Hírek vállalkozásoknak

2021. június 29. 13:40

2021. év elején az Országgyűlés megszavazta azt a törvénycsomagot, amelynek értelmében 2023 júliusától kötelező az egyutas italcsomagolások (PET, alumínium, üveg) visszaváltása. Ezeknek az egyébként eldobható, egyszer használatos csomagolásoknak a kötelező visszaváltása magasabb arányú újrahasznosítást tesz lehetővé. Fontos megjegyezni, hogy az utóbbi években a piacról egyre inkább kiszorulnak a többször használható betétdíjas, visszaváltható italcsomagolások, amelyekkel a törvénycsomag jelenleg nem foglalkozik. Kijelenthetjük, hogy az elfogadott törvény nem elég ambiciózus, és nem veszi figyelembe a hulladékhierarchiát. Különösen sajnálatos, hogy a törvény elfogadását valódi társadalmi konzultáció nem előzte meg, a kormány kizárólag az iparági és kereskedelmi szereplőkkel egyeztetett, és a kapcsolódó online közvélemény-kutatásban az újratölthető csomagolásokról kérdést sem tettek fel. A kormányzati kommunikáció kerülte a hulladékkeletkezés megelőzésének még a gondolatát is, kizárólag a visszagyűjtés hatékonyságának és az újrahasznosítás arányának növeléséről beszéltek. A Humusz Szövetség több környezetvédelmi civil szervezet és szakértő által összeállított állásfoglalással kívánja felhívni a figyelmet a tervezett rendszer hiányosságaira, és szakmai útmutatást adni arra vonatkozóan, hogyan kellene a régről ismert, újratöltésen alapuló betétdíjas rendszert ismét felvirágoztatni.

Az állásfoglalás letöltése PDF formátumban.

 

A hatékony betétdíjas rendszerek bevezetésének indokoltsága

2021. június 01. 12:21

Az életterünk megóvásáért – a felhalmozódó hulladékok negatív hatásainak csökkentése, megelőzése érdekében – fokozott intézkedésekre van szükség. Ezt szolgálja a környezetünkre és az emberi egészségre kiemelten veszélyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának, az azokból keletkező hulladék mennyiségének a visszaszorítása, valamint a fenntartható, újrahasznosítható termékek alkalmazásának előtérbe helyezése, amit környezetvédelmi termékdíj is igyekszik ösztönözni.

Cikkünkben az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelv (SUP – single use plastics – irányelv) 2021. július 3-tól alkalmazandó rendelkezéseit, valamint az egyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozásokat mutatjuk be.

 

I. SUP irányelv tagállamok által alkalmazandó rendelkezései

2021. április 27. 14:15

Minden helyi, országos és európai szintű állami döntéshozónak szól a nyílt levél, amelyet a felelős, az eldobható kultúra helyett az újrahasználatot előnyben részesítő vállalatok szignálnak. Alább a nyílt levél teljes szövegét közöljük, a függelékek pedig a cikk alján található linkre kattintva érhetőek el.

Legyen az újrahasználat az első! - Nyílt levél a döntéshozóknak

 

2021. április 23. 20:15

Budapest, 2021. április 23. – Jelentős mennyiségű műanyag hulladéktól szabadították meg a Szentendrei-sziget egy részét a Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei április 17-én. A Szentendrei Duna-ág melletti erdős területen felhalmozódott szemét számottevő része kiürült PET-palack volt, mely leginkább olyan jól ismert nagyvállalatoktól származik, mint a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. A Greenpeace azt várja a műanyagszennyezésért felelős cégektől, hogy szakítsanak végre az egy használat után szemétté váló PET-palackokkal és hazánkban is vezessék be az újratölthető italcsomagolásokat. Csak így lehet megállítani a hazánkat is egyre inkább elszennyező műanyagáradatot.

23 aktivista bevonásával, összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával. 500 méteres partszakaszt tudtunk megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy 2000 darab műanyag szemét volt, döntő többségben PET-palack. A szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttattuk el, de a Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten, ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot.

2021. április 02. 20:52

Szeretnétek többet tudni a hulladékproblémáról és a hétköznapi életbe is könnyen átültethető megoldásokat keresitek? Vagy esetleg a dolgozói zöld közösségeteket akarjátok erősíteni? A Humusz Szövetség nagy tapasztalattal rendelkezik környezetvédelmi témájú előadások tartásában, amiket a jelenleg online kínálunk vállalatok, közösségek számára. 

Miért érdemes bennünket választani?

2021. április 01. 08:57

Egyelőre finoman szólva kusza a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének hulladékhasznosításra vonatkozó végrehajtása.

 

A kormány nemrég rendeletben szabályozta az új hulladékhatósági jogköröket. Eszerint ilyen szerv alakul minden megyei kormányhivatalban, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), az országos és budapesti témák a Pest Megyei Kormányhivatalhoz tartoznak, a radioaktív ügyeket pedig a Baranya Megyei Kormányhivatal viszi. Kissé zavaró módon a szaktárca és a Pest megyei egység is “országos illetékességet” kap. Ám a szabályok szakértők szerint pontosan elkülönítik a két szereplő feladatait. A minisztérium intézi például a termékdíj-ügyeket.

2021. március 29. 11:10

A művészeti szubkultúrában is dívik az újrahasznosítás: a kortárs művészet már régen felfedezte magának a zero waste szemléletmódot, számos alkotó dolgozik itthon is szemétben talált tárgyakból, vagy éppen ipari hulladékanyagokból.

 

Humusz 1%

A kreatív művészet egyik különleges és különc ágában, a steampunk szubkultúrában viszont alapvetés a régi, kidobott, leselejtezett matéria használata, ezekből alkotják meg művészei sajátos hangulatú műveiket.

2021. március 29. 10:42

Bár tavaly nőtt a megmentett élelmiszerek aránya az elmúlt évekhez képest, jelentősen emelkedett a rászorulók száma is – mondta a Magyar Élelmiszerbank vezetője a 168.hu-nak.

 

Humusz 1%

2021. március 16. 11:53

A műanyagok alapanyagainak kitermelése, a gyártás, a használat, valamint a hulladékként való kezelése nem csak környezeti problémákat vet fel. A folyamat minden lépése komoly egészségügyi kockázatokat rejt. A műanyagokkal való mindennapos, szoros kapcsolatunkkal saját magunk és utódaink bőrét visszük a vásárra. Néhány alapvető információt érdemes tudni erről a mérgező kapcsolatról azért, hogy szokásainkon változtatni tudjunk. Saját magunk és környezetünk egészségének érdekében.

 

2021. március 04. 12:25

Elég pusztán egyetlen napot végigkövetni, hogy lássuk, 24 óra leforgása alatt milyen mennyiségű hulladék halmozódik fel körülöttünk jól bevált szokások és egyszerű rutinmozdulatok nyomán. Mivel mára már tényleg számos lehetőség mutatkozik a minden nap használatos, ámde kevésbé tudatos eszközök környezettudatos kiváltására, ezért 4 nagyobb kategória mentén végigvettük, milyen lehetőségeink vannak, amelyekkel tevékenyen tehetünk a környezettudatosabb hétköznapokért.

Test- és hajápolás

A kád szélén egymás után sorakozó műanyagflakonok száműzésére számos lehetőség mutatkozik, hiszen szinte mindenből van már szilárd alternatíva is. Folyékony szappan helyett használhatunk szilárd szappant, a műanyagflakonban várakozó samponokat könnyen kiválthatjuk szilárd samponokkal, de még a hajbalzsam helyett is van opció, a házilag készített lenmagzselé személyében.

Oldalak

Zöld üzleti hírek