Ökoiskola Információs Nap beszámoló (DAR) - 2014.06.19.

Az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) koordinálásával, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló programban ingyenes információs napot szerveztünk 2014. június 19-én, a Dél-alföldi régió iskoláinak, ahol tájékoztattuk azokat arról, hogy a Humusz Szövetség és a CSEMETE Természet-és Környezetvédelmi Egyesület az ingyenes információs napok szervezése mellett útmutatók, segédanyagok, személyes tanácsadások és térítésmentes, akkreditált képzések révén szeretne segítséget nyújtani a munkájukhoz.
A délelőtti kezdés, valamint a június közepi időpont több pedagógus számára is problémásnak bizonyult, ám ennek ellenére megfelelő létszámmal képviseltették magukat a rendezvényen. Az információs nap helyszínéül nem véletlenül választottuk az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolát, hiszen egyrészt ökiskola címmel rendelkezik, másrészt – a környezeti nevelés terén – több éve végez olyan sikeres tevékenységet, amely példaértékű lehet bármely más oktatási intézmény számára is. A rendezvényünkre a megyében található valamennyi ökoiskola mellett meghívást kaptak azon iskolák is, akik az előzetes regisztráció során jelezték, hogy részt vennének a programon, illetve minden érdeklődőt szeretettel vártunk.

infónap előadásökoiskola infónap

GALÉRIA>>

A program egy előzetes regisztrációval kezdődött, majd egy ünnepélyes megnyitóval folytatódott Iván Zsuzsanna, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola igazgatónője részéről. Az igazgatónő a röviden tájékozatta a megjelenteket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. programjáról, annak lehetőségeiről.
A szakmai program Tóth Gábornak, a CSEMETE Természet-és Környezetvédelmi Egyesület munkatársának előadásával kezdődött. Miután a CSEMETE Egyesület képviselője röviden bemutatta az általa képviselt szervezetet, beszélt az ÖKOISKOLA Programról és bemutatta magát a címpályázatot. Tájékoztatta az érdeklődőket az ökoiskola hálózat hazai jellemzőiről, a pályázat hátteréről, valamint arról, hogy az elnyert cím milyen előnyökkel jár. Ismertette a pályázattal kapcsolatos tudnivalókat, megpróbált választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, továbbá igyekezett részletesen bemutatni azt, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a regionális forrásközpontoktól a pályázatot benyújtani szándékozó intézmények.
A következő előadó Bojtos Ferenc volt, aki a CSEMETE Természet-és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője. Előadásában hallhattuk az ökoiskolák kritériumrendszerét, hogyan és milyen feltételeket kell teljesíteni az ökoiskola cím elnyeréséhez. Ezután tartottuk egy büfé ebédet, mikor is lehetőség volt megemészteni az eddig elhangzottakat, valamit felfrissülni.
A folytatásban Almásiné Császár Piroska, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola igazgató helyettese tartott előadást az ökoiskola cím elnyerésének előnyeiről, és az ökoiskolák közötti hálózati együttműködésről.
Majd ismét Bojtos Ferenc következett, aki egy színes prezentációban mutatta be a Natura 2000-es programot, és a régió új Natura 2000-es területeit. Erre azért is volt szükség, mert a program a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése mellett, külön célként tűzte ki a Natura 2000-es területek ismertségének növelését. Előadásában tájékozatta a hallgatókat egy új, specifikus Natura 2000-es segédanyag megjelenéséről, mely sok ember számára hasznossá válhat.
A következő programpontnál ismét az igazgatónő következett, aki az ökoiskolák feltételeinek a gyakorlati megvalósítását mutatta be a saját iskolájában, amely remek példa, mind régiós, mind országos viszonylatban is. Ezzel is az volt a célunk,

hogy a jelenlévők számára jó gyakorlatokat mutassunk be, melyekből maguk is meríthetnek ötleteket saját munkájukhoz. A tartalmas, színes képekkel illusztrált előadás után, bejártuk az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolát, megtekintve a tantermeket, majd az iskolaudvart, a sportpályákat és a veteményes kertet is, sok-sok jó példával találkozva. A rendezvény utolsó etapjában a résztvevők különböző kérdéseket tehettek föl a programmal, illetve a hallottakkal kapcsolatban. Az információs napot 14 órakkor zártuk.
A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a kiállításon a felvonultatta a pedagógusok számára érdekes, jól használható kiadványait, brosúráit, szórólapjait, valamint vittek egy válogatást más szervezetek kiadványaiból (táborajánlókat, bemutatkozó szórólapokat) is. A Natura 2000 témához kapcsolódva is kínáltak szakirodalmat az érdeklődők számára, illetve bemutatták az országban megtalálható helyi védett területeket ábrázoló térképet is.
A rendezvény végén értékelőlapokat töltöttek ki a résztvevők, ezzel is segítve munkánkat. Bízunk benne, hogy a megfeszített munka meghozta gyümölcsét és a pályázó intézmények választ kaphattak kérdéseikre, ezzel is növelve esélyeiket a címek elnyerésében.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóSz