Hulladékcsökkentő gyakorlatok

hulladékcsökkentő gyakorlatok

„Kevesebb hulladék, több lehetőség” – hulladékcsökkentő gyakorlatok az egyes részlegeken


Ezt a modult azon szervezetek számára ajánljuk, amelyeknél a dolgozók már rendelkeznek a hulladékgazdálkodással kapcsolatos alapismeretekkel, és a menedzsment elkötelezett a környezet védelme iránt olyannyira, hogy egyéni tanácsadói szolgáltatásunkat igénybe vegye a folyamatok környezeti szempontú optimalizálása érdekében.


A projekt felépítése:

Első lépésként elvégezzük saját, “Humuszos auditunkat”, amely túlmegy a termelési hulladék kérdésen. Foglalkozik az irodákban, a szolgáltatások, illetve a gyártást kiegészítő tevékenységek során keletkező hulladékokkal, továbbá az emberi erőforrás oldallal. Alapvető cél a zöld irodák kialakítása, amelynek “hardveres” feltételeihez akár beszállítókat is ajánlunk.

Második lépés, ami igen gyakran elmarad a zöld programokban: az egyéni szemléletformálás: a tudás, a “szoftver” megteremtése, hogy a környezettudatosan kialakított környezetben környezettudatos legyen a magatartás is. 

Harmadik lépés, a munkafolyamatok környezeti szempontok szerint történő átgondolása, amelyre legcélszerűbbnek a rész legek szerinti megközelítés bizonyul.
Általános tréninget ajánlunk a menedzsment számára, bemutatjuk a környezetirányítási rendszerek anyagtakarékos szemléletre és a beavatkozási pontokra vonatkozó részeit a vállalati folyamatok tükrében (maximum 10 fő, 2 óra).

A képzés során szorosan illeszkedve a vállalat profiljához a tényleges cselekvést készítjük elő.
• Megmutatjuk, hol lehet és érdemes változtatni.
• Részletes útmutatót adunk arra vonatkozóan, hogy az egyes részlegeken (logisztika, beszerzés, szállítmányozás, termelés, marketing, kommunikáció, IT) felmerülő hulladéktermelő folyamatokat hogyan lehet elkerülni, megszűntetni. Ezt követően - a környezettudatos és hulladékszegény működés felé haladva - az előzetes helyzetfelmérést követően testreszabott útmutatókat készítünk az egyes vállalati részlegek számára. Ezek a javaslatok szakmailag magas szinten, bevált gyakorlatokkal, tapasztalatokkal alátámasztva adnak iránymutatást az adott vállalati részleg számára.

Zöld üzleti hírek