Ökoiskola mentorálás (ÉAR) - 2015. II. félév

Jelenleg 126 intézmény esetében folyik, vagy folyt mentorálási tevékenységünk.

2015 II. félévében a mentorálási tevékenységünk elsődlegesen a rendelkezésünkre álló információk alapján kezdtük el. A félév során több alkalommal történt általános tájékoztatás a programról pl. vezetőváltás esetén. Az intézmények adatainak aktualizálására is sor került.
A félév során elsősorban a címmel még nem rendelkező intézményekre próbáltunk fókuszálni, vagy azokra, akik újra be szeretnék adni a pályázatukat.

A mentori tevékenység során az iskolák igényeihez igazodunk. Minden mentoráltunk esetében újra felvettük a kapcsolatot, és felajánlottuk a személyes mentorálás lehetőségét. Akik élni szerettek volna vele, azok esetében közös időpont egyeztetés történt, és megtörtént a mentorálás.

Több intézmény időhiány miatt elutasította, így a felajánlott segítséget levelezés formájában kérték és amint lehetőségük lesz rá, akkor személyesen is tudnak bennünket fogadni.
A mentori folyamat során elsőként megfelelő mennyiségű információt gyűjtünk a partnerről (honlap, közösségi oldal, éves munkaterv, intézményi alapdokumentumok, küldetés leírás alapján végezzük első körben, majd az intézménnyel történt konzultáció révén másodsorban). A helyzetfelmérést követően swot elemzést készítünk, melyet követően jön az egyedi fejlesztési terv készítése a pályázat tükrében, amit megküldünk az intézmények részére, amennyiben erre igényük van.
Természetesen a mentoráltjaink kérdéseire válaszolunk, pályázatukat kérésre átnézzük, kiegészítjük, komplex segítséget nyújtunk. A mentorálási naplókat, jegyzőkönyveket rendszeresen vezetjük.

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük,a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg