Ökoiskola képzés (KDR) - 2016. II. félév

A félévben történt meg a harmadik akkreditált pedagógus továbbképzés megszervezése és lebonyolítása. 2016. augusztus 29-31 között került sor a 30 órás akkreditált képzésre. Helyszínül a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskolát választottuk (8000 Székesfehérvár, Munkácsy út 10.). 
A kiválasztás szempontja volt a megfelelő férőhely, a technikai felszereltség (vetítési lehetőség, WIFI, a megközelíthetőség, Natura 2000 terület elérhetősége, és fogadókészség).

A régió iskoláinak emailes meghívót is küldtünk a képzéssel kapcsolatban. A nyári szünet nehezítette a jelentkezési folyamatot. Végül 24 fő vett részt a képzésünkön.

1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása

2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása az Ökoiskola tevékenységbe (iskolán kívüli és belüli tevékenységek)
Ökoiskola alapfogalmak

3. nap
Ökoiskola munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Ökoiskolai munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

A hallgatók nagy része motivált volt. Többségük nagyon lelkesen, nagyon aktívan vett részt mindenben, nem volt hiányzás sem. Mind a 24 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 24 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl. Pozitívak, elégedettek voltak a hallgatók. Ez tükröződik az elégedettségi kérdőívekben is.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg