Többet ésszel, mint idővel!

balkonladaKurucz Reginának szigorú időbeosztása van. Építészként dolgozik napi 9 órát, így nem tartozik a ráérősek közé. Mégis sikerült megbeszélnünk egy interjút vasárnap reggelre. Persze a munka hétvégén sem áll meg, a kertben nagyban folyt a régi fészer felújítása. Regináék február óta laknak a XI. kerületi sorházban, és most jutottak el a hátsó udvar igazi átalakításához.

szobrokMindent a lehető leganyagtakarékosabban próbálnak megoldani. A fészert lebontották, majd ugyanabból a téglából újra felépítetik kissé modernizálva annak szerkezetét. Az udvaron álló három életveszélyesen magas fából tüzelőt csináltak, míg a törzsét meghagyták és egy helyi művésszel szobrokat faragtattak belőle. Még a helyükön kell hagyni a gyökérből kinövő absztrakt alakokat, hogy kiszáradjanak, majd három év múlva le lehet őket fűrészelni a tőről, hogy mozdítani lehessen. A kisebb ágak és a nyári veteményes kert maradékai,  három komposztládát is megtöltenek, de kell is a föld, hiszen a talaj alatt 50 cm-rel már kavics van. Reginára egyébként is jellemző, hogy mindent annyiszor használ fel, ahányszor csak tud. Jégkrémes doboz gyakran szolgál ételhordónak, de ha elhasználódott, még mindig alkalmas macskatálnak, a régi fakanál, pedig tökéletes sorvezető a zöldséges kertben.

 

 

A "szokások rabja"

Amilyen szigorúan veszi Regina az időbeosztását, annyira szigorúan követi a szokásait is. Persze ezek a szokások nem csak úgy keletkeznek, tudatosan alakítja ki saját magának. Így hónapról hónapra hozzáad valami újat. Elmondása szerint alapvetően „környezet tisztelő” családban nőtt fel, nem pazaroltak feleslegesen, de egy napon rájött arra, hogy ez nem elég, és ez az egy nap körülbelül havi rendszerességgel ismétlődik az életében. Regina lépésről lépésre, mindig kitalál valami újat, ami csökkenti az általa okozott környezeti terhelést. A legnehezebb az, hogy hogyan építse be ezeket az új „szokásokat” elfoglalt életébe, de előbb utóbb mindig kigondol valamit. Hogy időt takarítson meg minden helyiségben tart egy gyűjtőt a papírnak, amire szüksége is van, hiszen szakmájából adódóan jelentős mennyiségű papírt használ. Ennek ellenére próbál takarékoskodni: kisebbre állítja a betűtípust, ha valamit kinyomtat, a terveit próbálja Power Pointos prezentációban megoldani, a papírra tömören ír és toll helyett, ha teheti ceruzát használ.

A vásárlásra is a lehető legkevesebb időt fordítja. Általában kéthetente egyszer megy el a Fehérvári piacra és intézi az óriás bevásárlást. A termékek itt olcsóbbak és jobb minőségűek, mint a boltokban és az eladók is kedvesebbek. Mindig kosárral megy és nem fogad el műanyag zacskót, amin elmondása szerint már nem akadnak fenn a kofák, sőt örülnek neki. Jártában keltében is mindig van nála egy vászonszatyor, ami már sokszor jól jött neki.

Amire van idő - egy kreatív hobby

Van azonban pár olyan tevékenység is, amire nem sajnálja az időt. Regina tévénézés helyett inkább kézműveskedik. Testvére lakása tele van az általa készített grafikákkal, bekeretezett gobelinekkel, ami egy különleges helyzetet teremt vendégek fogadásakor. Ismerősök mindig lelkesen tanulmányozzák a munkáit, így a belépéskor kapásból megismernek belőle is egy részletet, ami csak tovább mélyíti a barátságot. Makettekkel is dekorál, amiket még az egyetem alatt készített, kartonból, balzafából. Kedvelt tevékenysége közé tartozik még a régi átalakítása újjá. Egy kopott agyagtányérra szárított virágok ragasztása, vagy egy váza átfestése egyediséget kölcsönöz az őt körülvevő tárgyaknak, így nem kell tömegtermékek között élnie. Persze a karácsonyi díszeket is kézzel készítí, természetes anyagból. Ajándékozni cserepes virágot vagy piaci házi sajtot szokott, amivel nagy sikereket arat, mind családi, mind baráti körben.

Takarítás természetesen

Természetesen ez az életmód a pénztárcájának is kedvez, ami nem utolsó szempont. Ez volt többek között az oka annak is, hogy amikor új porszívó vásárlásra került sor a régi porzsákos helyett víztartályost választott, így nem kell minden alkalommal drága porzsákot vennie.

Amit tud egyébként is kímélő módon tisztít, ablaktisztításhoz citromos levet használ, míg a penészt ecetes lével törli le.

Építészként alapos, szakmai ismeretekkel is rendelkezik a környezettvédelemről és ennek módjáról, lehetőségeiről. Meggyőződése, hogy az emberek megváltoztatásának legjobb módszere a példamutatás és a tapasztalás. A saját megfigyelések is fontosak. Regina például gyakran észreveszi azt a változást, amit egy idegen tárgynak a kertben való akár ideiglenes elhelyezése is előidéz. Kikopik alatta a fű, sufnimegtelepszenek körülötte a bogarak, rászáll a madár. Érdemes elgondolkodni, ha ekkora hatás kiváltására képes az ember egy teljesen lényegtelen tevékenységével, mit okozhat egy komolyabb beavatkozás. Szerinte, ha ez tudatosulna az emberekben, akkor nem lenne szükség további győzködésükre.

Ahogy a példa is mutatja a környezetvédelem/takarékosság nem időhöz kötött tevékenység. A már meglévő, média által kemény munkával kialakított szokásaink néha tényleg komoly gátakat képezhetnek. Nehéz még a legapróbb változtatásokat is megtenni. Sok időt lehet azonban spórolni azzal, ha az ember fejben többet foglalkozik a kérdéskörrel. Természetesen jól jönnek a mások által már kitalált megoldások, de a saját életébe mindenkinek egyénileg kell beépítenie az új magatartásokat.
Kurucz Regina a HuMuSz Kukadiéta versenyének egyik nyeretse.
A Kukadiéta versenyt a Norvég Civil Támogatásai Alap finanszírozta.
Szerző: Horváth Sarolta