Hírek vállalkozásoknak

2019. szeptember 18. 10:36

A brit parlament tudományos és technológiai bizottságának friss jelentése szerint a közlekedésben a technológiai innováció önmagában nem lesz elég ahhoz, hogy a kormány elérje a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó céljait – írja a BBC.

 

Ez konkrétabban azt jelenti, hogy nem elég, ha minden autótulajdonos elektromosra cseréli a benzines vagy dízeles kocsiját, arra van szükség, hogy kevesebb autó legyen az utakon.

A bizottság egy nemrég publikált oxfordi kutatáséhoz hasonló következtésekre jutott: az a tanulmány úgy fogalmazott, hogy „hosszú távon a széles körben elterjedt járműtulajdonlás nem kompatibilis a jelentős kibocsátás-csökkentésre vonatkozó tervekkel”.

2019. szeptember 18. 10:21

Szeptember harmadik hetétől folytatódik a Követ Egyesület által koordinált használt mobiltelefon visszagyűjtési akciója, amelyet Jane Goodall etológus és az őt képviselő magyarországi intézet kezdeményezett itthon.

 A Passzold vissza, tesó! akció célja továbbra is a környezetvédelem, tágabban pedig a mobiltelefonokban használt fémek etikusabb bányászatának elérése és a termelőhelyeken élő főemlős majmok védelme.

2019. szeptember 18. 09:45

A Klímahét programjai a klíma- és ökológiai katasztrófa jelensége és megoldási lehetőségei köré szerveződnek.

 Számos különböző programmal készülnek, a figyelemfelhívó megmozdulások mellett ismeretterjesztő beszélgetésekre is sor kerül, a programsorozatot a III. Globális klímasztrájk zárja.

A Klímahét célja, hogy felhívja a figyelmet az ökológiai- és klímaválságra, illetve ismeretet adjon át az ezzel kapcsolatos témákról és kérdésekről az érdeklődőknek.

Emellett céljuk, hogy a klímaaktivizmust láthatóbbá tegyék és lehetőséget adjanak a bekapcsolódásra is.

2019. szeptember 16. 20:28

 

A divatipar korunk egyik legszennyezőbb iparága. A szemtelenül olcsó és hatalmas mennyiségű ruházati cikk a környezet és a dolgozók kizsákmányolásával készül. A fast fashion egyetlen célja, hogy igényt támasszon a vásárlásra, és hogy minél többet költsünk náluk.

 

A Bojkott Fast Fashion akció során a divatipar emberekre és környezetre nézve is káros tevékenységét állítjuk rivaldafénybe. Csatlakozunk azokhoz a kezdeményezésekhez, amelyek a fast fashion bojkottjára szólítanak fel. Célunk egy alternatív divatbemutatón keresztül megmutatni, hogy a fenntarthatatlanság, a környezetszennyezés és a kizsákmányolás már kiment a divatból!

Az rendezvényre fotós és videós kollégát is várunk.

2019. szeptember 16. 20:21

Olvasónk hívta fel a figyelmet a Balatonnál keletkező temérdek hulladékra, amikor arról érdeklődtünk, mennyire tapasztalják a tó körül garázdálkodó erdei állatok jelenlétét. Mert a szemét persze vonzza az állatokat, olvasónk mégis úgy fogalmazott: – Nem az állatokkal van itt nagy gond, hanem az emberekkel.

Kétségkívül jelentősen megnőtt a tónál megforduló turisták száma, a statisztikai adatok alapján a rendszerváltás óta az ország kereskedelmi szálláshelyein megforduló turisták száma négyszeresére emelkedett. A több turista pedig nagyobb környezeti terhelést jelent, vagyis több hulladékot termel, aminek az eltakarítása jelentős erőforrást igényel az önkormányzatoktól. A rendezvények idején még több a hulladék, mint egy átlagos nyári napon, ez igaz Balatonboglárra is.

2019. szeptember 16. 18:50

 

Petrovszki Krisztián 2005-ben kezdett el dolgozni apósa építőipari cégénél, amely leginkább bányászattal, útépítésekkel és rekultivációval foglalkozott. Mivel mindig közel állt hozzá a környezetvédelem, elkezdte foglalkoztatni, hogy hogyan lehetne értelmesen hasznosítani az építőiparban keletkező hatalmas mennyiségű hulladékot.

Egy épület bontásánál vagy egy építkezés megkezdésénél rengeteg feleslegesnek tűnő anyag keletkezik, elég csak egy lakóház alapozására gondolni. Amellett, hogy ezek az anyagok különböznek egymástól – például a talaj lehet agyagos vagy homokos -, különbözőképp lehetnek szennyezettek vegyi anyagokkal, vagy akár csak törmelékkel, műanyaggal.

2019. szeptember 15. 10:43

Bár a témakör teljes feltárására – beleértve a hazai rendszer hiányosságait és a küszöbönálló átalakítására vonatkozó kérdőjeleket – nem vállalkozhatunk álljon itt néhány alapvető tudnivaló a csomagolóanyag hulladék utóéletére vonatkozólag. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének cikkét olvashatják.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint egy alaptételt mindjárt az elején le kell szögezni: Mindig az adott területen illetékes konkrét közszolgáltatót (vagy alvállalkozóját) kell megkérdezni, ha valaki saját vegyes, vagy szelektíven gyűjtött háztartási hulladékának útját szeretné nyomon követni.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban ugyanis csak a szolgáltatás egységes, az alkalmazott technológia jelentősen eltérő.

2019. szeptember 13. 15:40

Az osztrák főváros tudatos intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait. Nemrégiben elkészíttette a város hőségtérképét és klímavédelmi területek létrehozása mellett döntött. Ezeken a területeken az újépítésű épületeknél már egyáltalán nem alkalmaznak fosszilis energiahordozókat.

Se olajra, se földgázra nem lesz szükség abban az évi 8000 újépítésű önkormányzati lakásban, amelyek Bécs újonnan kialakított klímavédelmi területein fognak épülni a következő években. A globális felmelegedés mérséklésére ezekben az épületekben hűtésre, fűtésre és melegvíz előállítására megújuló energiaforrásokat használnak majd, úgy mint napenergiát vagy biomasszát. Bécs külvárosában már működik egy ilyen lakóépület, ahol a fűtéshez és a klimatizáláshoz geotermikus energiát használnak, a hőszivattyút pedig szélenergia működteti.

2019. szeptember 12. 17:07

A mikroműanyagok és a gyógyszermaradványok bejutnak a természetes vizeinkbe, veszélyeztetve a vízi ökológiai rendszer egyensúlyát. Záray Gyula professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója a ZIP Magazinnak elmondta, hogy az egyik legégetőbb kérdés az antibiotikumokra rezisztens baktériumok megjelenése. Új antibiotikum-családok kifejlesztésére van szükség, ha nem szeretnénk, hogy az olyan, már visszaszorított betegségek, mint a tuberkulózis, újra megjelenjenek. 

- Sokat lehet olvasni arról, hogy megnőtt természetes vizeinkben a mikroműanyagok koncentrációja.

2019. szeptember 10. 11:05

Világszinten évente körülbelül kétmilliárd tonna fogyasztásra alkalmas élelmiszert dobunk a szemétbe. A Budapest Bike Maffia tavaly indult projektjének célja, hogy az ennivaló a kuka helyett a rászoruló emberekhez kerüljön.

A Budapest Bike Maffia (BBM) 2018-ban indította el az Ételmentés.hu nevű honlapot, hogy összegyűjtsék és eljuttassák a rászorulókhoz a jó minőségű, de kidobásra ítélt élelmiszereket. „Elsősorban olyan vállalkozások felajánlásait várjuk, amelyek – mint a pékségek, a rendezvényszervezők, a cateringes cégek, az éttermek vagy a szállodák – nagy mennyiségű ételt készítenek vagy rendelnek meg, de ennek egy jelentős részét a nap végén kidobnák – mondja Fehér Judit projektvezető. – Mi ezt az ételt vesszük át tőlük, és juttatjuk el a szociális ellátásban részt vevő intézményekhez.

Oldalak

Zöld üzleti hírek