Hírek vállalkozásoknak

2019. március 18. 13:27
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem övezte a hulladékgazdálkodás környezeti és egészségügyi problémáit, így a műanyaggyártók kénytelenek voltak egyre nagyobb erőkkel elfedni azokat. A kormányok és a fogyasztók azonban nem nézik tovább jó szemmel a műanyagok káros hatásait, és a tényt, miszerint a műanyag minden egyes életciklusában gondot okoz, nem csak a hulladékká válás után.

Régóta tudjuk, hogy a műanyagok felgyülemlése a hulladéklerakókban és különösen az óceánokban egyre nagyobb veszélyt jelent. Meg kell értenünk minél hamarabb, hogy a műanyag sürgős, akár halálos veszéllyel fenyegeti a saját egészségünket is. És bár a világ egyre nagyobb figyelmet fordít a problémára, az életciklus rossz végén kezdenék a megoldást, a hulladékkezelésnél.

2019. március 14. 13:51
Új kihívás terjed a neten Trashtag challenge néven. A kezdeményezés a szemétszedés fontosságára hívja fel a figyelmet úgy, hogy közben a barátaidat is takarításra ösztönzi.

Alig néhány hete hódít csak a #Trashtag challenge, de máris rengeteg követője van a vadonatúj netes kihívásnak. A kezdeményezést egy reddit felhasználó indította útjára, aki egy elhagyatott, szeméttel teli erdős részen készített magáról két fotót: egyet abban az állapotban, ahogy az erdős részt találta és egyet úgy, hogy teljesen eltüntette az odakerült szemetet.

 

2019. március 14. 10:00
Valószínűleg nem a bolygó megmentése az első, ami eszünkbe jut egy tintahal láttán, azonban a legfrissebb tanulmányok szerint nagyban hozzájárulhatnak a környezet védelméhez ezek az állatok.

Az EurekAlert beszámolója szerint a Pennsylvaniai Egyetem kutatói nem mindennapi felfedezést tettek. A tintahalak karjain található tapadókorongokban egy-egy olyan körkörös, tüskés, fogszerű szerv található, mely nemcsak a zsákmányszerzésben játszik szerepet, de a bennük található fehérje megoldást jelenthet a jelenleg fennálló műanyagszennyezésre is.

 

A tintahalak megoldása

2019. március 12. 15:53

Az Európai Parlament képviselői megkezdték a Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló bizottsági javaslat megvitatását a 2021-2027 közötti időszakra. Ugyanakkor az aktuális hulladék keretirányelvvel összhangban a Bizottságnak felhatalmazáson alapuló jogi aktust kell elfogadnia, amely március végéig meghatározza az élelmiszer-hulladék mérésére vonatkozó közös módszertant.

Az élelmiszer pazarlás elleni küzdelemnek ezért továbbra is kiemelt fontosságúnak kell maradnia, határozott intézkedésekkel.

Az élelmiszer pazarlás etikai, gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kérdés, amely a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 8% -át teszi ki.

Az Európai Unióban évente átlagosan 88 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, ami fejenként 173 kg.

Az élelmiszer-hulladék csökkentése a 12.3 Fenntartható Fejlődési Célok célkitűzéseinek is részét képezi és eképpen rendelkezik:

2019. március 12. 09:55
Weingartner Balázs azt mondta, mindezzel az összegyűjtött szemét mennyisége is arányosan nőtt.

Szinte megháromszorozódott a TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióban részt vevők és a helyszínek száma is a program 2011-es indulása óta - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

Weingartner Balázs azt mondta, mindezzel az összegyűjtött szemét mennyisége is arányosan nőtt.

2019. március 07. 12:03

A környezet- és természetvédelmi hatósági hatáskör gyakorlója döntéshozatala során az új, integrált szervezetrendszerben sem rendelheti alá a környezet- és természetvédelmi szempontokat más szempontoknak, ez alkotmányos követelmény - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön közzétett határozatában.

 

Az Ab mulasztással előidézett alaptörvény-ellenességet is megállapított azért, mert a hatályos szabályozás nem írja elő, hogy a hatóság tegyen megállapítást határozata rendelkező részében az adott ügy környezet- és természetvédelemre gyakorolt hatásáról. A mulasztás orvoslása érdekében az Ab jogalkotási kötelezettséget írt elő az Országgyűlésnek.

2019. március 06. 10:05

Egy dél-olasz könyvesboltos azzal az ötlettel állt elő, hogy minden gyereknek ingyen könyvet ad cserébe egy PET-palackért és egy üdítős aludobozért. A hulladék utána megy a szelektív gyűjtőbe. Michele Gentile a pollai Ex Libris Café vezetője így szeretné ösztönözni a gyerekeket arra, hogy tegyenek valamit a környezetért.

 

"Az a célom, hogy terjesszem a könyvek iránti szeretetet és szenvedélyt olyanok körében is, akik egyre kevesebbet olvasnak, egyúttal pedig segítsem a környezetvédelem ügyét", mondta a CNN-nek adott interjúban. Reméli, hogy példája ragadós lesz, és az ötlet elterjed egész Olaszországban. Szerinte nemcsak a bolygónak tesz jót a kezdeményezés, hanem a gyerekek is profitálhatnak belőle, hiszen hozzájárul a fejlesztésükhöz, eképpen a jövőbeli életútjukhoz, pályaválasztásukhoz, munkalehetőségeikhez.

2019. március 04. 12:05

 

Kiszámoltad már valaha, mennyi pénzt szórsz el havonta kozmetikumokra? Segítek, többet, mint valójában kellene.

A viccet félre téve, a legfrissebb felmérések szerint a magyar nők 55 százaléka havi legalább 2500 forintot költ szépségápolási termékekre, 15 százalékuk pedig 5000 forintnál is nagyobb összeget szán erre. Sőt, többszázezer olyan hölgy van, aki havi szinten még ennél is többet, bő 10 ezret hagy ott a drogériákban

2019. március 04. 11:17

Megújította a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképét az agrártárca megbízásából a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. - ismertette László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium (AM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

 

A munkához a kormány 600 millió forintos támogatást nyújtott és további 150 millió forint állt rendelkezésre az önkormányzatok intézkedési terveinek megvalósításához - mondta.

A helyettes államtitkár az egyik égető környezetvédelmi problémának nevezte a zajterhelést, amelynek vizuális megjelenési formái a zajtérképek. A stratégiai zajtérképek elkészítésére az uniós adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése, valamint a zajcsökkentési tervek, jogszabályok megalapozása érdekében volt szükség, illetve kutatási célokat is szolgál - tette hozzá.

2019. február 25. 13:48

Évről évre egyre több elektromos és elektronikus eszközt vásárolunk, használunk és dobunk el. Sokszor úgy, hogy még javítható és újrahasználható lenne. Az e-hulladék mennyisége drasztikusan nő, de Barcelona városa egy remek összefogással igyekszik megelőzni ezt a trendet. A Zero Waste Europe februári webináriumán megismerhettük a barcelonai gyökerű ereuse.org digitális platformot, amely amellett, hogy ösztönzi az újrahasználatot, a helyi gazdaságot is támogatja.

A fenntarthatatlanság útján járunk

Oldalak

Zöld üzleti hírek