A környezetvédelem, mint a tehetősek hobbija?

Nemrég olvastam egy bírálatot miszerint ez az egész környezetvédelmi mizéria csak egy kolonc az állampolgárokon, olyan plusz odafigyeléssel és költségekkel jár, amit csak a magasabb fizetéssel rendelkezők engedhetnek meg maguknak. Tegnap azonban minden kétséget kizáróan megbizonyosodtam ennek ellenkezőjéről!


A HuMuSz nyáron hirdette meg hulladékcsökkentő versenyét Kukadiéta néven. A jelentkezők a kérdéseink megválaszolásával mutatták be, hogy mit tesznek saját háztartásukban az erőforrások kímélése és a hulladék megelőzése/csökkentése érdekében. A 101 pályázóból a zsűri 10 nyertest választott ki, akik túra-, kertészeti-, kerékpárbolt- illetve zöld bolt ajándékutalványokat nyertek.

Aki a lomtalanítást szereti rossz ember nem lehet

vaszontaskaEgyik nyertesünk, Ács Gabriella, igazán nem tartozik a tehetősek közé. Pestszentlőrincen lakik harmadmagával egy kisebb családi házban. Rokkantnyugdíjasként ideje nagy részét kertészkedéssel tölti, mivel virágkötész szakmájából eredően rajong a virágokért A ház kívül belül telis tele van cserepes növényekkel, amelyekhez a számtalan jó állapotú  kaspó nagy részét a lomtalanítások során szerezte be. De nem csak ezen a téren vallja Gabriella, hogy a használt áru teljesen megfelelő: szomszédokkal, barátokkal rendszeresen cserélnek ruhákat, könyveket, akár húsvéti díszeket is. Elmondása szerint kezdetben finoman kínálgatták egymásnak a kinőtt, de még jó állapotú ruhákat, mondván jó lesz még kertészkedéshez, de mára már elvetették ezt a szégyenlőséget, és nyugodtan hordják a másik használt ruháit bárhova. Így a ruhaközösség megerősítette az eddigi udvariaskodó kapcsolatot is a barátnők között.

Amit lehet újrahasznál

Ugyanígy takarékoskodik Gabriella a vízzel, árammal és a gázzal is. A gyümölcsök öblítéséhez használt vizet újrahasználja locsoláshoz, saras cipő lemosásához. Az udvaron vadul burjánzó piros szőlőt is csak éppen hogy öblíti, ugyanis ez a fajta nem igényel erőteljes permetezést, így Gabriella egyben az egészségére és a hulladékára is figyel hiszen legalább 2 hónapig nem kell a bolti, zacskóban árult gyümölcsöt ennie.

komposztladaA jobb fényáteresztés érdekében csak az utca felőli oldalon vannak elhúzva a függönyök. A fűtőtest is inkább csak dekoráció, mint használati tárgy, ugyanis a magas fűtési költségek miatt teljesen átállt a faaprítékkal való fűtésre. A család férfitagjai sajnos leginkább akkor élnek környezetbarát életet, ha azt Gabriella is látja, de a fiúk azért már megszokták a szelektív gyűjtést és lassan kezdik felismerni a környezetvédelem egyéb előnyeit is. A szükségszerűen keletkező műanyagflakon egy része visszakerül a bevásárlóközpontba, míg másik felével a háziasszony sétál el az 500 méterre lévő gyűjtőszigetre, ami egyben kikapcsolódást is jelent a napi munkából. Ezzel a sétával már mást is sikerült a „jó útra” téríteni, az egyik szomszédasszony szintén szelektál, mióta látta Gabriellát a flakonokkal.

A biológiai hulladék sem rohad el értéktelenül, a virágokhoz ugyanis sok föld kell. Ezt Gabriella két darab saját maga készítette komposztládával oldja meg. A hátsó fa raklapból készült, de a könnyebb használat érdekében áll egy műanyag kosár elöl a kuka mellett is, így nem kell messzire vinni a komposztálható anyagot. Ugyan a kerttel foglalkozás jelenti Gabriella számára az egyetlen sportlehetőséget, hamar megbizonyosodhattam a kertészkedés jótékony hatásáról, miközben próbáltam lépést tartani vele az emeletre vezető meredek lépcsőn.

Ami szinesíti az életet: így is lehet dekorálni

Számomra legnagyobb meglepetést azonban a már jó ideje szolgálatban lévő szobafenyő okozta. Gabriella ezt a hideget nem bíró, ezért télen szobában lévő fenyőfajtát már 10 éve használja Karácsonyfának, ami tökéletes is a célra, bár egy merész vágásnak köszönhetően alul kicsit felkopaszodott.

Az élő növényeken kívül szárított virágokkal is dekorál, sőt barátnőit is lebeszélte a műanyag virágok használatáról. A hulladékkal megelőzés azonban nála szükségszerűség is, ugyanis a kukákat már csak hetente egyszer viszik. Nejlon zacskó használata helyett saját maga varrja a textil zsákokat, amibe a kenyeret teszi vásárláskor és élelmiszerbegyűjtő körútját fonott kosárral végzi. Így a dekoráción kívül használati tárgyak készítésével is fejleszti kézügyességét, ami ráadásul kellemes időtöltést is jelent neki.

A kukadiétázó életmód tehát nem csak a felső tízezer hóbortja, az indíttatást Gabriellának is a tv-ben látott, újságokban olvasott környezetrombolásról szóló hírek adták, azonban ő nem drága ökológiai termékekkel óvja környezetét, hanem apró kis változtatásokkal és minimálisan ráfordított figyelemmel. Így már állíthatjuk, hogy a környezetvédelem egyaránt lehet szenvedélye szegényebbnek és gazdagabbnak is!

Ács Gabriella a HuMuSz Kukadiéta versenyének egyik nyeretse. A Kukadiéta
versenyt a Norvég Civil Támogatásai Alap finanszírozta.

Szerző: Horváth Sarolta