Ökoiskola képzés (DAR) - 2016. I. félév

A félév első negyedévében történt meg a második akkreditált pedagógus továbbképzésünk megszervezése és lebonyolítása. Egyesületünk 2016. március 17-19-re hirdette meg az akkreditált képzést, a Körös-Sárréti Civil Szervezetek Szövetsége (Szeghalmon a Bajcsi-Zsilinszky utca 21/2) biztosított helyszínt egyesületünknek.
A régió iskoláinak is emailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk.
Az Ökoiskola koordinátori képzésre a meghirdetést követően volt ugyan jelentkezés, de többen is visszamondták a képzés kezdete előtt, így a végső létszám nehezen jött össze. A képzés első napjára 17 főt vártunk, viszont a képzésre 1 fő nem jött el, így a napot 16 fővel indítottuk. Összesen 16 jelentkező vett részt a képzésen 16 intézményből.

A képzés tematikája a következő volt:
1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása
2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása az Ökoiskola tevékenységbe (iskolán kívüli és belüli tevékenységek)
Ökoiskola alapfogalmak
3. nap
Ökoiskola munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Ökoiskolai munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

A képzést a résztvevők összességében pozitívan értékelték. A résztvevők számára a képzésen kapott információk újszerűek voltak, a továbbképzésen megszerzett tudást az iskolai gyakorlatban is teljes mértékben hasznosíthatónak találták. A képzésen alkalmazott módszereket és előírt követelményeit megfelelőnek, teljesíthetőnek találták a résztvevők. A képzők munkájával, illetve a képzés szervezettségével is mindenki elégedett volt. A képzés során problémát okozott a feszes napirend. Az első nap anyagát túlzottan elméletinek tartották, javaslatuk még több gyakorlati elem beépítése.
A három nap összességében rendben zajlott, a képzésen résztvevők visszajelzése pozitív volt, hasznos ismeretekkel és élményekkel távoztak.
Mind a 16 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 16 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

A képzés képei a Galériában megtekinthetők. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg