Körbe, körbe, ÖkoKörbe

A Tudatos Vásárlók Egyesülete új, közösségi részvételen alapuló környezetvédelmi akcióprogramot indít Budapesten és Pest megyében. Az ÖkoKörök lényege a kiscsoportos, személyes élményeken keresztüli tanulás. Öten-nyolcan állnak és járnak össze két-három hónapig, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg és gyakoroljanak be. Zagyva Gabriella írása.

A program eddig milliónyi embert mozgatott meg 20 országban, akik a program végére átlagosan 43%-al kevesebb hulladékot dobtak a kukába, 12%-al csökkentették energiafogyasztásukat és 21%-al kevesebb vizet használtak.

Mi a siker titka?

A csoportmunka mellett az, hogy az ÖkoKörök résztvevői nem álltatják magukat azzal, hogy egyik percről a másikra minden problémát meg tudnak oldani. Ehelyett lépésről lépésre haladnak, apránként változtatva életvitelükön, személyes környezetükön.

A kis lépés is nagy

A program kulcseleme a könnyedség. A résztvevők miközben sokszor maguk számára is meglepően sokat érnek el, még jól is érzik magukat. A program célja nem a világmegváltás; „ökonak”, „zöldnek” lenni egyszerűen jó! Az ÖkoKörök nagy hangsúlyt fektet az eredmények követésére. A résztvevők a program elején és végén is felírják mérőállásaikat, vagy épp megmérik, mennyi szemetet dobnak ki. Összehasonlítva aztán az eredményeket, maguk is meggyőződhetnek róla, mit jelent ténylegesen az, hogy odafigyelnek életmódjukra. Mindez persze nem csak arra jó, hogy tükröt tartsanak maguk elé. Az eredményekkel másoknak is megmutatható a változás és változtatás lehetősége, ők is ösztönözhetőek arra, hogy tegyenek valamit. Mert van mit; mert már egészen kis változtatásokkal is sokat lehet elérni.

Vigyázat, fertőző!

Az ÖkoKörök résztvevői szemmel láthatóan élvezik a közösen vállalt kalandot, így másokat is sikerül megfertőzniük. Ezért tudott az ÖkoKörök mára a világ egyik legnagyobb közösségi részvételen alapuló környezetvédelmi akcióprogramjává válni. Február végén, március elején új csoportok alakulnak Budapesten és Pest megyében – ha szívesen vállalod a kihívást, kapcsolódj be te is!