Hírek vállalkozásoknak

2023. november 10. 16:47

Számos oka van, amiért jobban megéri újra és újra felhasználható csomagolást választani - gondolhatunk gazdasági, egészségügyi, környezetvédelmi szempontokra is. Mi most hetet emelünk ki ezek közül, a Rethink Plastic Allience anyagát alapul véve. Fehér Kinga írása.

 

1. A többször használatos csomagolások sokkal környezetbarátabbak az egyszer használatosaknál.

2023. november 03. 11:21

Régóta lehetett tudni, hogy az italcsomagolások tekintetében jelenleg működő betétdíjas rendszert felváltja egy új, ún. visszaváltási díjas rendszer, amely az újratölthető italcsomagolások mellett immár az egyszer használható, eldobható csomagolásokra (PET, alumínium, üveg) is kiterjed. Ez önmagában üdvözlendő, azonban a lényeg a részletekben rejlik – éppen ezért adta ki a Humusz Szövetség 2021 júniusában állásfoglalását, amellyel fel kívánta hívni a figyelmet a tervezett rendszer hiányosságaira, és szakmai útmutatást adni arra vonatkozóan, hogyan kellene a régről ismert, újratöltésen alapuló betétdíjas rendszert ismét felvirágoztatni. Sajnos a végleges jogszabályban azt látjuk, javaslatainkból kevés talált meghallgatásra.

 

Háttér

2023. október 12. 12:19

Elrajtolt a ZöldZóna egyedülálló és több szempontból is izgalmas kezdeményezése, fenntarthatósági videósorozata, a Zöld Kommandó! A projekt keretén belül a Mastercard – a Humusz Szövetséggel karöltve – az elkövetkező hetekben „megzöldíti” a közkedvelt és nagy népszerűségnek örvendő sukorói Molnár Büfét, amelyet a legtöbben ínycsiklandó lángosairól és kürtőskalácsairól ismerhetnek. Három részes videósorozatunkból kiderül, miként járulhat hozzá egy mikrovállalkozás, hogy a mindennapokban a lehető legfenntarthatóbb módon működjön.

A Zöld Zóna és a Humusz Szövetség több mint egy éve tartó sikeres együttműködésének köszönhetően már eddig is számos hasznos, edukatív és egyszerűen megvalósítható tippel gazdagodhattak azok a mikrovállalkozások, amelyek számára fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem, így most külön öröm, hogy – a jótanácsok mellett – immár a gyakorlatban is megvalósulhat egy mikrovállalkozás kizöldítése!

2023. július 10. 14:35

Szűk egy évvel a legutóbbi számvetésünk óta a helyzet cseppet sem javult a boltokban. Azt azonban nem lehet mondani, hogy a visszaváltási díjas (leánykori nevén betétdíjas) témában eseménytelenül telt volna az elmúlt egy év: megjelent például a háttérszabályozás társadalmi egyeztetésre bocsátott verziója, amelyből további részletek derültek ki. Igaz, a végleges rendelet a véleményezési idő lejárta után sem került még nyilvánosságra, és egyelőre nagy a csend - a háttérben azonban egészen biztosan mozgolódnak az iparági szereplők. Nagy kérdés, hogy a gyártók és kereskedők, illetve a jogszabályalkotók és az állampolgárok érdeke mennyiben ütközik, és vajon állhat-e fényes jövő az újratölthető italcsomagolásoknak előtt.

2022 augusztusában vizsgáltuk meg legutóbb külső szakértőnk bevonásával, hogy a gyümölcsszörpök, borok és sörök hol kaphatóak még betétdíjas csomagolásban, és az újratölthető csomagolások hogyan tűnnek el folyamatosan a boltok polcairól.

2023. június 16. 21:32

A rossz mezőgazdasági gyakorlatok és a klímaváltozás miatt gyorsuló ütemben romlik a termőtalaj világszerte, amit a természetes folyamatok nem tudnak ellensúlyozni. A nagyobb terméshozam elérését jellemzően műtrágyázással próbáljuk megoldani: 2020-ban a világ műtrágya-felhasználása meghaladta a 200 millió tonnát, ez azonban rontja a talaj állapotát és a talajvíz szennyezettségét is növeli. Európa különösen kitett az orosz és marokkói importnak, az ukrajnai háború miatti áremelkedés pedig durván kihatott a műtrágya árakra is, így a kérdés ellátásbiztonsági szempontból is jelentős. A szennyvíziszap, amiből Magyarországon is évi 250 ezer tonna keletkezik, részben helyettesíthetné a műtrágyákat, azonban európai viszonylatban is nagy a szórás, hogy a helyi szabályozások milyen felhasználást engedélyeznek. A jelenlegi magyar szabályozás szerint a szennyvíziszap használata a mezőgazdaságban csak olyan növény esetén engedélyezett, amelynek termése az iszappal nem érintkezik. A szennyvíziszapban felhalmozódó nehézfémek, antibiotikum és gyógyszermaradványok jelentik a legnagyobb kockázatot, ami miatt nem tudjuk felhasználni a benne található többi értékes nyersanyagot. Megoldást jelenthetne, ha a nehézfémeket az iszapkezelés során eltávolítanánk a szennyvíziszapból, de az EU is célul tűzte ki, hogy 2030-ra 50%-kal csökkenti a mezőgazdaságban használt vegyszerek mennyiségét.

 

sites

 

2023. április 17. 13:43

Egyre több vállalat készít éves fenntarthatósági jelentést és igyekszik az ESG céloknak megfelelően működni. A fenntarthatóság és környezettudatosság, azonban nem csupán a mindennapokban, de a céges események során is egyre markánsabb szerepet kap. Az idén 18 éves Katica Tanya a környezettudatosságot tűzte ki zászlajára, így aki itt tartja céges rendezvényét biztos lehet benne, kisebb lesz a rendezvény ökolábnyoma, mintha az irodában maradtak volna a kollégák, vagy máshova mentek volna. 

 

2023. április 14. 15:52

A COMPOST Research and Education Foundation (Komposzt Kutatási és Oktatási Alapítvány) Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság, továbbá más országok csatlakozásával 2023. május 7–13. közötti időszakot a Nemzetközi Komposzttudatosság Hetének (International Compost Awareness Week, ICAW) nyilvánította. 

A komposztálás a szerves anyagok talajba visszajuttatásának egyik módja, szélsőségesen aszályos vagy árvízi körülmények között a vízzel való takarékoskodás egyik módja, csökkenti a vízfogyasztást és a nem pontszerű szennyezést. Bizonyítottan csökkenti a műtrágyáktól való függőséget, és az erózió mérséklésében is szerepet játszik.

2023. április 05. 17:38

Tegyük tehát másképp, jobban és hatékonyabban! Mi kell ehhez? Együttműködés és hosszú távú stratégia (gondolkodás).

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 2023. április 26-27-én – a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódva – kétnapos, a szemléletformálással foglalkozó szakmai konferenciát szervez, amelyre hívják és várják tagjainat, partnereiket.

Az első napon, április 26-án kerül sor az Energiaügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló Szemléletformálási konferenciára.

A második napon, április 27-én a KSZGYSZ közreműködésével zajló „5 ország 1 folyó” – környezeti nevelés határok nélkül című eseményre várják az érdeklődőket.

 

Az új körülményekhez kell és lehet alkalmazkodni, folyamatosan keresve a megújulás lehetőségeit. Ez a folyamatos és rendszerszintű munka tartalmi, formai megújulást kíván, új szakmai közeget, közösségeket teremt és megannyi lehetőséget nyújt a sikeresebb szemléletformálásra.

 

2023. március 30. 10:53

„Örömünkre szolgál, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete úgy döntött, hogy március 30-át Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánítja. A hulladékmegelőzés fontosságának felismerésében visszaköszön a világ különböző pontjain működő szervezetek több évtizedes társadalmi-környezeti aktivizmusa. E szervezetek együtt dolgoznak azon közösségekkel, amelyeket leginkább érintenek a természeti erőforrások kizsigerelése és a globális túltermelés rendszere által okozott környezeti és társadalmi igazságtalanságok" -írja a Globális Szövetség a Hulladékégetés Alternatíváiért (Global Alliance for Incinerator Alternatives, GAIA)* nyilatkozatában, amelyet a Humusz is aláírt.

A mai napon is szeretnénk megerősíteni, hogy a nulla hulladékra való törekvés az összes erőforrás megőrzését jelenti a termékek, a csomagolóanyagok és anyagok felelős előállítása, fogyasztása, újrahasználata és hasznosítása révén anélkül, hogy elégetnénk azokat. Azt is jelenti továbbá, hogy nem történik olyan káros kibocsátás a földbe, a vízbe vagy a levegőbe, amely veszélyeztetheti a környezetet vagy az emberi egészséget.

 

2023. március 21. 10:44

A hosszú távú változás a hétköznapok rögvalóságában kezdődik – pontosan ezért kezd a Humusz átfogó fejlesztési programba a Scale Impact szakértőinek segítségével a szervezeti hatékonyság növelése érdekében. Az együttműködés során csapatunk olyan széles spektrumú stratégiai eszköztárral gazdagodik majd, amellyel mindennapi működésünket még magasabb hatásfokra kapcsolhatjuk. A cél, hogy szervezetünk az eddigieknél is professzionálisabban működhessen, ezáltal is szélesítve tevékenységünk társadalmi, és persze környezeti hatását. A Scale Impact missziójáról és a fejlesztési programban rejlő lehetőségekről Harsányi Andrással, a Scale Impact társalapítójával, és Sáhy Gáborral, a Cseriti Bolthálózat alapítójával, stratégiai vezetőjével beszélgettünk.

Túl az üzleti célokon: társadalmi hatást növelő fejlesztési programok

Oldalak

Zöld üzleti hírek