Hírek vállalkozásoknak

2019. július 17. 15:34

Az első pillanattól nyereséget termel az egy éve működő Swappis, ez idő alatt több mint 5 tonna ruha ment már át az alapító, Fritzson-Bajdor Tünde kezei között. A siker nem egyedi: szakértők szerint a használt ruhák piaca pár éven belül lehagyhatja a jelenleg egyeduralkodó fast fashiont is.

Svédországból jött az ötlet és a gazdája is: Fritzson-Bajdor Tünde itthon egy éve indította el a Swappis Ruhaforgót, amelynek neve (ejtsd: szvopisz) az angol swap (cserélni) igéből és a svéd loppis, vagyis bolhapiac szóból állt össze. A hazai elődjét az alapító Svédországban már közel 400 négyzetméteren sikerre vitte, olyannyira – meséli –, hogy a mai napig kap üzeneteket korábbi törzsvásárlóitól, milyen jó lenne, ha újranyitna.

2019. július 17. 09:36

Jól vizsgázott Bécs első többször használatos kávéspohár-rendszere: az első két hónapban csaknem 50 ezer myCoffeeCups bögrét bocsátottak ki, amivel körülbelül egy tonna hulladéktól kímélték meg a környezetet.

Bécsben évente körülbelül 84 millió egyszer használatos poharat használnak el. A myCoffeeCups bögre 500 alkalommal újrahasználható és jelenleg 50 együttműködő partnernél érhető el. A poharak visszaváltására négy automata  és a partnerhálózat áll rendelkezésre, amely során egyeurós, újabb kávéra vagy más termékekre beváltható kupon jár.

 

Foto: Copyright: PID/Christian Fürthner

Forrás: wien.gv.at/dontwasteit.hu

 

2019. július 17. 09:23

Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az évről-évre tapasztalható, ám idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe – jelentette ki a témában tartott keddi sajtóeseményen az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója.


Láng István elmondta: a tavaszi árhullámokat követően eddig nem látott mennyiségű, becslések szerint 8000 tonnát meghaladó kommunális és növényi eredetű hulladék torlódott össze a Kiskörei vízlépcső felvízi oldalán. Az uszadékmező felülete eléri a 17 ezer négyzetmétert és közvetlenül a duzzasztómű előtt a vastagsága a 3 métert is meghaladja – tette hozzá.

2019. július 16. 18:49

Sirkó Zoltán kertészmérnök nem az átlagos főkertész típusa: ő vadvirágos réteket és természetközeli, élhetőbb köztereket vizionál – ökoágyásokkal, lepkékkel és mézillattal. Nem mellesleg harminc hektáron gazdálkodik Hódmezővásárhely mellett, a Rárós-Kéktói öblözetben, egy 3000 hektáros, szinte érintetlen élőhely közelségében.

Vadvirágos rétek pillangókkal

A hódmezővásárhelyi kertészmérnök néhány éve még Szeged főkertészeként tevékenykedett, munkája során vadvirágos ökoágyásainak köszönhetően városi körforgalmak virágoskertjei kaptak színpompás arculatot. Varjúháj, kasvirág, menta, cickafark – első hallásra inkább a pusztákról, és rétekről ismerős hangzású nevek. Ezek azok a hazánkban őshonos növények, melyek kiválóan megélnek a városi ökoágyásokban, csodaszép pillangóknak, méheknek, és más hasznos élőlényeknek nyújtanak élőhelyet.

2019. július 16. 08:49

Meredeken mélyülünk a műanyagmentes júliusban, aminek tapasztalatairól muszáj Nektek írnom, habár kissé anakronisztikus a téma egy olyan korban, mely még mindig nem számlálja háborúk ártatlan áldozatait, gondoljunk csak a ’96-os ruandai mészárlásra, melynek során orosz fegyverekkel ölték egymást afrikai gerillaharcosok, eredménye egymillió halott volt. Amikor tudjuk, hogy vízhiánytól és élelemhiánytól szenved a másik egymillió, vagy a harmadik, melynek otthonát fel fogja perzselni a Nap, vagy el fogja önteni a víz, akkor szinte nevetségesnek hangzik az, hogy a műanyagmentes igyekezetünk bármin is változtatna – súlya legalábbis nem mérhető a globális szenvedéshez képest, melynek alapvető oka és kiváltója az emberben lakó mohóság és önzés maga - Szente Kálmán Judit gondolatait és praktikus ötleteit olvashatjátok.

Mindezt elismerem, és megértem azoknak az ellenérzését, akik vihart látnak a biliben evvel a kampánnyal. Annak, aki marad, írnom kell, hiszen a virtuális ismeretségi körömben olyan kérdések merültek fel, amikről nem is gondoltam volna, hogy adekvát problémaforrások. A dolog pikantériája, hogy végül ugyanott lyukadunk ki – minden problémánk forrása az emberi butaság, mohóság, és önzés, és amíg ezen nem változtatunk kollektíven, addig megoldás sem igen születhet a kollektív problémákra.

2019. július 16. 08:29

Műanyaghulladék-fronton vannak reménykeltő hírek a környezetvédők számára: az Európai Unió 2021-től betiltott egy sor egyszer használatos műanyag terméket, és a műanyag zacskók termékdíjának emelését is több országban napirendre tűzték, ez a magyar kormányban is felmerült már. Mivel a zacskókkal mindannyian napról napra találkozunk, és globálisan évente 500 és 1000 milliárd közé tehető az elhasznált műanyag szatyrok száma, ezekre nagy figyelem összpontosul, annak ellenére, hogy környezetvédelmi szempontból ezek jelentősége nem túl nagy. A zacskókhoz képest szinte nem is beszéltünk a plasztikhulladék több mint negyedét adó csomagolásról, ami még mindig jócskán alulszabályozott termék.

Manapság már teljesen természetes, hogy mindent egyedien csomagolva találunk a boltokban, sok terméknél már egyenesen azt érezhetjük, hogy csak a borítása különbözteti meg a többi, hasonló árutól.

2019. július 04. 13:46
Évente 2,1 milliárd tonna kommunális hulladékot termel a világ, ezzel a mennyiséggel 822 ezer olimpiai méretű uszodát lehetne megtölteni - derül ki a Verisk Maplecroft globális kutatócég által készített tanulmányból, amely 194 ország hulladéktermelését és -újrahasznosítását vizsgálta.

 

A 2,1 milliárd tonna hulladéknak csak mintegy 16 százalékát, 323 millió tonnát hasznosítanak újra évente, és 46 százalékától, 950 millió tonnától nem fenntartható módon szabadulnak meg - olvasható a cég honlapján ismertetett tanulmányban.

 

A legnagyobb hulladéktermelő az Egyesült Államok, ahol évente fejenként 773 kilogramm kommunális hulladék keletkezik, ami a globális mennyiség 12 százalékát, 239 millió tonnát tesz ki, miközben az ország a világ népességének csupán 4 százalékát adja.

 

2019. július 03. 10:47
Dokumentumfilm a specialty kávéról

 

Ez a Daisuke Mission

 

A specialty kávé nyomába ered egy most debütáló dokumentumfilm, amely a fekete arany útján keresztül mutatja be az igazi fair trade kereskedelmet. Az út elején közép-amerikai farmercsaládok, a végén pedig a világ legmagasabb minőségű kávéjáért rajongó fogyasztó áll. A filmet Vass Gergely, a díjnyertes Virágvölgy operatőre fényképezte, a legnagyobb videómegosztón már ingyenesen megnézhető. 

 

 fair trade

 

2019. június 29. 10:23

3 nap alatt közel 3 tonna hulladékot gyűjtöttek az I. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői. Mint azt a szervezők és a résztvevők kihangsúlyozták, ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt hetek áradásai ennél jóval több hulladékot terítettek szét a folyó hullámterében. 

A PET flotta Tiszafüredtől Kisköréig takarított, a kenuk pedig az öblítő-csatornákon keresztül a tavat tisztították. A PET Kalózok kedvét a rengeteg szúnyog, a nagy hőség és a viharok sem tudták elvenni. Az akció sikeresen zárult, miután az utolsó műanyag palackok is bálázásra kerültek. Különleges, védett vízi és szárazföldi élővilággal rendelkező területek tisztultak meg, az élő bejelentkezéseknek, videóknak köszönhetően még többen ismerkedtek meg a környezetvédelmi problémával, és azzal, hogyan lehet vele felvenni a küzdelmet.

 

2019. június 29. 09:56

Magyar kutatók több évnyi kutatómunka eredményeként kifejlesztettek egy olyan eljárást, amivel a víztisztító telepeken visszamaradt biomasszát hasznosítani lehet, méghozzá házi tisztítószerek formájában. 

A reNEW Technologies szakemberei ráadásul egy véletlen folytán találtak rá arra a megoldásra, amellyel ecetsavat lehet visszanyerni a biomasszából. Az így készült termékeket („a világ első újrahasznosított tisztítószere” szlogennel) Cycle néven már az egyik nagy drogérialáncban is megtalálni – egyelőre wc-tisztító gélt és fürdőszoba-tisztító szert lehet kapni, de hamarosan egy általános felülettisztítót is piacra dobnak.

Oldalak

Zöld üzleti hírek