Zöld Óvoda képzés (ÉAR) - 2016. I. félév

Akkreditált képzésünket 2016.02.29. és 2016.03.02. között rendeztük meg. A hely kiválasztásának szempontjai elsősorban a megfelelő férőhely, a technikai felszereltség (vetítési lehetőség, WIFI), a megközelíthetőség, fogadókészség, Natura 2000 terület elérhetősége voltak. A helyszín végül a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont volt (4220 Hajdúböszörmény, Vásár tér 3.)

A régió óvodáinak is emailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk. Végül a maximálisan fogadható 25 jelentkezői létszámban fogadtuk volna a résztvevőket 25 különböző intézményből. Idő közben betegség és egyéb személyes okok miatt 6 fő visszamondta a jelentkezést, így a résztvevők száma 19-re csökkent.

A képzés tematikája a következő volt:
1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása
2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása a Zöld Óvoda tevékenységbe (óvodán kívüli és belüli tevékenységek)
Zöld Óvoda alapfogalmak
3. nap
Zöld Óvoda munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Zöld Óvoda munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

Összességében jól sikerült a képzés. Leginkább a gyakorlati elemeknek, játékoknak volt nagy sikere, illetve a csapatmunka jó lehetőségét dicsérték. Nagyon aktív és érdeklődő volt a társaság. A kapott anyagoknak is nagyon örültek. Az elmondásuk alapján a Natura 2000 program ismertetését, a munkaterv körbejárását, a sok csapatmunkát találták a leghasznosabbnak. Nagyon élvezték a sok jó gyakorlat bemutatását, és igényelték, hogy tudjanak kérdezni, véleményt mondani, a saját problémájukat kifejteni, és ezekre megoldási javaslatot kaphassanak.

Mind a 19 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 19 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

A képzés képei a Galériában megtekinthetők. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg