Zöld Óvoda képzés (DDR) - 2016. I. félév

A 2016. I. félévének kiemelt feladata volt a képzés népszerűsítése, illetve a képzés megszervezése. A Zöld Óvoda koordinátor továbbképzés Pécsett valósult meg az alábbi napokon: 2016.02.25., 02.26., 03.11. Résztvevő óvodapedagógusok száma: 17 fő volt.

A tanfolyami program időbeosztása, helyszíne, címe:
1. nap: Időkeret: 8:00-17:20, helyszín: Civil Közösségek Háza (7624 Pécs Szent István tér 17.)
2. nap: Időkeret: 8:00-17:05, helyszín: Civil Közösségek Háza (7624 Pécs Szent István tér 17.)
3. nap: Időkeret: 8:00-17:00, helyszín: Zöld – Híd Alapítvány (7621 Pécs Széchenyi tér 2.)

A régió iskoláinak is emailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk.

A képzés tematikája a következő volt:
1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása
2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása a Zöld Óvoda tevékenységbe (óvodán kívüli és belüli tevékenységek)
Zöld Óvoda alapfogalmak
3. nap
Zöld Óvoda munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Zöld Óvoda munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

A visszajelzéseik pozitívak voltak, a résztvevőknek tetszettek a munkaformák, melyeket alkalmaztunk és érdekesnek, hasznosnak ítélték a témákat. A Natura 2000 hálózat új fogalom volt a résztvevők számára. A pozitív visszajelzés segítette a képzői munkát is, mivel aktívan kapcsolódtak be a résztvevők. Az óvodapedagógusok az értékelőlapok kitöltésekor jelezték, hogy egyes témáknál túl gyorsan haladtunk, illetve túl sok ismeretet kellett befogadniuk, rövid idő alatt.
Az előző évhez hasonlóan a napi 10 óra megterhelő volt a résztvevők számára, délutánra elfáradtak. A fáradtság pedig csökkentette az aktivitást, és a délelőttinél több magyarázatot igényeltek a feladatok.

Összességében a tudásanyag hasznos, sok új ismeretet kínál az óvodapedagógusoknak, segíti a Zöld Óvoda pályázat megírását (a kritériumrendszer szemléletének értelmezését), illetve a fenntarthatóságra neveléshez és a Zöld Óvoda koordinátori munkához is hatékony segítséget nyújt.

Mind a 17 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 17 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént.
Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

 

A képzés képei a Galériában megtekinthetők. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg