával, a Nagykállói Egyesített Óvoda és Bölcsődével, a Tiszadobi Napsugár Napköziotthonos Óvodával, a Tyukodi Csodák Világa Óvodával, és az Újkerti Manófalva Óvodával. Ezen túl több olyan intézménnyel vagyunk kapcsolatban, amely esetében még nem került sor a mentorálási munkára, de arra a közeljövőben sor fog kerülni rá.

A mentorálás módja ezidáig tehát nem személyes találkozást, hanem telefonon történő kommunikációt, és e-mail-váltást jelentett. Az intézmények a megadott elérhetőségeken kerestek bennünket, és kérdéseket tettek föl. Összességében ki lehet jelenteni, hogy a feltett kérdések zöme általános, a pályázattal és a programmal kapcsolatos kérdésekre irányult. Nyilvánvalóan az, aki már korábban foglalkozott zöld óvoda pályázattal, vagy már elnyerte valamikor a címet, tájékozottabb volt, viszont a programba való bekerülés lehetőségei általában érdekelték az ilyen partnert is. Gyakran elhangzott a kérdés, hogy ki jogosult bekerülni a támogató programba? Amennyiben bekerül a programba, köteles-e valamilyen költségtérítést fizetni? Mi történik akkor, ha bekerülnek a programba, beadják a pályázatot, ám az nem lesz nyertes? Kell-e ebben az esetben visszatérítést fizetniük? Többen remélték, hogy ha elnyerik a zöld óvoda címet, az a későbbiekben valamilyen anyagi jutatással jár majd számukra.

A nem első pályázók, tehát a cím megtartását vagy örökös cím elnyerését célul kitűző intézmények esetében merült fel a kérdés, hogy jogosultak-e a programba bekerülni? Szenvednek-e valamilyen hátrányt így, hogy már nem első alkalommal pályáznak?

Voltak általános kérdések is, melyek nem annyira a programra, hanem inkább az zöld óvodákkal kapcsolatos tudnivalókra irányultak. Több intézményt érdekelt, hogy amennyiben intézménye esetében nem történt ezidáig semmilyen zöldítő törekvés, a szükséges beavatkozások mennyi anyagi és fizikai teherrel járnak előreláthatólag.

Szintén külön kérdéskörként kezelhetjük az információszerzés igényére irányuló kérdéseket. Többen abban kértek segítséget, hogy javasoljunk nekik olyan honlapcímeket, kiadványokat, ahonnan több információhoz juthatnak, teljesebb képet kaphatnak mind a programmal, mind a pályázattal kapcsolatban.

Összességében elmondható, hogy a megkezdett mentorálási munkálatok jelenleg a kezdeti fázisban tartanak, ahol a legfőbb és legfontosabb teendő a bőséges és alapos tájékoztatás, és azon forrásokra való rámutatás, ahonnan még több információhoz juthatnak.

A mentorálási munka során több intézmény visszajelzése révén igazolódott be, hogy nagyon fontos egy-egy rendezvény lebonyolításának időzítése is, illetve az, hogy elegendő idő álljon a szakértő és az intézmény rendelkezésére egyaránt. Az eddig eltelt egy hónap alatt sikerült ugyan megkezdeni a mentorálási feladatokat, ám a személyes találkozások, és lényegi munka még nem kezdődhetett meg az idő szűkössége miatt.

Vélhetően ezt követően következik az az időszak, amikor személyes konzultációkra kerül sor, és az általános tudnivalókon kívül a pályázat megírásával kapcsolatos problémák megoldásával kell foglalkoznunk. Több olyan intézmény van, amelyikkel már felvettük a kapcsolatot, több ízben történt egyeztetés is. A mentorálási munkánk alapelvei között szerepel – ezt természetesen az intézményekkel mindig kiemelten közöljük – hogy az intézmény számára bármikor, bármilyen probléma fennállása esetén rendelkezésükre állunk. A továbbiakban célunk bővíteni azon intézmények listáját, amelyek jelen program részévé kívánnak válni, a meglévő partnerek folyamatos segítése és nyomon követése mellett.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóSz