Hírek vállalkozásoknak

2019. január 17. 18:03

Idén tavasszal már 24 aktív évet tudhat maga mögött a Humusz Szövetség. Ez idő alatt megfordult körülöttünk a világ, a szervezeten kívül és belül is sok változás zajlott. Küldetésünket szem előtt tartva olyan célokat szeretnénk kitűzni, amik a mai kor kihívásaira adnak választ. 2019-et ezért belső rendrakással és alapos tervezéssel kezdjük. Fontosnak érezzük, hogy ezt a belső folyamatot kommunikáljuk kifelé is. Első lépcsőfok: az alapjaink. 

Céljaink meghatározása előtt számba vettük, hogy mik azok az alapértékek, amik szerint működni szeretnénk. Eddigi munkánkkal kapcsolatos kérdőívünk kitöltőitől rengeteg hasznos visszajelzést kaptunk, amit ezúton is hálásan köszönünk. 

2019. január 11. 15:54

A Hi Fly lesz az első charter légitársaság, amely a gyakorlatban is száműzi fedélzetéről a műanyag kellékek nagy részét.

 

Nagyon sokféle műanyag tárgy – evőeszköz, tányér, csésze, különféle zacskók, kis kiszerelésű ételek, üdítőital-palackok, fogkefék stb. – találhatók egy gépen. Ez nem megengedhető – döntött a Hi Fly, egy lisszaboni székhellyel rendelkező charter légitársaság. „A december 26-i, egyik brazíliai járat volt az utolsó, amikor repülőgépünk egyszer használatos műanyag szemetes zacskókkal szállt le” – jelentette ki a légitársaság vezérigazgatója, Paulo Mirpuri.

2019. január 11. 12:27

Budapest, 2019. január 10. - Az elmúlt években közel 10.000 gyerek környezettudatos nevelését segítette a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, többek között ezért ők kapták azt az adományt, amit a magyarok söröztek össze nekik az elmúlt pár hónapban. Mint Bombay Bálint, a Pangea elnöke elmondta, a pénzt Oktatóközpontjuk fejlesztésére fordítják majd.

 

A százezer forintos adományt a SHARE, a jótékony sör csapata adta át a Pangeának. A SHARE sörmárkát két éve alapította három magyar vállalkozó, és az eredeti célnak megfelelően a beérkező profit 100%-át az utolsó fillérig jótékony célra fordítják.

Az adományozott szervezeteket minden alkalommal egy-egy átfogó terület SHARE-nagykövete választja ki.

2019. január 10. 13:53

Az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása 3,4 százalékkal emelkedett 2018-ban, ami az elmúlt két évtized második legnagyobb éves növekedése.

 

A jelentést készítő Rhodium Group előzetes energiatermelési adatok alapján készítette jelentését. Eszerint az emisszió 2018-as növekedésének mértékét csak a 2010-es év adatai szárnyalták túl az elmúlt húsz évben. 2010-ben az országban a nagy gazdasági visszaesésből való visszatérés okozta az emelkedést.

2019. január 08. 14:54

Egészségügyi vészhelyzetről ír az olasz sajtó hétfőn, miután az elszállítatlan háztartási hulladék ismét beborítja Róma utcáit.

 

A  kritikus szeméthelyzet miatt az olasz főváros mintegy 3 ezer iskolájának nem akarták megnyitni az épületeket a téli szünet után hétfőn újrakezdődött tanév első napján. Arra hivatkoztak, hogy az iskolák körül hetek óta felgyülemlett hulladék és a patkányok megjelenése egészségügyi veszélyt jelent. Végül az igazgatók engedtek és megnyitották az iskolákat, mivel ígéretet kaptak Virginia Raggi római főpolgármestertől, hogy a lehető leggyorsabban megtisztítja a fővárost a szeméttől.  

2019. január 08. 14:16

Kevesebb mint három hónappal az indulás után egyelőre felhagynak a Csendes-óceánon felgyülemlett műanyaghulladék eltakarításával.

 

A The Ocean Cleanup projekt szóvivőjének mai hollandiai bejelentése szerint levált a berendezés egyik végéből egy 18 méteres szakasz, és az egész szerkezetet újra partra vontatják, mihelyst az időjárási feltételek megengedik. A műszaki hiba oka anyagfáradás, vagy túlzott helyi igénybevétel lehet. A szóvivő szerint a berendezés szilárdan a helyén van, és nem jelent veszélyt sem a kísérőhajó személyzetére, sem a környezetre vagy a hajóforgalomra.

 

2019. január 02. 11:12

Az állam 80 milliárd forintot szed be hulladéklerakási díj címén, mégsem sikerült kialakítania egy hatékony hulladékújrafeldolgozási rendszert. Erről is szó esett a Piac & Profit által rendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson.

“A körforgásos gazdaságban egyre hatékonyabb köröket építünk, de egyre többet. Olyan ez, mint a Jensen-paradoxon: több gőzgépünk lett, tehát képessé váltunk hatékonyabban termelni, mégsem használtunk kevesebb szenet” – mondta dr. Borosnyay Zoltán, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének (HOSZ) ügyvezető igazgatója. Hasonlóképp vagyunk a szemétgazdálkodással: a hulladékújrahasznosítás tehát elkényelmesít minket, túlzott fogyasztásba és szemetelésbe ringatja az embert, mondván, úgyis újrahasznosítják majd, amit kidobunk.

 

Fogyasztunk és szemetelünk

2019. január 02. 10:59

Amióta a ’60-as években megkezdődött a műanyagtárgyak tömegtermelése, civilizációnk műanyaghulladékának 90,5 százalékát sosem dolgozzák fel. Ez mind begyűjtésre vár. A holnap Bill Gates vagy Warren Buffettje lehet az, aki létrehozza és felfuttatja a körforgásos a hulladék-újrahasznosítás multinacionális cégeit. Szó szerint kincseken ülünk.

A műanyag kőolajszármazékokból készül, és bizonyos típusainak több száz évbe telik, mire lebomlanak a természetbe. A bomló plasztikból szennyező kémiai anyagok szivárognak a talajba, a talajvízbe és a tengerbe. Az Európai Unióban a műanyagok újrafeldolgozási aránya mindössze 30 százalék, a többi a szeméttelepeken végzi. Évente összesen 26 millió tonna műanyaghulladék keletkezik az EU-ban.

 

6,3 milliárd tonna

2018. december 13. 11:15

Lezárult a People's Design Lab kampánya, ahol a lakosságnak lehetősége volt négy termékkategóriában szavazni a szerintük legproblémásabb termékekre. Nézd meg a "nyerteseket"!  A kampány részeként november 23-án egy workshop is megrendezésre került a Humusz Házban szakértők bevonásával.

A "nyertesek":

- műanyag élelmiszercsomagolás,
- egyszer használatos műanyagszatyrok,
- műanyag palackok,
- élelmiszerrel érintkező veszélyes anyagok.

 

Környezettudatos terméktervezés workshop

2018. december 12. 16:03

A dm társadalmi felelősségvállalási tevékenysége a vállalat stratégiájának szerves része. Piacvezetőként célja a példamutatás a gyermekek- és családok egészségvédelme, a környezetvédelem, továbbá az egészséges életmód terén. Támogatási filozófiájában kiemelt helyet kap a vásárlók aktív bevonása, hiszen közösen is lehet jót tenni a magyarországi lakosságért, vagy akár helyi szinten egy-egy kezdeményezésért.

Közösségekre épülő programok

Oldalak

Zöld üzleti hírek