Zöld Óvoda képzés (KMR) - 2016. II. félév

Júliusban kezdtük el szervezni a Zöld Óvoda koordinátorok részére szóló, térítésmentes akkreditált képzésünket. Helyszínül a Humusz Ház Oktatóterme szolgált (1111 Budapest, Saru u. 11.). A képzésre pedig 2016.augusztus 24-26. (szerda, csütörtök, péntek) között került sor.

A régió óvodáinak emailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk. 
Lassan indult be a jelentlezés a nyári szünetnek köszönhetően. Ezért telefonon is felkerestük a potenciálisan érdeklődő intézményket. Szempontunk volt, hogy olyanok élvezzenek elsőbbséget, akik eddig lemaradtak a képzésről.
Kisebb mozgás előfordult a jelentkezők létszámában. A lemondások után sikerült az utolsó pillanatban is a várólistáról jelentkezőket mozgósítani, így végül 25 pedagógus vett részt a képzésen.

A képzés tematikája a következő volt:
1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása
2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása a Zöld Óvoda tevékenységbe (óvodán kívüli és belüli tevékenységek)
Zöld Óvoda alapfogalmak
3. nap
Zöld Óvoda munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Zöld Óvoda munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

A képzésen a résztvevők nagyon nyitottak, és érdeklődőek voltak. Többen már tapasztalt környezeti nevelőként szívesen osztották meg saját tapasztalataikat a fenntarthatóságra nevelés területén. 
Siekeres volt a terepi foglalkozás, valamint értékesnek ítélték a csoportmunkát is. A hálózatépítésre már a képzés közben felmerült az igény.
A résztvevők nagy része a 3. napot várta leginkább, ahol a Zöld Óvoda munkaterv készítése volt a legnépszerűbb rész. Elmondásuk szerint itt végre választ kaphattak ez irányú kérdéseikre is.
A képzést végig kísérta a kellemes légkör és a jókedv. A program végeztével többen is kiemelték a közvetlen és gyakorlatorientált eladásokat, az előadók szakmai felkészültségét. 

Mind a 25 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 25 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl. 

A képzés képei a Galériában megtekinthetők. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg