Teljes élet - lemondás nélkül

Leidinger Árpád egyike a HuMuSz által 2009-ben meghirdetett  Kukadiéta  verseny nyerteseinek. Személyében olyan emberrel találkozhattam, akinek az életében igazán központi helyet foglal el a környezettudatos életmód, és ezt a szemléletet  igyekszik másokkal is megosztani. Már a család pomázi háza felé vezető úton is volt időnk arra, hogy számtalan ötletét megismerjem, de elmesélte azt is, hogyan jött rá, hogy a mesterségesen, életünk örömforrásaként reklámozott fogyasztás csak rövid illúzióját adja az elégedettségnek.

 

Tudatosság a mindennapokban

Megtudtam többek között, hogyan használja ki lakókörnyezete adottságait. Például azt látta, hogy az emberek inkább drágán megvásárolják a bolti gyümölcsöket, de nem törődnek a közterületeken kárba vesző dióval, szilvával, satöbbivel. Így ő nekiállt összegyűjti ezeket. A begyűjtött gyümölcsök egy részéből befőtt készül, így nem kell az adalékanyagoktól hemzsegő bolti termékeket vásárolnia. A reggeli müzlit az otthoni pelyhesítő (http://www.biomalom.hu ) segítségével maga készíti, így ez is a bolti ”kész müzli” töredékébe kerül csupán.
Ásványvizes, vagy üdítőitalos flakonokat sem találunk náluk, hiszen a környező bodzabokrok kiváló szörpalapanyagot biztosítanak.
Árpád a tudatos szemléletet a munkahelyén is alkalmazza: például az eldobható, műanyag poharak helyett a munkahelyén is a saját bögréjét használja. A szendvicseket ugyancsak otthonról viszi magával, hiszen egyébként kénytelen lenne minden nap agyoncsomagoltakat vásárolni. Részt vett a szelektív hulladékgyűjtés munkahelyén történő kialakításában és szárazelem tárolók kihelyezésében is.

foldhaz 

Egy fenntartható otthonban

Árpád és családja földházban lakik. Ebben az a jó, hogy a föld állandó és kimeríthetetlen 12-14 fokos klímájával segít nyáron kellemesen hűvössé tenni a benti hőmérsékletet, télen pedig csökkenti a fűtési költségeket.
A nappaliba belépve rögtön szemet szúrt az impozáns kandalló, amiben aztán – némi segítséggel – felfedezhettem azt a fémhengert is, ami összeköttetésben állt a helység radiátoraival, így a felfelé szálló hő nem vész kárba, hanem a tartály vizét felmelegítve hasznosul. Később a fürdő felé vezető úton mosási tanácsokat is kaptam. Árpád ugyanis kísérletező típus, és igyekszik maga tesztelni a különböző környezetbarát ”szereket”, legutóbb éppen a mosódió volt a soron.
Végül a két komposztálót vettük szemügyre a kertben, az egyik a friss, a másik pedig a már csaknem kész komposzt tárolására szolgál. Mindkettő saját készítésű, az egyiket hulladékfából, míg a másik régi raklapokból szögelte össze. Mivel a zöld javak egy része a konyhában keletkezik, a kuka mellett rendszeresítettek egy ideiglenes tárolót. Ennek tartalmát néhány nap elteltével is ráérnek kivinni a komposztba. A kerti gallyak aprítására pedig kiváló a – www.vatera.hu internetes piactér honlapjáról beszerzett – régi szecskavágó, ami tökéletes alternatívája az elektromos aprítógépeknek.
A komposztálók közelében található az esővíz összegyűjtésére szolgáló hordó is, ami sokat segít a vízfogyasztás csökkentésében.

 

Ha már vásárlás, legyünk körültekintőek

Árpád a boltba kerékpárral jár, és mindig magával hordja saját táskáját, így a halmozódó nejlonzacskók nem idegesítik halálra. Ha mindenképpen bolti gyümölcsöt kell vennie, akkor a mérleg által kiadott matricát közvetlenül a gyümölcsre ragasztja, tehát ezt is meg lehet úszni zacskó nélkül. Minden terméknél lényeges szempont az egyszerű, könnyen újrahasznosítható csomagolóanyag és a nagy kiszerelés. A nagyobb beszerzéseket legtöbbször a piacon intézik, általában veszik a házi tejet és tejfölt is.
Árpád még olyan termékek esetében is megtalálta a visszaváltható csomagolásúakat, amikre talán sohasem gondoltunk volna. Ilyen az üveges fogkrém, és az utántöltős sampon, tusfürdő, ezeket az  Ökoszolglatnál szerzi be.
Mivel kedvesével jelenleg építkeznek, ezért az esetleg itt keletkező maradék anyagokról is igyekszik gondoskodni, erre és a még hiányzó dolgok beszerzésére alkalmas a www.nemsitt.hu vagy a www.megmaradt.hu.
Ha ajándékozásra kerül sor, akkor a szolgáltatásokat részesíti előnyben: ilyenek lehetnek péládul belépők, színházjegyek, vagy akár a könyvtári kölcsönzőkártya is.

Azt hiszem, hogy ha legtöbbünk csak a felét megtenné annak, amit Leidinger Árpád tesz a hétköznapjaiban, akkor a környezeti problémák miatt sokkal kevésbé kellene aggódnunk a jövőben. Reméljük mindenki talál egy-egy, számára szimpatikus és megvalósítható otthoni, vagy munkahelyi tippet a fenti ötletek között, amivel kicsit maga is zöldebbé teheti a mindennapjait.

Schmidt Gergő

Kukadiéta versenyünket az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint az Ökotárs Alapítvány és partnerei támogatták.
További hulladékcsökkentő ötleteket l. a www.nullahulledek.hu vagy  a www.humusz.hu oldalakon.