Hírek vállalkozásoknak

2022. május 16. 13:39

A megannyi „újabb csomagolásmentes bolt nyílt” hír mellett furcsa anomáliának tűnhet a Ligeti Bolt (Budapest első ilyen üzlete) bezárásának* híre. Azonban aki valóban figyelemmel követi a környezetvédelmi célú vállalkozások sorsát, nem lepődik meg ezen. Valójában a legtöbb üzlet tiszavirág életű, csak ezek a hírek már nem jutnak el hozzánk. Cikkünkben azt szeretnénk körüljárni, vajon mennyire éri meg ma Magyarországon csomagolásmentes boltot nyitni.

Napjaink gazdasági válságaiban (COVID, orosz-ukrán háború) nem könnyű vállalkozni. Mindenki megtapasztalhatta, hogy az alapanyag- és energiaárak ugrásszerűen emelkedtek az év elejével, és ehhez próbálnak a vállalkozások is alkalmazkodni. Egy bizonyos pont fölött azonban értelmetlen az áremelkedéshez megpróbálni igazodni, mert egyszerűen nem lesz vásárló, aki ezt hajlandó lenne megfizetni.

2022. május 13. 17:01

Az Európai Uniós háztartások évente több millió tonna élelmiszert dobnak ki. Mit tehetnek a városok az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem érdekében?

Az EU-ban megtermelt élelmiszerek mintegy 20%-át pazarolják el, ami évente 186 millió tonna CO2-kibocsátáshoz vezet - írja Antonio Zafra, az URBACT FOOD CORRIDORS hálózat vezető szakértője egy nemrégiben megjelent cikkében, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adataira támaszkodva.

2022. május 12. 17:58

Gyűjtő automaták segítenek országszerte, hogy kiürült aludobozainktól környezettudatosan szabadulhassunk meg, ráadásul mi is profitáljunk ebből.

Tudatos döntéseket hozni nem mindig egyszerű, ám egyre több segítséget, lehetőséget kapunk, hogy a saját életünk, hétköznapjaink szintjén is tehessünk valamit a környezetünkért. A háztartás körüli tudatosság középpontjában általában a csomagolás áll: az otthon keletkező hulladék nagyrésze ebből tevődik össze, így nagyon jó kiindulópont, ha ezen a téren igyekszünk lépéseket tenni.

2022. május 11. 14:57

A létező legzöldebb módszer, ha nem használsz vegyszereket, hanem forró vízet használsz. Igaz, nem lehet mindenhez, de amihez megfelelő, az ragyogni fog. Bónusz: a kertben is kiirtja a gyomokat, és szépségápoláshoz is alapkellék.

A rámenős reklámok hatására annyira megszoktuk, hogy a legegyszerűbb ház körüli feladatokhoz is valamilyen vegyszeres készítményt használunk, hogy már eszünkbe sem jut a forró víz. Pedig tisztító és zsíroldó hatása mellett fertőtlenít is, tehát ideális a mostani világhelyzetben. Ráadásul igazán olcsó. Aki amiatt nem kerüli a forró vizet, mert fél attól, nehogy a bőrét leforrázza, használjon extra erős háztartási gumikesztyűt a munkához. Amúgy pedig gondoljon arra, hogy mennyi vegyszer belélegzésétől kíméli meg a tüdejét.

 

2022. május 11. 12:50

Az újrahasznosítás régi szenvedélye. Nem véletlen, hogy éppen az az angol tévésorozat a kedvence, amelyben a műsorvezető a bolhapiacon vásárol kimustrált tárgyakat, amiket szellemes dizájn alapján átvarázsol – az egyedi darabokat pedig gyűjtők veszik meg. Gábor Gina írása a zipmagazinról.

A békéscsabai Gátszegi Szilvia évekig őrizgette a padláson egy zsákban a család régi farmereit, amiket nem volt szíve kidobni, no és érezte: egyszer jók lesznek valamire.

2022. április 27. 15:06

Nevezéseket kis- vagy grassroot kezdeményezés, illetve nagyvállalati kategóriákban várnak. 

Kiskezdeményezés lehet bármilyen egyéni, önkormányzati vagy civil szervezet által kialakított fenntarthatósági projekt, amely megvalósít legalább egy az ENSZ által maghatározott környezeti fenntarthatósági SDG-célt

2022. április 14. 10:20

A kerti munkák elkezdődtek, halomban áll minden kertben az ilyen-olyan nyesedék, levágott ág, összegereblyézett száraz fű. Ezeket vagy zöldhulladékos zsákban gyűjtjük, és kitesszük a kukásoknak, vagy elkezdünk komposztálni. Aminek a tárolásához kell egy keret,  lehetőleg olcsó, újrahasznosított hulladékból.

 Idén eddig nem esett rendesebb mennyiségű eső, van olyan kiskerttulajdonos, aki már hetente locsol, pedig még csak március van. Ahol viszont komposzttal kevert a konyhakert földje, ott a locsolási igény is kisebb, mert a komposzttal lazított, jó szerkezetű talaj beissza és tárolja a vizet, míg az egynemű, tömörödésre hajlamos talaj felszínén elfut a víz, nem szívódik a mélybe, szomjasak maradnak a növények.

2022. április 14. 07:57

A permakultúra egy életszemlélet, ezen belül a természetközeli kertészkedés lehetőségeinek tárháza.

 

1% Humusz

 

Ha a természet évezredek alatt kialakult törvényeit követjük, mérsékelni tudjuk a klímaváltozást, a növény- és állatfajok kihalását. A természet forrásait használva erősítjük a faji sokféleséget, időt takarítunk meg a kertgondozási munkákban, és hamarosan földi Paradicsommá változik a kertünk.

2022. április 13. 11:58

Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag. Április 19-től a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetjük haza az árut. Ezzel az áruházlánc a fenntarthatósági stratégiájának következetes végrehajtásában úttörő lépést tesz, hiszen ezt a magyar piacon nem tette még meg egyetlenegy lánc sem.

1% Humusz

2022. április 13. 11:44

Az Északi-sarkvidék már régen nem érintetlen vidék, egy új tanulmány szerint műanyag-szennyezettsége a sűrűn lakott területekéhez hasonlít, és ennek a klímaváltozásra is hatása lehet.

Mikroműanyagok magas koncentrációja található a tengervízben, a tengerfenéken, a lakatlan partszakaszokon, a folyókban, sőt még a jégben és a hóban is – írták a bremerhaveni Alfred Wegeren Kutatóintézet (AWI) tudósai a Nature Reviews Earth & Environment című szaklap.

Az AWI kutatói norvég, kanadai és holland kollégáikkal együtt értékelték az adatokat. Összefoglalójuk szerint évente mintegy 19-23 millió tonna műanyag hulladék kerül a világ vizeibe, ami percenként két teherautó rakományának felel meg.

Oldalak

Zöld üzleti hírek