Sidney száműzi a palackozott vizet

A környezeti károk miatt a palackozott víz betiltása mellett szavazott egy ausztrál kisváros lakossága. Az ötödik kontinensen évről-évre egyre több palackozott vizet vásárolnak. Közben Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam kormányfője is bejelentette, hogy megtiltják a kormányszerveknek a palackos víz vásárlását – írta egy ausztrál lap.

 

Korábban már több városból kitiltották ugyan a közhivatalokból a palackozott vizet, de az ausztrál kisváros lehet az első hely, ahonnan teljesen száműzik. Közben Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam kormányfője is bejelentette, hogy megtiltják a kormányszerveknek a palackos víz vásárlását – írta egy ausztrál lap.

A Sydneytől délre található, kétezer lakosú Bundanoon lakói az esti gyűlésen kézfeltartással szavaznak arról, hogy kitiltják-e a városból a palackozott vizet. Várhatóan a tiltáspártiak nyernek, és a település boltosai már a döntés előtt beleegyeztek, hogy nem raktároznak palackos vizet.

A helyiek azután fordultak igazán a palackozott vizek ellen, hogy a Norlex Holding nevű társaság bejelentette: kutat építene a városban található földalatti víztározóhoz, az onnan kiszivattyúzott vizet Sydney-be szállítanák, és a víz bepalackolva kerülne vissza Bundanoonba. A palackozott víz elleni kampányt vezető férfi elmondta, hogy ez a terv a város lakóinak figyelmét ráirányította a palackos vizek környezetkárosító hatására.

Környezetvédők szerint a palackos vizekhez feleslegesen használnak fel műanyagot, míg a szállítással üvegházhatást kiváltó gázokkal szennyezik a levegőt, egy ausztrál tanulmány szerint évente hatvanezer tonnával. John Dee elmondta, hogy adataik szerint az ausztrál város lesz az első a világon, amelynek boltjaiból kitiltják a műanyag palackokban árult vizet.

Az utóbbi időben egyre hangosabb a palackozott víz elleni kampány. Az amerikai San Francisco és Santa Barbara városok önkormányzata már megtiltotta a városi hivataloknak, hogy palackozott vizet vásároljanak önkormányzati eseményekre és megbeszélésekre. Hasonló lépést tett a kanadai Toronto és Vancouver önkormányzata is, emellett több helyen vitáznak már a tiltásról.

Közben Nathan Rees, Új-Dél-Wales kormányfője bejelentette, hogy a szövetségi állam összes minisztériumából, osztályáról és ügynökségéből azonnali hatállyal kitiltották a palackozott vizet - írta a Herald Sun című ausztrál lap. Rees szerint ez az első lépés annak eléréséhez, hogy jelentősen csökkentsék a palackos víz fogyasztását a közösségben.

Az ausztrálok 2008-ban félmilliárd ausztrál dollárt (azaz átszámítva körülbelül 78 milliárd forint) költöttek palackozott vízre. Ez tíz százalékos növekedés az előző évi adatokhoz képest.

 

Forrás: Vízpiac Magazin - FH (2009. július)