Zöld Óvoda képzés (KDR) - 2016. II. félév

A félévben történt meg a harmadik akkreditált pedagógus továbbképzés megszervezése és lebonyolítása. 2016. augusztus 24-26 között tartottuk a 30 órás akkreditált képzést Székesfehérváron. Helyszínül a Gyöngyvirág Óvoda (Zöld Óvoda) (8000 Székesfehérvár, Pozsonyi út 2.) szolgált.
A kiválasztás szempontja volt a megfelelő férőhely, a technikai felszereltség (vetítési lehetőség, WIFI, a megközelíthetőség, Natura 2000 terület elérhetősége, és fogadókészség).

A régió óvodáinak emailes meghívót is küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. A jelentkezéseknél volt mozgás a létszámban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk. Végül 22 fő vett részt a képzésünkön. Fejér megyén kívül két Komárom-Esztergom megyei óvoda két óvónője, és Veszprém megye 10 óvodájából 11 óvónő  érkezett. 

A képzés tematikája a következő volt:
1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása
2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása a Zöld Óvoda tevékenységbe (óvodán kívüli és belüli tevékenységek)
Zöld Óvoda alapfogalmak
3. nap
Zöld Óvoda munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Zöld Óvoda munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

A hallgatók nagy része motivált volt, lelkesen és aktívan vettek részt mindenben. Pozitívak, elégedettek voltak a hallgatók. Eredményes, jó hangulatú képzést zártunk. Ez tükröződik az elégedettségi kérdőívekben is. Azóta is érkeznek megkeresések.
Mind a 22 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 22 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént.

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg