A ReUfficista stílusirányzat

Az ihlet egy 2011-es pihent, kánikulai nyári napon szállta meg Váradi Ákost: színes műanyag dossziékból napvédő „függönyöket” készített. A mások által kidobásra ítélt irodai kellékek jó szolgálatot tesznek a teraszunkon, hogy a nap ne égesse szét a virágokat, és hogy a színes ReUfficista* mozaikok jobb kedvre hangolják nézőiket.

* További saját szóötvözet az avantgárdnál jóval neóbb ReUfficista stílusirányzat serdülőcipőben járó elnevezéseire: Neooffice (hülyén hangzik), neOffice (a Depo perelne), neoffycing (fityiszt, nem tudnák kiejteni), Artalmatlan Nouveau (talán ez is meggyökerezik az Art Nouveau nyomán), Officycling (asszem, már létezik) – tehát maradjon az olasz Uffizi képtárat is bevonzó ReUfficista kifejezés, hiszen mégis művészetről van szó!

Miért van erre szükség?

újrahasználatOffice-őrületes korunkban egyre több írásos dokumentum kerül át számítógépre, mikrofilmre. Ennél fogva tömegesen szabadulnak fel a régi lefűző dossziék, melyeket nem kellene kidobni. Egyéb újrahasználati javaslat: a színes hátlapok levágása és eljuttatása a legközelebbi általános iskolába, a következő üzenettel: „Továbbadandó annak a kollégának, aki technika órán fel tudja használni!” (Egy iskolában mindig akad minimum egy ilyen alak.)

Hogyan csináltad?

Ezeket a példányokat talán túl pontosan illesztettem össze, de egy haladó irodában a manuálisan is intelligens kollégák sokkal gyorsabban és akár hanyagabbul is összedobhatnak egy ilyen csíkot. Cellux helyett tűzőgéppel is rögzíthető. Átfedésekkel illesztettem, az egyik dosszié színes (hátsó) borítója került fedésbe egy másik dosszié átlátszó (első) borítójával. A mérettartás végett mindig ugyanahhoz a vonalhoz illesztve egyforma hosszú, 5-elemes „reluxa-csíkokat” kapsz eredményül.

Különböző feliratokkal is színesítheted a függönyödet! Például:

  • Nem újrahasznosított
  • Feldolgoz ≠ Felhasznál
  • Újra **felhasznált
  • Reused!
  • Recycused!
  • Re-re-re rengeteg
  • Not (yet) recycled (még nem újrahasznosításra ítélve, hanem eggyel jobb fokozatban)
  • Rethought = Újragondolt

Megjegyzés a képekhez: az árnyékolót eredetileg a ferde hullámtetőre fektettem, csupán a fotó kedvéért került függőleges pozícióba.