Ökoiskola mentorálás (DAR) - 2016. I. félév

2016. év I. félévében a mentorálási tevékenységünk elsődlegesen a rendelkezésünkre álló információk alapján kezdtük el. Folytattuk a félévben a mentorálást a meglévő, vagy akár új intézmények bevonásával is, a leendő ökoiskolákra fókuszálva, akik még idén tavasszal tervezik beadni címpályázatukat.
Egyesületünk A 2016 félévben összesen 90 intézménnyel sikerült kapcsolatot teremteni, Rendezvényeinkről, mentorálási lehetőségekről, a program áltatlános tájékoztatójáról, minden intézménynek küldtünk emailt valamint telefonos megkeresésék is történtek.

Az eddig nem csatlakozott intézményekkel való kapcsolattartás folyamatos emellett a korábbi intézményeket is informáljuk. Minden mentoráltunk kap tájékoztatót e-mailek formájában.
A személyes találkozók összegzéseképp jelenlegi pályázat beadását 4 intézmény teszi meg ezen intézmények közül, mint első pályázó, szeptemberben további 11 intézmény tervezi a pályázat beadását. 8 intézmény teljesen elzárkózik jórészt leterheltséggel és az intézmények fennmaradásával küzdenek. További 20 intézmény érdeklődik a program iránt, még nincs elhatározás, információgyűjtésnél tartanak. A már Ökoiskola címet elnyert mentorált intézményekkel további pályázati sikereik érdekében folyamatosan kapcsolatot tartottunk.

Azok az intézmények, akik nem szeretnének a programhoz kapcsolódni, az alábbi okokkal érveltek:
• leterheltség,
• nincs motiváció, csupán a plusz feladatokat látják a programban
• más pályázatban vesznek részt
Általánosságban gondot okozott a kapcsolatteremtés az iskolákkal. Rengeteg intézménnyel felvettük a kapcsolatot elsőként e-mailben. Válaszokat nagyon elenyésző számban kaptunk, mikor telefonon sikerült elérni a vezetőt a válaszuk általában nemleges volt. Megegyeztünk több intézménnyel, hogy ezt megindokolja e-mailben, viszont nem kaptunk választ.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg