Zöld Óvoda képzés (KMR) - 2015. I. félév

A képzés az előírt időbeosztásban és tematika szerint zajlott. Főbb témakörök (napi lebontásban):

06.01. 8:00-17:20

 1. Képzésindítás
 2. A résztvevők saját intézményei környezeti nevelési tevékenységének rövid bemutatása hozott poszter vagy ppt segítségével.
 3. A fenntarthatóság pedagógiája, legújabb eredmények és módszerek
 4. A Natura 2000 Hálózat bemutatása
 5. A nap lezárása: milyen új ismereteket szereztek a résztvevők a témában illetve saját magukról: reflektív napló kitöltése.

 06.02. 8:00-17:05

 • Ráhangolódás a 2. nap feladataira: Beszélgető kör: Hogy vagyunk? Hangulathoz illő mozdulat. Az előző nap átgondolása. A nap témájának felvezetése.
 • A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása a zöld óvodai tevékenységekbe
 • Zöld Óvoda fogalma
 • Zöld Óvoda munkaterv készítése a Zöld Óvoda kritériumrendszer szellemében (az óvodai zöld tevékenységei, intézményi minőségbiztosítás, törvényi szabályozás).
 • A nap lezárása: milyen új ismereteket szereztek a résztvevők a témában illetve saját magukról: reflektív napló kitöltése.

 06. 03. 8:00-17:00

 1. Ráhangolódás a 3. nap feladataira. Beszélgető kör: Hogy vagyunk? Hangulathoz illő kép kiválasztása. Az előző nap átgondolása. A nap témájának felvezetése.
 2. Zöld Óvoda munkaterv megvalósítása, intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
 3. A továbbképzés lezárása, értékelése.

A képzésen részt vett 21 óvodapedagógus 15 intézményből. A résztvevők nagyon lelkesek voltak, a képzésen végig jó hangulat uralkodott.

Nagyon sok tanulság megfogalmazódott bennünk, melyek közül a legfontosabbak: a Natura 2000-es terepi program nagyon hasznos és lelkesítő

 • összességében komplexnek, jó felépítésűnek  interaktívnak, gyakorlatorientáltnak találták a képzést, ahol az elmélet és a gyakorlat aránya optimális.

 

 A képek a Galériában tekinthetőek meg! Tovább

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg