Zöld Óvoda Információs Nap beszámoló (DDR)-2014.09.03.

A félév során Somogy megyében, Kaposváron tartottuk a Dél-dunántúli régi Zöld Óvoda Információs napját, a pályázat 2014.09.05-i beadási határideje előtt, 2014.09.03-án. A rendezvény helyszíne: Festetics Karolina Központi Óvoda volt, melynek címe:7400 Kaposvár, Toponári út 49. A programon 28 fő vett részt.

7:30 és 8 óra között a résztvevők a Ökováros-Ökorégió Alapítvány, a  Zöld – Híd Alapítvány kiállítását tekinthették meg. Ezt követően vendéglátóink Porczióné Bekes Margit óvodavezető és Hermann Anikó óvónő mutatták be az információs nap helyszínéül szolgáló Festetics Karolina Központi Óvodát. 8.30 – 9.30 között Lettnerné Berta Gabriella mutatta be a  Humusz Szövetséget és a Pécsi Zöld Kört, majd Borsós Zsófia a Zöld Óvoda támogató programot és a Zöld – Híd Alapítványt. Ezt követte a projektben kiemelt szerepet kapott Natura 2000 hálózattal való megismerkedés interaktív játék formájában. A fél órás szünet után - mely idő alatt a jelenlevők az öko-büfé kínálatából felfrissülhettek – „Egyedül nem megy” címszó alatt a Zöld Óvoda pályázat céljait, az óvodai környezeti nevelés lehetőségeit vettük át: egy ötletbörzét követően, kiscsoportos beszélgetés formájában dolgoztuk fel a témát Ennek összegzése –egy negyed órás szünetet követően - 11.15 - 12.00 között történt

„Hallassuk a hangunkat” címmel: itt elhangzottak a Zöld Óvoda pályázati kiírással kapcsolatos tapasztalatok, vélemények és javaslatok.

kaposvar1

Ez számunkra is hasznos tapasztalatokkal, visszajelzésekkel járt, melyek közül a legfontosabbakat kiemeljük:

-         a pályázat beadási határidő túl korai à ideálisabb lenne októberi beadás

-         az oklevél nem helyezhető el az óvodák külső falánà a kültéri tábla az óvoda és a Zöld Óvoda cím népszerűsítését segítené elő

-         kommunikáció szülőkkel, kollektíva szemléletének kialakítása à lehetőségek, praktikák összegyűjtése

Az óvónők az alábbi igényeiket fogalmazták meg:

-         „Zöld Óvoda címhez segédanyagok (akár egy könyv, plakát, feladatgyűjtemény)”

-         „Feladatlapok, rejtvények, ötletek (újrahasznosításhoz kreatív tippek) küldése e-mailben”

-          „Információátadás a „Zöld Óvodát” támogató további pályázati lehetőségekről, az óvodában megvalósítható rendezvényekről”.

A rendezvényt 12:30-kor ért véget a kisebb ajándékok, oktatócsomagok átadásával.

Az értékelőlapok alapján megállapíthatjuk, hogy a jelenlévők teljesen elégedettek voltak a rendezvénnyel.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg