Ökoiskola Információs Nap (DAR) - 2016. I. félév

A 2015 II. félévében megszervezett Ökoiskola információs napon a vállalt 24 főből 13 pedagógus jelent meg 10 intézményből. A célszám teljesítése érdekében 2016 I. félévében március 31-ig pótlólag szervezésre került még egy információs nap. Az Információs napot 2016. március 25-én tartottuk meg. Helyszínnek Szeghalmon a Péter András Gimnáziumát választottuk (5520 Szeghalom, Dózsa út 2.)

PROGRAM:
10.00-ig regisztráció
10:00 – 11.00 a Ökoiskolák programjának bemutatása, háttere, előnyei, a címpályázat bemutatása
11.00 – 11.20 szünet Kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel
11.20 – 13.00 műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok) és címet már elnyert Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola (Szeged) bemutatkozása.
13.00 – 13.20 szünet Kistermelők áruinak kóstolása, beszélgetés civil szervezetekkel, kistermelőkkel
13:20 – 14:00 a Natura 2000 területek bemutatása
14.00 – 14.45 Közösségi Energia projekt - lehetőség otthon és munkahelyen a környezetvédelmére

Meghívott szervezetek:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület – Molnár Géza
Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület – Szász Béla
Kistermelők, kézművesek
Az információs napra 5 intézményből 15 fő pedagógus jelentkezett és vett részt, valamint a KLIK Szeghalmi Tankerületét képviselve Kovács Ferenc is tiszteletét tette rendezvényünkön.

Az információs napot Szász Béla, egyesületi elnök nyitotta meg, a Giligán Egyesület bemutatásával, majd előadást tartott, először pár szóban bemutatta a program koordinátoraként fontos szerepet betöltő HUMUSZ Szövetséget, majd a Zöld Óvoda programról, felépítéséről, háttereiről, előnyeiről és a pályázati dokumentációról hallhattak teljes körű tájékoztatást a jelenlevők. Mivel csak új címpályázók voltak a rendezvényen még nem ismerték a pályázati kiírást és az adatlapot sem, így ez az előadás sok új információt jelentett számukra. Felmerülő kérdések megvitatásra kerültek.

A következő programpontban műhelymunkára került sor, a pályázattal kapcsolatos gyakorlati kérdések, felmerülő nehézségek megvitatására volt lehetőség. Ezután Tölcsér Jánosné a vésztői Szabó Pál Általános Iskola intézmény-vezetője mutatta be iskolájukban folyó fenntarthatósági programjaikat. így bőségesen láthattunk gyakorlati, környezeti nevelési játékokat, programlehetőségeket, ötleteket, amiket a pedagógusok használni tudnak majd munkájuk során. Ismét egy rövid szünet következett, a hangulat oldott, családias volt.

A szünet után a következő előadás a Natura 2000 területek bemutatásáról szólt, melyet Molnár Géza adott elő, aki széleskörű információkat nyújtott a Natura 2000 területekről, kiélezve a Dél-alföldi régiós vonatkozásokra: térképen bemutatta a látogatható védett területeket, elmondta dióhéjban jelentőségüket, és tömérdek információt nyújtott azokról a kiadványokról, könyvekről, foglalkoztatókról, honlapokról, amelyeket a témával kapcsolatban érdemes megkeresniük a pedagógusoknak.

Az utolsó előadás a Molnár Géza előadásában a Közösségi Energia project- lehetőségek otthon és a munkahelyen a környezetvédelemre címet kapta, mely során a napelem, napkollektor, geotermikus és szél energia hasznosításának közösségi lehetőségeiről és általános energiacsökkentési módszerekről (pl. fűtésről) volt szó.
Programzárásként pár szóban kifejtette egyesületünk elnöke Szász Béla, hogy a Dél-alföldi régióban milyen program lehetőségek, szolgáltatások vannak a helyi védett értékek témakörében, mely nemzeti park szolgálatokat, oktatóközpontokat, bemutatóhelyeket érdemes felkeresni az iskolai csoportoknak, és hogy hol van lehetőség szakember segítségével madárgyűrűzésen, vagy akár darulesen részt venni.
A rendezvényen megjelent Iskolák közül csak újonnan pályázó intézmény volt ezért minden információ újdonságnak számított a pedagógusoknak.
A rendezvény után kitöltött értékelőlapok alapján a résztvevők a szervezéssel teljesen elégedettek voltak.

Az információs nap képei a Galériában megtekinthetők. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg