Ökoiskola képzés (ÉMR) - 2016. II. félév

A félévben történt meg a harmadik akkreditált pedagógus továbbképzés megszervezése és lebonyolítása. A helyszín ez alkalommal a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola (3525 Miskolc, Móra Ferenc u. 1/A) volt. A kiválasztás szempontja volt még a megfelelő férőhely, a technikai felszereltség (vetítési lehetőség, WIFI, a megközelíthetőség, Natura 2000 terület elérhetősége, fogadókészség és az alacsonyabb költségek).
 A képzés időpontjának kiválasztása a képzőkkel és a fogadó ill. érdeklődő intézményekkel megtörtént egyeztetés alapján lett kijelölve: 2016. augusztus 24-26. (szerda-péntek).

A régió iskoláinak emailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk. 
A képzésen összesen 17 intézmény 20 pedagógusa vett részt. 16 intézmény Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, 1 pedig Heves megyét képviselte. A 8 városi (Miskolc, Ózd, Tokaj) intézmény mellett 9 db községi iskola pedagógusa volt a résztvevők között.

A képzés tematikája a következő volt:
1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása

2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása az Ökoiskola tevékenységbe (iskolán kívüli és belüli tevékenységek)
Ökoiskola alapfogalmak

3. nap
Ökoiskola munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Ökoiskolai munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

Mind a 17 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 17 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg