Hírek vállalkozásoknak

2018. december 12. 16:03

A dm társadalmi felelősségvállalási tevékenysége a vállalat stratégiájának szerves része. Piacvezetőként célja a példamutatás a gyermekek- és családok egészségvédelme, a környezetvédelem, továbbá az egészséges életmód terén. Támogatási filozófiájában kiemelt helyet kap a vásárlók aktív bevonása, hiszen közösen is lehet jót tenni a magyarországi lakosságért, vagy akár helyi szinten egy-egy kezdeményezésért.

Közösségekre épülő programok

2018. december 12. 15:56

A környezetkárosítás ellen pár apró lépéssel mi is felléphetünk - hoztunk egy listát és egy videót arról, hogyan csökkenthetjük a hulladékmennyiségünket. Próbáld ki te is!

Napi szinten halljuk, hogy az eldobható, egyszer használatos műanyag mennyire veszélyezteti a jövőnket. Egy műanyag szatyrot átlagosan 20 percig használunk, lebomlási időtartama azonban 300-400 év – bár ez csak becsült adat, hiszen a műanyag tömegtermelés a II. világháború után indult be, így nem ismerjük a valódi számokat.

 

Csak Magyarországon évente átlagosan 1,3-1,4 milliárd PET-palack kerül a boltok polcaira, ez mintegy 45.000 tonnát jelent.

2018. december 12. 15:15

Eddig több, mint 22 ezer család csatlakozott már a magyar Zokni Csereprogramhoz. 

  Akiknél csak gyűlnek a páratlan, vagy tönkrement lábravalók, azoknak jó hír, hogy van recykláló, környezetbarát értelmes újrahasznosítási módja a rossz zokniknak.

2018. december 12. 14:48

  A textilek előállítása hatalmas vízlábnyomot és nagy mennyiségű vegyszerhasználatot követel. Az olcsó "fast fashion" márkái felpörgették a fogyasztást, így túl sok ruhát dobunk ki a szemétbe. A ruhaipar úgy igyekszik csökkenti környezeti terhelését, hogy biológiailag lebomló kelméket fejleszt ki.

 

   

   A divatmárkák sorra üzennek hadat a ruhák eldobásának, mert a textilanyagok előállítása túl nagy vegyszer-lábnyommal jár ahhoz, hogy oly nagy mennyiségben menjenek veszendőbe és szennyezzék hulladékként a környezetet, mint amennyit manapság kidobunk belőlük. A Knickey nevű amerikai cég minősítetten organikus gyapotból készíti női fehérneműit, az így készült kelme a veszélyes anyagokra vonatkozó GOTS és az Oeko Tex teszteken átment és a Fair Trade címkét is kiérdemelte.

2018. december 12. 14:07

Új üvegházgáz-forrással gyarapodik szennyezett környezetünk vagy inkább a róluk szóló köztudat. A Hawaii Egyetem kutatói bebizonyították, hogy az általunk eldobott, tengerekbe kerülő műanyagszemét a lebomlása során légszennyezést okoz.

 

   

Maguk a hawaii tudósok is „váratlan felfedezésnek” nevezték a tényt, hogy műszeres mérésekkel kimutatták: plasztikszemetünk is ÜHG-forrás. És a szennyező gázokat az általunk szinte mindennap használt, szokványos plasztiktárgyak bocsátják ki, ahogy lebomlanak – italospalackok, ételhordók, műanyag evőeszközök.

2018. december 12. 13:54

Előző évi veszteségénél bő kétszer nagyobb, mínusz 3,6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2017-et a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV).  

 

A cég saját tőkéje egy év alatt 3,7 milliárd forintról mínusz 3,7 milliárd forintra esett, így eredménytartaléka mínusz 2,4 milliárdról mínusz 8,3 milliárdra romlott, írja a Világgazdaság , melyet Mészáros Lőrinc múlt héten ajándékozott oda a nagy nemzeti médiaholdingnak.

2018. december 12. 13:36

Egy Pest megyei, közepes nagyságú városban élek. Bár a városközpontban van egy kisebb méretű lakótelep, a lakóépületek többsége kertes családi ház, a település úgy is hirdeti magát, hogy ’Virágzó kertváros’. Ha valaki az elmúlt napokban a családi házas utcákban sétált, a legtöbb ház előtt megtömött műanyagzacskókat látott, vagy kötegekbe kötött ágakat, amik az úgynevezett zöldjáratra várnak.

De nemcsak Nógrád megyében, nálunk is akadozik a szemétszállítás, a korábban a megjelölt napokon pontosan elszállított szelektív hulladék színes tetejű kukái napokig díszelegnek az utcán, a zsákok is napok óta tornyosulnak.

 

A családi házaknak általában nincs nagy kertje, a mi környékünkön 500 m2 körül van telekméret, ebből a ház, a melléképületek, vagy a garázs elvesznek legalább 100 m2-t. Az egy másik cikk témája lehetne, hogy a kiemelt zöldövezetinek hirdetett és jó drágán kínált lakóparki lakások egy lakásra jutó zöldfelülete parányi, az egyik közeli saroktelken, ahol korábban egy családi ház állt, most négyelemes sorház épül, a lakók a szomszéd tányérjába is belátnak, kert helyett mindössze néhány négyzetméter gyepet, estleg tujákat kapnak.

2018. december 12. 13:26

A gazdasági növekedés és fenntarthatóság nem egymást kizáró fogalmak, a klímaváltozás nem csak veszély, egyúttal lehetőség is – mutatott rá Áder János köztársasági elnök a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács működésének tízéves évfordulóján rendezett tanácskozáson pénteken a Parlamentben.

Az államfő – összhangban a témában készült nemzetközi jelentéssel – egy új közgazdasági modell megalkotását szorgalmazta, amelyben a természeti tőke, a tiszta víz, a tisztább levegő és a biodiverzivitás gazdasági, társadalmi és egészségügyi előnyeit egyaránt figyelembe kell venni, illetve a természeti tőke felélésének negatív következményeit is be kell számítani.

2018. december 07. 21:03

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot a kutatók, akik két óceán és egy tenger mind a hét faját, több mint száz egyedet vizsgáltak meg - írta a Phys.org.

A Global Change Biology című szaklapban megjelent tanulmány készítői az Atlanti- és a Csendes-óceánból, valamint a Földközi-tengerből kifogott minden egyes egyed gyomrában kimutattak mikroműanyag szemcséket.

A leggyakoribb a mikroszál volt, ami származhat ruhából, gumiabroncsból, cigarettafilterből vagy hajózási, halászati eszközökből: kötélből, hálóból.

2018. december 07. 08:51

Manapság egyre többet látunk, hallunk, olvasunk a műanyagszemét okozta gondokról. Szinte napi rendszerességgel lett téma a sajtóban és a közösségi oldalakon a kezelhetetlen mennyiségű szemét, amelyet civilizációnk nap mint nap előállít. Nyilvánvaló, hogy valamit tennünk kell, de létezhet-e a mindennapok szintjén is élhető megoldás a problémákra. A divány.hu kétrészes cikkében bemutatja, hogy igen.

Vírusszerűen terjedő videókon láthatjuk a szemétszigeteket az óceánokban, a műanyag hulladékba gabalyodott madarakat és tengeri állatokat, a szívószálak, műanyag poharak és zacskók borította tengerpartokat. Már az EU és az Egyesült Királyság törvényalkotói is felfigyeltek a problémára: az egyszer használatos műanyag szívószálak, a fültisztító pálcikák és több hasonló termék visszaszorítását, illetve – ahol van helyettesítő – ezek betiltását tervezik a jövő évtől.

 

Léteznek egyéni szintű megoldások?

Oldalak

Zöld üzleti hírek