A társadalmi vállalkozásokról általában

Mi az a társadalmi vállalkozás?

A társadalmi vállalkozás egy olyan önfinanszírozási stratégia, melyet fenntartható bevételi források létrehozása és a szervezeti küldetés jelentős mértékű megerősítése érdekében alkalmaznak nonprofit szervezetek.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy nonprofit szervezet annak érdekében, hogy küldetéséhez illeszkedő programjaihoz pénzügyi forrást biztosítson, valamilyen üzleti tevékenységbe kezd. Amellett, hogy ez elősegíti a szervezet pénzügyi fenntarthatóságát, és csökkenti az akár az állami/EU-s támogatásoktól való függőségből eredő kiszolgáltatottságot, gyakran a szervezet eredeti küldetésének megvalósulásához is hozzájárul (például foglalkoztatás révén).

A társadalmi vállalkozás előnyei:

  1. Nagyobb bevétel – Ha/amikor a társadalmi vállalkozás nyereségessé válik.
  2. Diverzifikált források – A társadalmi vállalkozás segíthet diverzifikálni a szervezet finanszírozási alapját, és csökkenti az ingadozó, és/vagy kisszámú pénzügyi forrásoktól való függést.
  3. Nagyobb rugalmasság – A legtöbb hagyományos nonprofit finanszírozási formától, adománytól eltérően, a társadalmi vállalkozásbólszármazó bevétel általában szabadon felhasználható.
  4. Jobb szervezeti teljesítmény – A társadalmi vállalkozáshoz szükséges pénzügyi és vezetési fegyelem a nonprofit szervezet általános hatékonyságát, tervezését, illetve rendszereit is javítja.
  5. Pozitív benyomás az adományozók körében – A legtöbb adományozó örömmel fogadja, ha a nonprofit szervezet megpróbál saját erőből is forrásokat teremteni, és diverzifikálja bevételei forrásait.
  6. Aktívabb felügyelő bizottság – A társadalmi vállalkozás segíthet jobban bevonni a felügyelő bizottság (kuratórium) tagjait, és felhasználni egyéb, esetleg az üzleti életben szerzett tapasztalataikat és kapcsolati rendszerüket.
  7. Szélesebb körű ismertség – A társadalmi vállalkozás marketingje segíthet a szervezetnek új támogatókat, adományozókat is szerezni.
  8. Nagyobb önbizalom – A bevételszerzés képességét felismerve, illetve sikeres társadalmi vállalkozást működtetve nőhet a nonprofit szervezet vezetőinek és munkatársainak önbizalma.

A társadalmi vállalkozások helyzete Magyarországon (NESsT Kézikönyv sorozat, 2011)

Forrás: http://tarsadalmivallalkozasoknapja.wordpress.com

Zöld üzleti hírek