Ökoiskola Információs Nap (ÉAR) - 2015. II. félév

Szakmai információs napunkat 2015. december 3-án rendeztük meg Debrecenben, a Dózsa György Általános Iskolában (Debrecen, Dózsa Gy. u. 2.).

Az intézmény kiválasztásánál a döntő indok az volt, hogy rendelkezzen bőségesen jó gyakorlatokkal, tapasztalatokkal, legyen könnyen megközelíthető, és ökoiskola címmel rendelkezzen. A Dózsa György Általános Iskolával már jó ideje együtt dolgozunk, segítjük őket ökoiskola céljaik elérésében, így rájuk esett a választásunk. Az intézmény vezetőjével, Bodnár Erikával egyeztettük a rendezvény helyszínére vonatkozó igényeinket.

Az előzetes jelentkezések alapján 22 főt vártunk, a rendezvényre, végül 16 pedagógus jött el, akik 12 intézményt képviseltek. Az elmaradók érdekében a szakmai napunkat újabb egyeztetés után 2015. december 18-án ismét megrendeztük Hajdúböszörményben (4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2.), a Zöld Kör irodájában, ahol végül négy pedagógus jelent meg 3 intézmény képviseletében.
Program tekintetében a megrendezésre kerülő két információs nap nem tért el, kivéve az iskola intézménybejárását.

2015.december 3-án megrendezett információs nap programja:
12.15 – 12.30 óra    A résztvevők regisztrációja
12.30 – 13.15 óra    A kezdeményező szervezetek bemutatkozása. Az Ökoiskola támogató program és a címpályázat bemutatása (háttere, előnyei)
13.15 – 14.15 óra    Műhelymunka - a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok megbeszélése – előadó: Barczikay Zsuzsanna, a debreceni Dózsa György Általános Iskola pedagógusa
14.15 – 14.25 óra    s z ü n e t
14.25 – 14.55 óra    Egy jó gyakorlat megismerése – bemutatkozik a debreceni Dózsa György Általános Iskola
14.55 – 15.25 óra    A Natura 2000 ökológiai hálózat bemutatása
15.25 – 15.35 óra    s z ü n e t
15.35 – 16.35 óra    Ökoszertár – környezet- és természetvédő szervezetek, cégek ajánlatai környezeti nevelő programok szervezése, illetve az intézmények zöldítése kapcsán

2015.december 18-án megrendezett információs nap programja:
12.15 – 12.30 óra    A résztvevők regisztrációja
12.30 – 13.15 óra    A kezdeményező szervezetek bemutatkozása. Az Ökoiskola támogató program és a címpályázat bemutatása (háttere, előnyei)
13.15 – 14.15 óra    Műhelymunka - a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok megbeszélése
14.15 – 14.25 óra    s z ü n e t
14.25 – 14.55 óra    Egy jó gyakorlat megismerése - debreceni Dózsa György Általános Iskola
14.55 – 15.25 óra    A Natura 2000 ökológiai hálózat bemutatása
15.25 – 15.35 óra    s z ü n e t
15.35 – 16.35 óra    Ökoszertár – környezet- és természetvédő szervezetek, cégek ajánlatai környezeti nevelő programok szervezése, illetve az intézmények zöldítése kapcsán

A jelentkező pedagógusokat 12.15 órai kezdettel fogadtuk a debreceni Dózsa György Általános Iskolában, illetve azonos időpontban a Zöld Kör irodájában. A rendezvény kezdete előtt, a regisztráció során minden résztvevő kapott egy kisebb csomagot, melyben tájékoztató anyagokat talált (ökoiskola füzet, hasznos linkek tára, Natura 2000 térkép, fenntarthatósággal kapcsolatos szóróanyagok, Naturpók dvd, gazdálkodás Natura 2000 területeken).

éar öi 2015 II félév

A GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

A szakmai nap előadásai a meghatározott tartalommal, a megadott sorrendben hangzottak el. Egy vendégelőadót hívtunk, a Dózsa György Általános Iskola ökoiskola munkacsoportjának vezetőjét, Barczikay Zsuzsannát, aki a műhelymunkát és a jó gyakorlatokat mutatta be. A szakmai nap további előadásait az egyesület környezeti nevelője Oláh Eszter tartotta meg. Barczikay Zsuzsanna az intézmény jó gyakorlatait fotókkal illusztrált bemutatója segítségével tartotta meg. Az első információs nap alkalmával bejártuk az intézményt is, és ahogyan a meghívóban is szerepelt, a szünetekben és a szakmai nap után személyes mentorálásokra is sor kerülhetett. Sokan már konkrét kérdésekkel érkeztek a pályázat pontjaival kapcsolatban, illetve volt, aki a pályázatát is elhozta, vagy egyéni fejlesztési tervhez hozott irányadó kérdéseket. Mivel a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy nagy igény van arra, hogy a kötelező blokkokon túl foglalkozzunk még a címpályázattal kapcsolatos gyakorlati dolgokkal is, a kötelező programelemek után a helyi intézmény pályázatát is bemutattuk. A pályázat minden munkalapját, az önértékelési táblázatot pedig elemeinként, és azon belül pontokra lebontva beszéltük át, közben fejlesztési lehetőségeket javasolva. A rendezvény végén pedig közös ötletbörzét tartottunk. A második szakmai napon egy fenntarthatóságot támogató (iskolákban megvalósítható mindennapi zöldítések) előadást is levetítettünk külön kérésre.
A rendezvény ideje alatt ökofrankó büfé várta az érdeklődőket.

A rendezvényértékelő lapok tanúsága szerint a résztvevők összességében jó hangulatúnak, alkotó légkörűnek, segítőnek értékelték a rendezvényt. A résztvevők külön pozitívumként megemlítették a gyakorlati tapasztalatok bemutatását, az előadások során elhangzott konkrét példákat és a közösen áttanulmányozott Ökoiskola pályázatot is.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg