Ökoiskola képzés (ÉAR) - 2016. I. félév

Ökoiskola koordinátori képzésünk 2016.02.24-től 2016.02.26-ig tartott. A hely kiválasztásának szempontjai elsősorban a megfelelő férőhely, a technikai felszereltség (vetítési lehetőség, WIFI), a megközelíthetőség, fogadókészség, Natura 2000 terület elérhetősége voltak.

A helyszín végül a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont volt (4220 Hajdúböszörmény, Vásár tér 3.) A résztvevők számára szálláslehetőséget is tudtunk biztosítani, ezzel is vonzóbbá téve a képzést.
A régió iskoláinak is emailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk. Összesen 21 pedagógus vett rész a képzésen 15 iskolából.

A képzés tematikája a következő volt:
1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása

2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása az Ökoiskola tevékenységbe (iskolán kívüli és belüli tevékenységek)
Ökoiskola alapfogalmak

3. nap
Ökoiskola munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Ökoiskolai munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

Összességében nagyon sok köszönetnyilvánítást kaptunk, a résztvevők nagyon élvezték a programokat. Leginkább a gyakorlati elemeknek volt nagy sikere, illetve a csapatmunka jó lehetőségét dicsérték. A három nap alatt egész jól összekovácsolódott a csapat, a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy szívesen folytatnák. A kapott anyagoknak nagyon örültek, emellett kiemelt jelentőségűnek ítélték meg a programterv vázlatolását, a munkaterv értékelését és a pályázat konkrét megírásához szükséges konkrét tevékenységek elvégzéséhez nyújtott iránymutatást.
Örömmel vették volna, hogy ha egy teljesen kész pályázatot is bemutatunk, vagy közösen írunk meg egyet, így elmagyaráztuk, hogy ennek a képzésnek nem ez a lényege. A képzést követően nagyon sokan írtak köszönetnyilvánító üzenetet, a jelenlévők hozzáállása és lelkesedése sokat jelentett a képzés hangulatának megítélésén.

Mind a 21 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt, ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 21 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

A képzés képei a Galáriában megtekinthetők. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg..

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg