Zöld Óvoda Információs Nap (DAR) - 2015. II. félév

A Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület 2015 októberében vette át a Csemete Egyesülettől az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. programjával kapcsolatosan, a Humusz Szövetséggel együttműködve a Dél-Alföldi Régió Regionális Forrásközponti feladatait.

Információs Nap megszervezése

Egyesületünk a Humusszal együttműködésben két Zöld Óvoda információs napot szervezett az érdeklődő intézmények számára.
Az elsőt Szegeden 2015. november 23-án. (hétfő) 09:00 -13:00-ig. Helyszíne: Tünde téri Óvoda (6723 Szeged, Tünde tér 1.)
A másodikat Orosházán 2015. november 26-án (csütörtök) 9:00 -13:00-ig. Helyszíne: Vörösmarty Mihály Általános Iskola Czina Sándor Tagintézménye (5900 Orosháza, Ifjúság u. 7.)

1. INFORMÁCIÓS NAP PROGRAMJA (SZEGED)
09:00-ig regisztráció
09:00 – 10.00 a Zöld Óvodák programjának bemutatása, háttere, előnyei, a címpályázat bemutatása
10.00 – 10.20 szünet, kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel
10.20 – 12.00 műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok) és a svájci gyakorlat bemutatása (Darázs Endréné)
12:00 – 12.20 szünet, kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel
12:20 – 13:00 a Natura 2000 területek bemutatása

2. INFORMÁCIÓS NAP PROGRAMJA (OROSHÁZA)
09:00-ig regisztráció
09:00 – 10.00 a zöld óvodák programjának bemutatása, háttere, előnyei, a címpályázat bemutatása
10.00 – 10.20 szünet Kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel
10.20 – 12.00 műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok) és a címet már elnyert Csoda-Vár Óvoda (Mezőtúr) bemutatkozása
12:00 – 12.20 szünet Kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel
12:20 – 13:00 a Natura 2000 területek bemutatása

2db Zöld Óvoda Információs Napra került sor. Az első 2015.11.23-án, Szegeden, a második 2015.11.26-án, Orosházán. A szegedi információs napra külön igény mutatkozott. 2015. 10. 27-én részt vett szervezetünk a SZMJVÖ Óvodák Igazgatósága által megszervezett, szegedi óvodavezetők gyűlésén, ahol a Csemete Egyesület jelképesen átadta a projekt stafétáját a Giligán Egyesület elnökének. Ezen az eseményen a szegedi óvodavezetők jelezték, hogy igény van arra, hogy Szegeden is tartsunk Zöld Óvoda információs napot, mivel nincs idejük, energiájuk, kapacitásuk, hogy eljöjjenek az orosházi helyszínre.

dar zo 2015 II félév

A GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

A Zöld Óvoda információs napokat Szász Béla, egyesületi elnök nyitotta meg, a Giligán Egyesület bemutatásával, majd Szabó Tímea, környezeti nevelő tartott előadást, aki először pár szóban bemutatta a programban regionális forrásközpontként működő HUMUSZ Szövetséget, majd a Zöld Óvoda programról, felépítéséről, háttereiről, előnyeiről és a pályázati dokumentációról hallhattak teljes körű tájékoztatást a jelenlevők.
Az új címpályázók jelentős része még nem ismerte a pályázati kiírást és az adatlapot sem, így ez az előadás sok új információt jelentett számukra. Ezután szünet következett, az „Ökofrankó büfében” található nassolnivalókat fogyaszthatták, és az Ökoszertár kiadványaival, játékaival ismerkedhettek meg a résztvevők. A büfében helyben készült péksüteményeket, házi készítésű szörpöket, és gyümölcsöket fogyasztottak a résztvevők.
Az Ökoszertár kiállításban segítségünkre volt a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, sok kiadvánnyal, környezeti nevelési játékokkal, ingyenesen elvihető szóróanyaggal, plakátokkal.

A következő programpontban műhelymunkára került sor, a szegedi helyszínen Darázs Endréné előadásának köszönhetően megismerkedhettünk működő svájci gyakorlatokkal, és bőségesen láthattunk gyakorlati, környezeti nevelési játékokat, programlehetőségeket, ötleteket, amiket a pedagógusok be tudnak építeni pedagógiai programjukba. Az orosházi rendezvényen Andrási Ilona, a mezőtúri Csoda-Vár Óvoda képviseletében mutatta be a már kétszeres Zöld Óvoda címmel rendelkező óvodájukat, megosztotta a pályázattal kapcsolatos tapasztalatait, és gyakorlati tanácsokkal szolgált a címpályázat benyújtásához. Az utolsó előadás a Natura 2000 területek bemutatásáról szólt, melyet Molnár Géza adott elő, aki széleskörű információkat nyújtott a Natura 2000 területekről, kiélezve a Dél-alföldi régiós vonatkozásokra: térképen bemutatta a látogatható védett területeket, elmondta dióhéjban jelentőségüket, és tömérdek információt nyújtott azokról a kiadványokról, könyvekről, foglalkoztatókról, honlapokról, amelyeket a témával kapcsolatban érdemes megkeresniük a pedagógusoknak.
Programzárásként Gál Zoltán, környezeti nevelő pár szóban kifejtette, hogy a Dél-alföldi régióban milyen program lehetőségek, szolgáltatások vannak a helyi védett értékek témakörében, mely nemzeti park szolgálatokat, oktatóközpontokat, bemutatóhelyeket érdemes felkeresni az óvodai csoportoknak, és hogy hol van lehetőség szakember segítségével madárgyűrűzésen, vagy akár darulesen részt venni.
A program lebonyolítása folyamán kibővítettük a programot egy utolsó ponttal (csoportos mentorálás). E bővítésnek az oka, hogy rengeteg kérdés merült fel menet közben, és a szünetek kevésnek bizonyultak ezek átbeszélésére, mentorálására, így a program véget érte után lehetőséget adtunk mindenkinek egy kis beszélgetésre a szakértőinkkel. Nagy volt az érdeklődés a Natura 2000-es területek helyi elhelyezkedésével kapcsolatban, a pályázat Önértékelési szempontsorának részletes átbeszélésére, valamint sokan érdeklődtek a címpályázatok beadásáról, buktatóiról is.

A két Zöld Óvoda információs napunkon összesen 27 óvodapedagógus jelent meg, 24 intézményből.

Elkészítettük a jelenléti íveket, valamint a résztvevők értékelőlapokat is töltöttek ki a rendezvény minőségéről és tapasztalataikról.
Az információs nap hangulata oldott, családias volt, termékeny beszélgető gócok alakultak ki az ott elhangzott ismeretekről. A rendezvények után kitöltött értékelőlapok alapján a résztvevők a szervezéssel teljesen elégedettek voltak, örömmel fogadták az RFK-t, mint mentor szervezetet, több esetben jelölték be az egyesületet közösségi médiákon keresztül, de érkeztek köszönő levelek is.
A rendezvényértékelő lapok alapján elmondható, hogy az óvodapedagógusok örültek a címpályázással kapcsolatos lehetőségeknek, a tájékoztatásnak, a feltétlen segítőkészségnek, és szeretnék, ha a későbbiekben is részt lehetne venni hasonló rendezvényeken, hogy inspirációt, ötleteket, tapasztalatokat szerezhessenek, oszthassanak meg egymással.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg