Zöld Óvoda képzés (DDR) - 2016. II. félév

A Zöld Óvoda koordinátor továbbképzés Pécsett valósult meg az alábbi napokon: 2016.szeptember 9,10,13. Résztvevő óvodapedagógusok száma: 20 fő volt.

A képzés helyszíne: 

Pécsi Művészetek és Irodalom Háza 7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8.

Zöld – Híd Alapítvány 7621 Pécs, Széchenyi tér 2.

A régió iskoláinak is emailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk.

A képzés tematikája a következő volt:
1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása
2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása a Zöld Óvoda tevékenységbe (óvodán kívüli és belüli tevékenységek)
Zöld Óvoda alapfogalmak
3. nap
Zöld Óvoda munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Zöld Óvoda munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

A visszajelzéseik pozitívak voltak, a résztvevőknek tetszettek a munkaformák, melyeket alkalmaztunk és érdekesnek, hasznosnak ítélték a témákat. A Natura 2000 hálózat új fogalom volt a résztvevők számára. A pozitív visszajelzés segítette a képzői munkát is, mivel aktívan kapcsolódtak be a résztvevők. A visszajelzések szerint egyes témáknál túl sok ismeretet kellett befogadniuk, rövid idő alatt.

Összességében a tudásanyag hasznos, sok új ismeretet kínál az óvodapedagógusoknak, segíti a Zöld Óvoda pályázat megírását (a kritériumrendszer szemléletének értelmezését), illetve a fenntarthatóságra neveléshez és a Zöld Óvoda koordinátori munkához is hatékony segítséget nyújt.

Mind a 20 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 20 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. 
Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg